Στις κατά καιρούς συζητήσεις για τη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, με ανθρώπους του χώρου αλλά και φίλους που αγαπούν το καλό φαγητό, μία είναι η σταθερά ή το ζητούμενο, που τονίζω: η ταυτότητα των εστιατορίων. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που κάνει κάποια εστιατόρια να ξεχωρίζουν, να διακρίνονται και να αντέχουν στον χρόνο, όποιο είδος κουζίνας και αν υπηρετούν.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες:  ©StudioYK

Ένα εστιατόριο που αντιπροσωπεύει τα παραπάνω είναι τα «Τρία Γουρουνάκια» του chef Δήμου Καλαϊτσίδη, ο οποίος, μέσα από την επιμονή και τη μαγειρική φιλοσοφία που έχει χτίσει μετά από χρόνια σε διάφορες κουζίνες, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δυναμική ελληνική κουζίνα – θα αιτιολογήσω παρακάτω τον χαρακτηρισμό μου – και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

O chef Δήμος Καλαϊτζίδης

Γεύσεις οικείες αλλά εξελιγμένες

Δύσκολο να κρατήσεις αυτή την ισορροπία μεταξύ πλούσιας παράδοσης, νέων τεχνικών και προϊόντων και ταυτόχρονα να μη παρασύρεσαι από «τάσεις» που δε σου ταιριάζουν. Όταν μπορείς, όμως, να σερβίρεις Μανιτάρια Καγιανά πάνω σε τριφτή πατάτα, σάλτσα ντομάτας, απάκι, Γραβιέρα Κρήτης και αυγό ποσέ, Κρεατόπιτα με τραχανά, Ξύγαλο Σητείας και πελτέ από πιπεριά Φλωρίνης, Ντολμαδάκια Γιαλαντζί μέσα σε κρύα ποντιακή σούπα (τανωμένος σορβάς), Σουτζουκάκι Σμυρνέικο με ατζέμ πιλάφ αρωματισμένο με σπιτικό πελτέ ντομάτας και γωνιανή, καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτή είναι μία κουζίνα ταυτότητας με σταθερές αναφορές, γερές βάσεις και διαρκώς εξελίξιμη. Γι’ αυτό την ονομάζω «δυναμική» και όχι απλά «δημιουργική».

Το a la carte μενού έχει και άλλες επιλογές, όπως σαλάτες γευστικά πλούσιες και πάντα με υλικά εποχής (γιατί τείνουμε να ξεχάσουμε και τη θέση που έχει η σαλάτα στο εστιατορικό τραπέζι) αλλά και πιάτα κρεατικών, όπως Χοιρινό στη Γάστρα, σιγομαγειρεμένο με τσακισμένες πατάτες, κρέμα σκόρδου, σάλτσα μανιταριών και κραμπλ από κρητική παλαιωμένη γραβιέρα, την Ελληνική Καρμπονάρα με Χυλοπίτες, απάκι, μανιτάρια, πεκορίνο Αμφιλοχίας και ποσέ αυγό αλλά και θαλασσινά, όπως το Κεμπάπ Σουπιάς, το Φιλέτο Σολομού με ρεβιθάδα και σάλτσα με κουρκουμά και ούζο και το Φιλέτο Λαυράκι με ριζότο φινόκιο.

Τα επιδόρπια προτείνονται για δύο άτομα, όπως το Γαλακτομπούρεκο, η Τάρτα Μήλου αλλά και το Γλυκό Ημέρας, που είναι πάντα μια έκπληξη. Σημαντικό, επίσης, ότι υπάρχει μενού χωρίς γλουτένη αλλά και μενού Γευσιγνωσίας που συνδυάζει Degustation πιάτων επιλογής που «παντρεύονται» με οινικές προτάσεις από την, ομολογουμένως, πλούσια Wine List.

Η σημασία της φιλοξενίας

Η ταυτότητα ενός εστιατορίου, για να κλείσουμε τον κύκλο που ανοίξαμε στις πρώτες σειρές, δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τον τρόπο που επιλέγει να προτείνει, να εξυπηρετήσει και συνολικά να φιλοξενήσει, όλους εμάς που επισκεπτόμαστε τον χώρο με την προσδοκία μιας γευστικής εμπειρίας. Τα «Τρία Γουρουνάκια» είναι ένα εστιατόριο που θα νιώσεις ευπρόσδεκτος από την πρώτη στιγμή είτε σταματήσεις για να γευματίσεις το μεσημέρι είτε κανονίσεις με μια μεγάλη παρέα ή την οικογένεια για μια έξοδο μετά φαγητού.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω την βαρύτητα που δίνεται από τους ανθρώπους της κουζίνας και του service, που πλαισιώνουν τον Δήμο Καλαϊτσίδη, για να απολαμβάνουμε το φαγητό μας σ’ ένα περιβάλλον φιλόξενο. Γι’ αυτό και επιστρέφουμε στα τραπέζια του. Μην ψάχνετε για κάποιο άλλο μυστικό. Απλά είναι τα πράγματα.

Τα Τρία Γουρουνάκια

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Καποδιστρίου 7 & Πάικου
(περιοχή Βαλαωρίτου)

Τηλέφωνο
2310249050

Facebook: Τα Τρία Γουρουνάκια

Instagram: Ta tria gourounakia

Website: tatriagourounakia.gr