Δύο θεατρικά εργαστήρια προτείνει η εταιρεία θεάτρου Μικρός Βορράς για την περίοδο από τον Οκτώβριο 2018 έως και τον Ιούνιο 2019. Το ένα αφορά τους εκπαιδευτικούς και το άλλο τα παιδιά. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω…

Θεατρικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς

(περίοδος Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019)

Μετά την επιτυχία του πρώτου χρόνου λειτουργίας, το θεατρικό εργαστήρι συνεχίζεται, με Α’ και Β’ έτος!

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τη σύσταση νέας ομάδας ξεκίνησαν, ενώ η περσινή ομάδα συνεχίζει για δεύτερη χρονιά!

Το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σ’ όσους χρησιμοποιούν το θέατρο στη δουλειά τους με παιδιά και εφήβους, σ’ όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να οξύνουν το δημιουργικό τους πνεύμα, σ’ όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν το εκφραστικό τους δυναμικό, και φυσικά σ’ όσους θέλουν να κοιτάξουν το παιδί που κρύβεται μέσα τους!

Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων, και κυρίως των εκπαιδευτικών, με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής, με σκοπό να τις μεταφέρουν στη σχολική τάξη.

Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο ηθοποιός και μέλος του «Μικρού Βορρά» από την ίδρυσή του, Αλέξανδρος Νικολαϊδης.

Σε τακτική βάση θα πραγματοποιούνται πρόσθετα σεμινάρια από τους συντελεστές του «Μικρού Βορρά», αλλά κι από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής, με σκοπό ένα άρτιο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπεύθυνη για τα μαθήματα του εκπαιδευτικού δράματος είναι η δασκάλα και θεατροπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Εκπαιδευτικό Δράμα, Μελίνα Χατζηγεωργίου. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Δράμα, που οργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και από άλλους φορείς. Διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει:

  • Προσαρμογή και καλλιέργεια της δυναμικής μιας ομάδας και του ατόμου, μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων, και ιστορίες-παραμύθια, επιλεγμένα γι’ αυτόν το σκοπό.
  • Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων, μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα.
  • Αξιοποίηση μιας ιστορίας και καλλιέργεια της αφήγησης.
  • Καλλιέργεια και έρευνα του σώματος, με σκοπό την ελευθερία της έκφρασης.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Τα μαθήματα για το νέο Α’ έτος θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη από 11 Οκτώβρη, 17:30-20:30 και θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Μαΐου, στον πολυχώρο τέχνης Grey Studio (Ιασωνίδου 11).

*Στις 4/10 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν μάθημα γνωριμίας! (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

Τα μαθήματα για το Β’ έτος θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 17:30-20:30, από 3 Οκτώβρη, στον ίδιο χώρο.

– Κόστος συμμετοχής 30 ευρώ/μήνα

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Ηλεκτρονικά στο mail: [email protected], τηλεφωνικά στο 6934-600074.

Υπεύθυνη οργάνωσης εργαστηρίου: Τατιάνα Νικολαΐδου

 

www.mikrosvorras.gr

 

Θεατρικό εργαστήρι για  παιδιά

(Περίοδος Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019)

 «Ο άνθρωπος που δεν παίζει, έχει χάσει για πάντα το παιδί, που ζούσε μέσα του και θα του λείψει τρομερά!» Pablo Neruda

Ο «Μικρός Βορράς»  σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος -από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και για κάθε Σάββατο μέχρι τέλη Μαΐου- ένα ερευνητικό θεατρικό εργαστήρι με 4 διαφορετικά τμήματα (ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών).

Το Α’ τμήμα λέγεται «Θέατρο – παίζω με το παιδί μου!» και αφορά σε παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς. Το εργαστήρι αυτό, συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με τη μουσικοκινητική αγωγή. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν και κοινωνικοποιούνται, πλάθοντας ένα κόσμο φανταστικό και χαρούμενο, έχοντας μαζί τους την καλύτερη παρέα… τους γονείς τους! Ελάτε λοιπόν να ξαναβρούμε το χαρούμενο παιδί μέσα μας και να αφιερώσουμε δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας!

Για τα άλλα τρία τμήματα  ο «Μικρός  Βορράς» βάζει πλώρη για το θεατρικό του εργαστήρι με συνεπιβάτες μόνο παιδιά. Με πυξίδα τη φαντασία και φάρο τη δημιουργία, σηκώνει την άγκυρά του και έχει για ανέμους στα πανιά του:
1) Ζέφυρος: προνήπια – νήπια
2) Λεβάντες:  Α’ και Β’ δημοτικού
3) Μαΐστρος: Γ’, Δ’, Ε’  δημοτικού

Το εργαστήρι μας έχει στόχο να ξεδιπλώσει την έκφραση και τον αυθορμητισμό των παιδιών, να θρέψει την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, αλληλεπίδραση και να ενισχύσει την ενσυναίσθηση.
Όσο για το θεατρικό μας ταξίδι αυτό χωρίζεται σε 4 σταθμούς – κύκλους συναντήσεων:

  • Στον πρώτο σταθμό συναντούμε την τέχνη του χορού και της μουσικής.
  • Στο δεύτερο αξιοποιούμε την τέχνη της φωτογραφίας και του βουβού κινηματογράφου για τη γνωριμία με νέα θεατρικά μοτίβα.
  • Στον τρίτο, όπου κύριο ρόλο παίζει ο λόγος, μεταφερόμαστε στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας (μύθοι, παραμύθια, κόμικς, κ.α) και
  • στον τέταρτο πειραματιζόμαστε με υλικά και ερχόμαστε σε επαφή με νέα θεατρικά είδη (μάσκα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών).

Στην τελευταία συνάντηση κάθε σταθμού, ένας εξειδικευμένος συνεργάτης θα συμπλέει μαζί μας, προσφέροντας τις γνώσεις του. Επιπλέον, ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας και λίγο πριν αγκυροβολήσουμε, θα παρουσιάσουμε σ’ ένα «ανοιχτό μάθημα» όλους τους θησαυρούς που αποκομίσαμε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο:

9.40-10.30:    «Θέατρο-παίζω» από 3 εώς 5 χρονών
10.40-11.40:   Ζέφυρος: προνήπια και νήπια
11.50-13.10:   Λεβάντες: Α’ και Β’ δημοτικού
13.15-14.45:   Μαΐστρος: Γ’, Δ’, Ε’ δημοτικού

Τόπος διεξαγωγής: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 68)

Το μηνιαίο κόστος για κάθε παιδί είναι 30€ (για δύο αδέρφια το κόστος ανέρχεται στα 40€ και για τα δύο). Η εγγραφή είναι δωρεάν και ο μήνας προπληρώνεται. Στο κάθε παιδί παρέχεται μία πρόσκληση για κάθε παράσταση του Μικρού Βορρά για το έτος 2018-2019.

Συνοδηγοί και υπεύθυνες του εργαστηρίου είναι οι νηπιαγωγοί και θεατροπαιδαγωγοί Βαλιώτη Ζωή (6977491430), Σγούρου Φούλη (6948178044).

*Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που θα δομηθεί έχει ερευνητικό χαρακτήρα, στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας του ΠΜΣ: Αισθητική Αγωγή: Θεωρία και Δράσεις, με επιβλέποντα τον Επίκουρο καθηγητή θεατρολογίας  ΤΕΠΑΕ, Λενακάκη Αντώνη.

Δείτε το σχετικό video εδώ

Website: www.mikrosvorras.gr

e-mail: [email protected]