Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου τα αιωρούμενα σωματεία ξεπέρασαν το ανώτατο ημερήσιο όριο συγκέντρωσης (μ.ο. 24ώρου) των 50 μg/m3 στον Σταθμό Μέτρησης Αερίων Ρύπων Ευκαρπίας, σύμφωνα με τον Δρ. Χημικό Μηχανικό Δημήτρη Κουτσονικόλα, Επιστημονικού Συνεργάτη του Δήμου Παύλου Μελά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδικοί έλεγχοι με τον φορητό αναλυτή αιωρούμενων σωματιδίων, σε σχολεία του Δήμου και σε περιοχές που κρίνεται απαραίτητο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αιωρούμενα σωματίδια;

Σημειώνεται ότι τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης τα οποία συνήθως είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι και μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι κυριότερες πηγές εκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων είναι οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, τα αυτοκίνητα, η καύση ορυκτών καυσίμων ή ξύλων για θέρμανση, οι διάφορες γεωργικές δραστηριότητες, η μεταφορά σκόνης λόγω ισχυρών ανέμων, οι πυρκαγιές κλπ.

Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα έχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται από την αεροδυναμική τους διάμετρο, δηλαδή τη διάμετρο αντίστοιχης σφαίρας η οποία έχει τα ίδια αεροδυναμικά χαρακτηριστικά με τα πραγματικά σωματίδια. Συνήθως γίνονται αναφορές και μετρήσεις για τα σωματίδια PM10 (σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 10 μm) και PM2,5 (σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm).

πηγή: voria.gr