Ένας ακόμη Αύγουστος έφτασε ημερολογιακά, και για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια ο ερχομός του σηματοδοτεί τα Μερκούρεια. Ο πολιτιστικός θεσμός που έχει ευθεία αναφορά στη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό η οποία ως υπουργός Πολιτισμού εμπνεύστηκε το θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων ως φορείς πολιτιστικής αποκέντρωσης, πατάει ακόμη γερά στα χνάρια της.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τον τελευταίο και δημοφιλέστερο μήνα του καλοκαιριού, έτσι και φέτος στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου «Μάνος Κατράκης» στην οδό Καρόλου Κουν θα συναντηθούν στο πλαίσιο των Μερκουρείων εκατοντάδες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, καλλιτεχνικοί διευθυντές, σκηνογράφοι και τεχνικοί από όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, το ΚΘΒΕ και τις θεατρικές σκηνές του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αυτή η νοερή συνάντηση τριών σπουδαίων θεατρανθρώπων δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την θερινή θεατρική σύναξη της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος που παρά τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια τα Μερκούρεια διανύουν τον 29ο χρόνο τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για έναν «ζωντανό θεσμό του πολιτισμού που έχει τις ρίζες του στο 1995 και θα μας εξασφαλίσει και φέτος ένα εισιτήριο στο καλό θέατρο».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, ουσιαστικά τα Μερκούρεια γεννήθηκαν από τη Μελίνα τη γυναίκα που έβαλε τη σφραγίδα της στον πολιτισμό με τους αγώνες, τις πρωτοποριακές ιδέες και τη δύναμή της. «Έτσι», συμπληρώνει ο δήμαρχος, «αντέξαμε όλα αυτά τα χρόνια περνώντας μέσα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων μας, των ανθρώπων του θεάτρου και του φανατικού κοινού μας που μας στήριξε και συνεχίζει να μας στηρίζει με την παρουσία του».

Τέλος, ο Σίμος Δανιηλίδης δεν παραλείπει την αναφορά στον σύντροφο της Μελίνας Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασέν, ο οποίος όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του επισκεπτόταν τα Μερκούρεια και στη συνέχεια όσο ζούσε δεν παρέλειπε να στέλνει εγκάρδια μηνύματα υποστήριξης στον θεσμό.

Τα φετινά Μερκούρεια αρχίζουν στις 21 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 2 Σεπτεμβρίου.

Χορηγοί της διοργάνωσης είναι ο Όμιλος εταιρειών ΟΤΕ, η εταιρεία Χατζόπουλος και χορηγοί επικοινωνίας οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί: ΕΡΤ3, 102fm, 9,58 fm, TV100, Fm100, Plus102,6, radio more, ράδιο Σάρωθρον και οι ιστοσελίδες voria.gr, Τhe opinion, city portal, biscotto, Kulturosupa, cosmopoliti, stellasview, woman.

Το πλήρες πρόγραμμα των 29ων Μερκουρείων

 

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή
Βασισμένο στο διήγημα «Ο τάφος»

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
«Αταίριαστο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
«Ο ζηλιαρόγατος»
Από το θεατρικό έργο του Γιώργου Ρούσσου «Ο εραστής έρχεται»

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Ομιλώ σε σένα πατρίδα»

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΤΡΕΙΔΕΣ Η επιστροφή.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΘΕΣΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Αριστοφάνης Ονειρεύεται, Λυσιστράτη και Πραξαγόρα»

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ
«Μαλλιά και Κουβάρια» του Νικόλαου Λάσκαρη

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΘΒΕ)
«E-pass ή επί τας!»- ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolution)

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΘΕΣΠΙΣ»
«Το διαμάντι και το κήτος ή όλος ο Μποστ σε μία ώρα» του Λεωνίδα Τσίπη

INFO

Η τιμή των εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις των ΔΗΠΕΘΕ έχει οριστεί στα 10 € το κανονικό και 5 € [ανέργων, φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65, ΑμεΑ, πολυτέκνων]

Στις παραστάσεις της κεντρικής θεατρικής σκηνής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του θεατρικού εργαστηρίου ΘΕΣΠΙΣ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την παράσταση του ΚΘΒΕ οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

16 € | κανονικό, 13 € τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής αγοράς και ταμεία, 10 € ανέργων, φοιτητικό, άνω των 65, ομαδικό (10 άτομα), 8 € ΑμεΑ, και συνοδοί ΑμεΑ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων στο www.ticketservices.gr