Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης κλείνει το πρόγραμμά της για τη φετινή χρονιά, στο αγαπημένο στέκι του σινεφίλ κοινού της Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις», το οποίο αναδεικνύει τους κινηματογραφικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το οποίο είχε φιλοξενηθεί αρχικά στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, θα προβληθούν ταινίες – σταθμοί του γαλλικού σινεμά που έχουν επιλέξει ορισμένοι από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε είναι οι εξής:

  • Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη μάς ταξιδεύει στα γαλλικά 80s, μέσα από την ταινία Στους έρωτές μας του Μορίς Πιαλά.
  • Ο Σύλλας Τζουμέρκας ανατρέχει στην πρόσφατη γαλλική παραγωγή, με την ταινία Ο άγνωστος της λίμνης του Αλέν Γκιροντί.
  • Η Ευαγγελία Χρανιώτη μάς προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσουμε το αξέχαστο La Jetée / Σταθμός αποχαιρετισμού του Κρις Μαρκέρ.
  • Ο Πάνος Χ. Κούτρας επιλέγει την ταινία Mouchette, το παραγνωρισμένο νατουραλιστικό διαμάντι του Ρομπέρ Μπρεσόν.
  • Δεύτερη παρουσία του Ρομπέρ Μπρεσόν στο αφιέρωμα, με την Εύα Στεφανή να επιλέγει το αριστουργηματικό Στην τύχη ο Μπαλταζάρ.
  • O Γιάννης Οικονομίδης μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε το άγνωστο στο ευρύ κοινό Δεν φιλώ… στο στόμα του Αντρέ Τεσινέ.

 

Ο άγνωστος της λίμνης / Linconnu du lac
(Γαλλία, 2013)
Σκηνοθεσία: Αλέν Γκιροντί / Alain Guiraudie. Παίζουν: Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick d’Assumçao. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 100΄

Καλοκαίρι. Σ’ ένα κρυφό σημείο, στις όχθες μιας λίμνης, άνδρες κάνουν ψωνιστήρι. Ο Φρανκ ερωτεύεται παράφορα τον Μισέλ, έναν ελκυστικό, δυναμικό και επικίνδυνο άνδρα. Ο Φρανκ γνωρίζει πως μπλέκεται σε μια σκοτεινή δίνη, είναι όμως αποφασισμένος να ζήσει αυτό το παράφορο πάθος, ό,τι κι αν γίνει.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή, 21:00

 

Σταθμός αποχαιρετισμού / La Jetée
(Γαλλία, 1962)
Σκηνοθεσία: Κρις Μαρκέρ / Chris Marker. Παίζουν: Jean Négroni, Hélène Chatelain, Davos Hanich. Γλώσσα: Γαλλικά. Ασπρόμαυρη, 28΄

Το σπουδαίο μικρού μήκους φιλμ του αξεπέραστου Κρις Μαρκέρ είναι μια συναρπαστική οπτική σπουδή στην ανθρώπινη μνήμη και στον τρόπο με τον οποίο εγγράφεται το προσωπικό βίωμα στην οικουμενική και πανανθρώπινη εμπειρία.

 Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, 21:00

 

Mouchette
(Γαλλία, 1967)
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Μπρεσόν / Robert Bresson. Παίζουν: Nadine Nortier, Jean-Claude Guilbert, Marie Cardinal. Γλώσσα: Γαλλικά. Ασπρόμαυρη, 81’

Η Μουσέτ, μια έφηβη κοπελίτσα, ζει με τη φτωχική της οικογένεια σ’ ένα μικρό χωριό. O πατέρας της και ο μεγάλος της αδερφός είναι μπλεγμένοι σε κύκλωμα λαθρεμπορίου και λείπουν συνεχώς από το σπίτι. Η μητέρα της είναι κατάκοιτη στο μοναδικό κρεβάτι και η Μουσέτ πρέπει να τη φροντίζει συνεχώς, όπως και το μικρό αδερφάκι της. Όλοι στο χωριό την αποπαίρνουν και την προσβάλλουν, ενώ είναι αναγκασμένη, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της, να δουλεύει στο καφενείο του χωριού.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, 21:00

 

Στην τύχη ο Μπαλταζάρ / Au Hasard Balthazar
(Γαλλία-Σουηδία, 1966)
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Μπρεσόν / Robert Bresson. Παίζουν: Anne Wiazemsky, Walter Green, François Lafarge. Γλώσσα: Γαλλικά. Ασπρόμαυρη, 95΄

Ο πράος και μειλίχιος γαϊδουράκος ονόματι Μπαλταζάρ γίνεται το καθρέφτισμα της βίας που ασκεί η κάθε εξουσία σε κάθε ανυπεράσπιστο θύμα. O καθένας από τους αφέντες του ενσαρκώνει ένα ελάττωμα της ανθρωπότητας, επιφέροντας ένα διαφορετικό πλήγμα στον Μπαλταζάρ. Μια χριστιανική παραβολή για την αδικία του κόσμου και για τη δύναμη της αυταπάρνησης και της καλοσύνης.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη, 21:00

 

Δεν φιλώ… στο στόμα / Jembrasse pas
(Γαλλία, 1991)
Σκηνοθεσία: Αντρέ Τεσινέ / André Téchiné. Παίζουν: Emmanuelle Béart, Manuel Blanc, Philippe Noiret. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 117΄

Ο Πιερ εγκαταλείπει τη γενέτειρά του, στη νοτιοδυτική Γαλλία, για να ζήσει στο Παρίσι, μακριά από τα δεσμά και τις συμβάσεις της προηγούμενης ζωής σου. Χωρίς προσόντα, όμως, είναι δύσκολο να τα βγάλεις πέρα σε αυτό τον σκληρό κόσμο. Για καλή του τύχη, ο Πιερ είναι επινοητικός και πονηρός, πάντα διαθέσιμος και χωρίς προκαταλήψεις. Από τους διαδρόμους ενός νοσοκομείου μέχρι τα σαλόνια της παρισινής διανόησης, θα γνωρίσει ένα σύμπαν τρυφερότητας και βίας, καθώς και ανθρώπους που θα αλλάξουν την οπτική του για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη ζωή.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη, 21:00

 

Το αφιέρωμα παρουσιάζεται σε συνεργασία το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Γενική είσοδος: 4€
Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Αίθουσα Σταύρος Τορνές
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου – Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021