Φοβερό, τρομερό, συγκλονιστικό, ισχυρότατο….

Όλα τα επίθετα, και μάλιστα, στον υπερθετικό τους βαθμό, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή των κρασιών του Syrah.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων.
Η εξαιρετικά μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα, του προσδίδει επιπλέον ενδιαφέρον.

Το Syrah, μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του ’70, το βρίσκαμε σχεδόν αποκλειστικά στις βόρειες πλαγιές του Ροδανού όπου συμμετέχει στη σύνθεση των φημισμένων Crozes-Hermitage, Côte Rôtie, St-Joseph. Θαυμάσιων ερυθρών κρασιών με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο.

Η εκτεταμένη, ωστόσο, καλλιέργειά του στην Αυστραλία, όπου αποκαλείται Shiraz, με ανέλπιστα ποιοτικά -αλλά και ποσοτικά- αποτελέσματα ανέβασε σημαντικά τις μετοχές του. Είναι προφανές πως για την πλήρη ωρίμανση του σταφυλιού είναι απαραίτητο το ζεστό κλίμα. Ισπανία, Τοσκάνη, Καλιφόρνια, Νότιος Αφρική, Χιλή και Αργεντινή άρχισαν να φλερτάρουν με το καινούργιο αστέρι του οινικού στερεώματος. Γιατί όχι και η Ελλάδα;

Τα ελληνικά Syrah, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των οινολογικών τεχνικών που επιλέγει η πλειονότητα των οινοποιών μας, παραπέμπουν περισσότερο στη νεοκοσμική σχολή. Υπάρχουν βεβαίως, και οι πιστοί στα γαλλικά πρότυπα.
Πλουραλισμός, συνεπώς, προτάσεων, ο οποίος λειτουργεί υπέρ των πολυάριθμων φίλων του Syrah. Στην επόμενη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI ’96, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στις 20.00, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα παρακολουθήσουμε την «Εξέλιξη του Syrah στην Ελλάδα» και θα δοκιμάσουμε γοητευτικά κρασιά του από ολόκληρο τον ελληνικό αμπελώνα.
Οι συναντήσεις του Wine Club THESSALONIKI ’96 για τη σεζόν 2016 – 2017 θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες του The Met Hotel (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη).

Πληροφορίες: Wine Plus: 2310 888311, [email protected], www.wineplus.gr

 

info

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

The Met Hotel

…………………………………………………………………………………………

Το Wine Club THESSALONIKI ’96 είναι μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα.

Συνδυάζει την εμπειρία 20+ χρόνων λειτουργίας με τη σωστή οινική ενημέρωση-εκπαίδευση.

Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν 9 συναντήσεις ετησίως (Σεπτέμβριος – Μάιος, μία ανά μήνα).

Αφιερώματα