Οι δύο μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες διοργανώνονται στο Αιγίνιο Πιερίας και στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού.

Οι διοικήσεις των δύο δήμων έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις προετοιμασίες για να είναι όλα έτοιμα και να υποδεχτούν επιτέλους τον κόσμο, που ανυπομονεί να παρευρεθεί σε αυτά μετά από δύο χρόνια.

Άγιος Μάμας

Η μεγάλη εμποροπανήγυρη στο χωριό Άγιος Μάμας Χαλκιδικής, θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 29 Αυγούστου έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022.

Περίπου 560 εκθέτες από όλη την Ελλάδα θα δώσουν το παρόν με τα προϊόντα τους και υποδέχονται μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες, το Φθινόπωρο, με την πλέον εορταστική διάθεση. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν όπως κάθε χρόνο προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Μάμαντος.

Μιλώντας για το φετινό πανηγύρι του Αγίου Μάμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου, κος Γκούτζιος ανέφερε ότι οι πρώτες μαρτυρίες για το πανηγύρι ξεκινούν από το 1860, όταν γινόταν η ζωοπανήγυρη πριν και μετά τη γιορτή του Αγίου Μάμαντος.

Το πανηγύρι φέτος θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και σύλλογοι.

Αιγίνιο 

Από την άλλη, η εμποροπανήγυρη του Αιγινίου, θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 18. 

Οι εκθέτες της φετινής εμποροπανήγυρης φτάνουν τους 500 και επιλέχθηκαν με σύστημα μοριοδότησης και οι περισσότεροι είναι από τις γύρω περιοχές.

Η εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη, με ιστορία που ξεκινά από το 1926 μέχρι σήμερα, αποτελεί πλέον ένα θεσμό για το χωριό του Αιγινίου και όχι μόνο. Πολλοί είναι αυτοί που συρρέουν για να κάνουν το ψώνια τους αλλά και να διασκεδάσουν.

Ο χώρος που πραγματοποιείται βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και εκτείνεται σε 500 στρέμματα ειδικά διαμορφωμένα, με υπόστεγα και υποδομές, όπως ύδρευση, παροχή ρεύματος και σύστημα αποχέτευσης. Θα περιλαμβάνει τόσο εμπορικά καταστήματα με είδη ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, παιχνίδια, όσο και σημεία για διασκέδαση, ενώ υπάρχει πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων με ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και λούνα παρκ.