Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους της Θεσσαλονίκης για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Έλληνες από το εξωτερικό και από όλη την Ελλάδα, πολλοί Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι από την Καλαμάτα που δοκιμάστηκαν από τον σεισμό του 1986, ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια και στήριξη στους χιλιάδες σεισμόπληκτους που δοκιμάζονται στην Τουρκία και τη Συρία.

«Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. Από αργά τη νύχτα, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο φουαγιέ του δημαρχείου, κουβέρτες, ζεστά ρούχα, φάρμακα και τρόφιμα», λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης.

«Μόλις μάθαμε για τον σεισμό και τον χαμό χιλιάδων συνανθρώπων μας από την Τουρκία, αποφασίσαμε μαζί με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, να ξεκινήσουμε τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε ο κ. Μωυσίδης και αναφερόμενος στο ενδιαφέρον του κόσμου υπογράμμισε: «Έλληνες από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από το Ντίσελντορφ ήταν οι πρώτοι που ενδιαφέρθηκαν να στείλουν (κυρίως) τρόφιμα. Αλλά και κάτοικοι από την Καλαμάτα, που ενδιαφέρθηκαν να συνεργαστούμε και να μας στείλουν άμεσα φάρμακα, ρούχα και τρόφιμα. Είναι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν πολύ από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1986 και αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η βοήθεια».

«Θα είμαστε εδώ 24 ώρες το 24ωρο για να μπορέσουμε, όσο είναι αυτό εφικτό, να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Όλα τα είδη συγκεντρώνονται στο φουαγιέ του δημαρχείου και μόλις διευθετηθούν όλες οι διαδικασίες θα αποσταλούν στις σεισμόπληκτες περιοχές», διευκρίνισε ο κ. Μωυσίδης.

Τα είδη, με τα οποία μπορούν οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, είναι:

– Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)

– Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια

– Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες

– Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα

– Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας

– Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)

– Είδη ατομικής υγιεινής

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

Είδη που συλλέγονται:

Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας (π.χ. φρυγανιές, μπάρες, μπισκότα, κονσέρβες κλπ)

Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας

Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα

είδη ατομικής υγιεινής (π.χ. χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, μωρομάντηλα κλπ)

Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)

Εμφιαλωμένα νερά

Χώροι συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας:

Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης: κτίριο Βασ. Όλγας 198 και κτίριο 26ης Οκτωβρίου 64

Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Μητροπόλεως 44

Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: Ανδρέα Παπανδρέου 3

Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: 28ης Οκτωβρίου 40, (πρώην ΚΕΠ)

Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: Διοικητήριο Έδεσσας

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Κων/νου Καραμανλή 36

Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: Διοικητήριο Πολυγύρου.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνας-Μαρίας Δερμεντζοπούλου στα τηλέφωνα 2313 330802 και 804.

Δ. Ωραιοκάστρου: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

Η συγκέντρωση του ανθρωπιστικού υλικού θα γίνεται από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, από 7 έως 9 Φεβρουαρίου 2023, αντίστοιχα, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στην οδό Αργυρουπόλεως 4, απέναντι από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, καθώς επίσης και στα κτίρια των Κοινοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν:
• Είδη ατομική υγιεινής.
• Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επιδέσμους, κ.ά.).
• Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα.
• Βρεφικές τροφές, γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας, γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να επικοινωνούν με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ωραιοκάστρου, καλώντας στα τηλέφωνα 2313 304030 και 2313 304068.

Δήμος Παύλου Μελά 

Ο Δήμος Παύλου Μελά εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, τις ώρες 08:00 -14:00.
Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, έχουν κινητοποιήσει τις υπηρεσίες τους και οργανώνουν την αποστολή βοήθειας καλώντας τους πολίτες να βοηθήσουν με τη συλλογή των παρακάτω ειδών:

Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, γάζες, επίδεσμοι, αντιφλεγμονώδη, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.α)
Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα
Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες
Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (χυμοί, κονσέρβες, δημητριακά κ.α)

Είδη ατομικής υγιεινής
Οι προσφορές των πολιτών θα συλλέγονται στα παρακάτω ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ:

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: ΚΑΠΗ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ, Αρμενοπούλου 9, τηλ. 2310 602424
ΠΟΛΙΧΝΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, πρώην Δημαρχείο Πολίχνης, Καρυπίδη 2, τηλ. 2313 302363
ΕΥΚΑΡΠΙΑ: ΚΑΠΗ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, Εθν. Αντιστάσεως 15, τηλ. 2310 683254

Δήμος Νεάπολης Συκεών 

Πρωτοβουλία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, όπου χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν βρεθεί στο δρόμο, αναλαμβάνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Συγκλονισμένοι από την καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στη γειτονιά μας αποφασίσαμε όπως και στο παρελθόν να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια. Η σκέψη μας βρίσκεται σε όλους τους συνανθρώπους μας που πλήττονται από αυτήν την πρωτοφανούς μεγέθους τραγωδία γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επαφή με τις πρεσβευτικές και τις προξενικές αρχές των δύο χωρών. Ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φανούμε έμπρακτα χρήσιμοι» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καλώντας «όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στο μεγάλο κίνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που δεν θα σταματήσει σε μία αποστολή».

Για την πρώτη αποστολή, η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης ξεκινά από αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στις 10 το πρωί.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν, μπορούν να απευθύνονται στα εξής σημεία:

Στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νεάπολης και Συκεών από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

-Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών, Στρ. Σαράφη 1 (Δημαρχείο, ισόγειο)

-Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125 (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης)

Σε όλα τα ΚΑΠΗ του δήμου και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες

-Α’ Κ.Α.Π.Η. Συκεών

Καυκάσου 66, Συκιές

-Β’ Κ.Α.Π.Η. Συκεών

Επταπυργίου 80, Συκιές,

-Γ’ Κ.Α.Π.Η. Συκεών

Μεσολογγίου 54 και Περγάμου 2 γωνία, Συκιές

-Α’ Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης

Κουντουριώτη 29, Νεάπολη

-Β’ Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης

Δ. Κομνηνού 3, Νεάπολη

-Κ.Α.Π.Η. Πεύκων

Ειρήνης 19 (Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων)

-Κ.Α.Π.Η. Αγίου Παύλου

Ηπείρου 9-11, Άγιος Παύλος

-Κ.Α.Π.Η. Ευαγγελίστριας

Καλής Ελπίδος 54, Άγιος Παύλος

Στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας δήμου Νεάπολης-Συκεών (Λεχόβου 4, Συκιές) από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι: κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη υγιεινής.

Ο δήμος θα ενημερώσει εγκαίρως και για τις επόμενες αποστολές.

Πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας παρέχονται στα τηλέφωνα 2313 313151, 2313 313341, 6944 353747 (Τάσος Τσακιρίδης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας).

Δήμος Θέρμης

Ο δήμος Θέρμης, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, αναλαμβάνει πρωτοβουλία  για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας  για τους πληγέντες από το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης ξεκινά από σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023. Οι πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να απευθύνονται στα εξής σημεία:

 • Τα Γραφεία της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης (στο 2οχιλιόμετρο Θέρμης Τριαδίου, οδός Γιώργου Κουγιάμη, κτίριο Οικονομικής Υπηρεσίας), πρωινές ώρες από τις 08.00 έως τις 15.00 και απογευματινές ώρες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 18.30 έως 20.30.
 • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Θέρμης καθημερινά πρωινές ώρες από τις 08:00 έως τις 14:00.
 • Τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας Μίκρας στην Καρδία, απογευματινές ώρες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή και Κυριακή, από τις 18.30 έως τις 20.30.
 • και σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Θέρμης, καθημερινά πρωί από τις 08:30 έως τις 13:30 και απόγευμα από τις 18.00 έως τις 20:30, ενώ την Κυριακή από τις 11:00 ως τις 13:00 και από τις 18:30 έως τις 20:30. Τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορείτε να προσφέρετε είναι: τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, βρεφικές τροφές και άλλες συσκευασμένες τροφές μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά και χυμούς). Επίσης βρεφικές πάνες, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού, παπούτσια και είδη ατομικής υγιεινής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της Πολιτικής Προστασίας  στο 2310478041, του Κοινωνικού Παντοπωλείου 231466691, ή με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη στο 6972312198 ή την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής Φανή Χατζηδημητρίου στο 6932761788.

Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά

Συγκεντρώνουμε κουβέρτες, σκεπάσματα, υπνόσακους, ρούχα, Ορούς, Γάζες Χανζαπλαστ, Γάλα σε σκόνη είδη ατομικής υγιεινής.

Η συλλογή θα γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου μας Πολυβίου 57 Πλατεία Αγ. Γεωργίου Νέα Κρήνη Καλαμαριάς, καθημερινά από 9-12 μμ. Δυνατότητα παραλαβής και από τον χώρο σας.

Μορφωτικος Πολιτιστικος Σύλλογος “Η Μπουμπουλινα” πληροφορίες:

Καργακης Στεφανος 6957670771
Ευη Κατσακα 6945061763
Αθανασιάδης Οδυσσεας 6937018031
Παπουτσιδης Παναγιώτης 6949811564
Σκουμπερδης Μιχαλης 6981180490

Δήμος Αμπελόκηπων Μενεμένης 

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, θέλοντας να συνδράμει τους σεισμόπληκτους στην περιοχή της Τουρκίας και της Συρίας προβαίνει στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου (πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου), καθώς και στο ΚΑΠΗ Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου 10) κατά τις ώρες: 09:00 π.μ. – 14:00 μ.μ.

Τα είδη που συλλέγονται είναι ενδεικτικά τα εξής:

 • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)
 • Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια
 • Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες
 • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα
 • Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας
 • Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)
 • Είδη ατομικής υγιεινής

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310725326 και 2310732386

Έκκληση της ΕΝΙΘ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου

Έκκληση για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους λαούς της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου και όλων των γειτονικών χωρών που επλήγησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, απευθύνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), δηλώνοντας τη διάθεσή της για προσφορά στους σεισμοπαθείς.

Η συλλογή θα γίνεται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 15:00-19:00, στα γραφεία της ΕΝΙΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) και τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται είναι τρόφιμα μακράς διαρκείας, κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, επίδεσμοι είδη ατομικής υγιεινής.

Ένωση Γονέων Δήμου Καλαμαριάς 

Συγκεντρώνουμε άμεσα είδη πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού:

Κουβέρτες
Γάλα σε σκόνη
Πάνες ενηλίκων/μωρών
Σερβιέτες
Απορρυπαντικά ρούχων
Ορούς
Γάζες
Χάνζαπλαστ

Παρακαλούμε θερμά να μείνουμε πιστοί στη λίστα των προτεινόμενων ειδών. Είτε με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της κάθε σχολικής μονάδας είτε ατομικά ο κάθε γονιός που επιθυμεί να προσφέρει, παραδίδει τα αγαθά πρώτης ανάγκης στο Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς (Τραπεζούντος & Κυριακίδου) με καταληκτική ημερομηνία συγκέντρωσης την Πέμπτη 9/2/2023 από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Η αποστολή αναχωρεί την Παρασκευή για τις πληγείσες περιοχές.

Η πρωτοβουλία της Αυτόνομης Θύρας 10 του Σ.Φ Ηρακλή Ασβεστοχωρίου

Από αύριο Τρίτη 07/02 ξεκινάμε τη συλλογή παντός είδους βοήθειας (φάρμακα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρούχα, κουβέρτες, βρεφικά είδη κτλ). Καθημερινά μπορείτε να περνάτε από το Κατσανειο από τις 10:00 μέχρι τις 22:00 και να τα αφήνετε στα γραφεία του ΓΣ.