Γευσιγνωσία, βόλτες στα μουσεία, μουσική, δραστηριότητες για παιδιά και πολλές ακόμα εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε εντελώς δωρεάν στη Θεσσαλονίκη. Παρακάτω, φτιάξαμε μια λίστα με τις δωρεάν εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε για την εβδομάδα που διανύουμε (13-19/5). Ρίξτε μια ματιά και βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Καλή εβδομάδα!

Γράφει η Λυδία Κοκκινά

Παιδικός Μάιος στο κτήμα Περέκ

Τον Μάιο ο κήπος του κτήματος Περέκ γεμίζει με παιδικά χαμόγελα.
Για ακόμα μια χρονιά, κάθε σαββατοκύριακο οι μικροί επισκέπτες του κτήματος μπορούν να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με δημιουργικά εικαστικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και πρωτότυπα δρώμενα.

Παιδικός Μάιος 2019
• Σάββατο 18 Μαΐου – Ώρα: 12.00-16.00
Καλλιτεχνικό εργαστήριο κατασκευών: Πινακάκια με το μονόγραμμα του κάθε παιδιού.• Κυριακή 19 Μαΐου – Ώρα: 14.30
Παράσταση θεάτρου ¨Το μαγεμένο δωμάτιο¨από τον θίασο Παραμυθοσαλάτα.• Σάββατο 25 Μαΐου – Ώρα: 12.00-16.00
Καλλιτεχνικό εργαστήριο κατασκευών: Ξύλινα διακοσμητικά πολύχρωμα ψαράκια.

• Κυριακή 26 Μαΐου – Ώρα: 14.30
Παράσταση καραγκιόζη ¨Το σχολείο του Καραγκιόζη¨ από το σκιοθέατρο Αγάπιος Αγαπίου.


Bedtime stories

Είκοσι σπουδαστές της διδακτικής ομάδας του καθηγητή Ξ. Σαχίνη εμπνέονται από καταγεγραμμένα ή ανέκδοτα παραμύθια και ιστορίες από λαϊκές παραδόσεις με τον οικείο στους περισσότερους στόχο: τον κατευνασμό, τη διδαχή, ή και τον παραδειγματισμό.

Ανασύρουν από την μνήμη τους εικόνες και εμπειρίες και προσδίδουν στο προσωπικό τους «bedtime story» μεταφορική χροιά με την λογική της «παραμυθίας» ή της παραπλάνησης, εφόσον ο όρος χρησιμοποιείται, πλέον, όχι μόνο στον καθημερινό, αλλά και στον πολιτικό/δικανικό λόγο.

Εκθέτουν εικαστικές εκτυπώσεις, μικτές τεχνικές, γλυπτά και εικαστικά βιβλία (art books).


7η Γιορτή Πολυγλωσσίας


O Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Π.Θ.Ε (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας) διοργανώνει την 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας από 13 Μαΐου 2019 έως 19 Μαΐου 2019 που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και σε άλλους χώρους.Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμια και Κοινωνικές Οργανώσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού, ΜΚΟ, Προξενεία, αλλόφωνες κοινότητες, εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ., τα οποία θα οργανώσουν και θα παρουσιάσουν 217 δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά και διαπολιτισμικά εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες, την κουζίνα των λαών, Καφέ Πολυγλωσσίας, εικαστικές εκθέσεις, εικαστικά και μουσικά εργαστήρια, προβολές κλπ. Στη φετινή εκδήλωση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 φορείς.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων


Ημερίδα «Ευστάθεια: Ενημέρωση για σύγχρονα εργασιακά θέματα»

Το Skywalker.gr στο πλαίσιο των δράσεων της HR Community διοργανώνει την ενημερωτική ημερίδα «Ευστάθεια: Ενημέρωση για σύγχρονα εργασιακά θέματα» την Τρίτη 14 Μαΐου και ώρα 10:00-16:00 στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.
Η ημερίδα θα καλύψει θέματα που αφορούν τις νέες αποδοχές των εργαζομένων μετά τις πρόσφατες αλλαγές, τις άδειες των εργαζομένων, την αδήλωτη εργασία, τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, την αποτελεσματική σύνταξη αγγελιών αναζήτησης προσωπικού, καθώς και την κατάθεση εμπειριών από την πρώτη εφαρμογή του GDPR.

Έκθεση φωτογραφίας «Η μουσική του δρόμου»

«Η μουσική του δρόμου… μελωδίες που αντιστέκονται στην εξοντωτική ηχορύπανση του αστικού περιβάλλοντος. Και τι δεν έχω ακούσει στις φωτογραφικές εξορμήσεις μου στους δρόμους της πόλης. Ακορντεόν, βιολί, μπουζούκι, νταούλια και ντραμς, κιθάρες κάθε είδους, ινδιάνικο φλάουτο, πίπιζες, σαξόφωνο, τρομπέτα, μοναχικούς τροβαδούρους, κομπανίες, αλλά και ολόκληρες μπάντες να παιανίζουν… τζαζ, βαλς, ταγκό, μπλουζ, ρεμπέτικα και λαϊκά, παραδοσιακούς σκοπούς, λατέρνα και μελωδίες των Άνδεων, κλασική μουσική μέχρι το εαρινό ρέκβιεμ του Επιταφίου. Όλα μαζί ανακατεμένα, αλλά και τόσο ξεχωριστά», Θάνος Κοκκίνης


Ανοιχτές Πόρτες στα Οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος 2019

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ οι οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» περιμένουν τους φίλους του κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία τους για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και προτάσεων.
Σε όλα τα οινοποιεία πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, ενώ στα περισσότερα προτείνεται ξεχωριστό πρόγραμμα και ωράριο εκδηλώσεων.

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων των οινοποιείων 
Ενημερωθείτε για τη δυνατότητα BYOB (bring your own bottle – φέρτε το κρασί από το οινοποιείο που θα επισκεφθείτε)


Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Δωρεάν είσοδος στα Μουσεία

Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και μουσεία του δημοσίου, αλλά και σε όσα ιδιωτικά μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό, είναι ελεύθερη.

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων «Ιστορίες γυναικών. Εννέα αφηγητές αφηγούνται»

Εννιά αφηγητές αφηγούνται τον ρόλο της γυναίκας στη δημιουργία του κόσμου και τη θέση της σε αυτόν: Οι Jean Pocherot, Ροδάνθη Δημητρέση, Λίλη Λαμπρέλλη, Χρυσάνθη Βουδούρη, Κατερίνα Κλεάρχου, Ναντίνα Κυριαζή, Στέλλα Τσατσαρώνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου και Ελευθερία Συρμαλόγλου.