Εκεί που ένα στρέμμα μωβ λουλουδιών, μπορεί να σου δώσει έως και 900 γραμμάρια, από τον πολύτιμο κρόκο… 

Φωτογραφία, Αργύρης Καραμούζας

Αυτές τις μέρες, στον νομό της Κοζάνης, οι κάτοικοι των χωριών σκύβουν στο χώμα και συλλέγουν τον μωβ χρυσό του τόπου μας. Οι άνθρωποι του Κρόκου, της Αγίας Παρασκευής, της Καισαρείας, της Άνω μα και Κάτω Κώμης, της Πλατανιάς Βοϊου, του Τριγωνικού και του Τρανόβαλτου, σταματούν την ζωή τους, βάζουν σε παύση όσα τους απασχολούν, και βουτούν τα χέρια τους στη γη. Είναι η ώρα του κρόκου και της συλλογής του, μιας διαδικασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σε δυο βδομάδες. Όσο διαρκεί και η ανθοφορία του βολβού που ζει μόνο στην Δυτική Μακεδονία.

Φωτογραφία, Αργύρης Καραμούζας

Η ολοένα και συχνότερη χρήση του μωβ λουλουδιού στην γαστρονομία, που ανθίζει με τη σειρά της στην χώρα μας, προσφέρει υψηλές τιμές, που αναμένεται ν’ αγγίξουν έως και τα 1.200 ευρώ το κιλό… Το άνθος, περιέχει κίτρινους και κόκκινους στήμονες. Οι κίτρινοι, θα χρησιμοποιηθούν ως βαφή και οι κόκκινοι, οι πολύτιμοι, ίσως σε ένα από τα γεύματά μας.

Μια μαγική φωτογραφία του Στέλιου Ανδρουλιδάκη.

Το τέλος του Οκτώβρη λοιπόν, και οι αρχές του Νοέμβρη, μας προσφέρουν μοναδικές εικόνες από τη συλλογή ενός πολύτιμου φυτού της ελληνικής υπαίθρου. Σε χωράφια που βάφονται μωβ ολάκερα…

Φωτογραφία εξωφύλλου, Στέλιος Ανδρουλιδάκης