Έτοιμοι να δέχονται πληρωμές με κάρτες μέσω POS, ενόψει της υποχρεωτικής χρήσης των κατάλληλων τερματικών αποδοχής, είναι οι 6.000 παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών της Κεντρικής Μακεδονία.

Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι, που ενώ έχουν παραγγείλει τον εξοπλισμό εδώ και…εβδομάδες, ακόμη δεν τον έχουν παραλάβει. Ενώ, δεν λείπουν και εκείνοι, που βρίσκονται σε αναμονή της διασύνδεσης με τις ταμειακές μηχανές. Αυτά επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής, σημειώνοντας:

«Εγώ ο ίδιος έχω παραγγείλει εδώ και εβδομάδες το μηχάνημα του POS, αλλά ακόμη δεν το έχω παραλάβει». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει ότι «όσοι συνάδελφοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμένα, έχουν την απόδειξη στα χέρια τους με την οποία και αποδεικνύουν ότι προέβησαν έγκαιρα στην παραγγελία του μηχανήματος και έτσι σε περίπτωση ελέγχου δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο».

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται στη λίστα των 35 νέων κλάδων όπου επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση τερματικών αποδοχής πληρωμών με κάρτες από την ¼, υπολογίζονται σε 110.000 και αφορούν μεταξύ άλλων τις κατηγορίες των ταξί και πωλητές σε λαϊκές αγορές έως περίπτερα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Οι επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν POS, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι όσοι είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν το τερματικό με την ταμειακή μηχανή έχουν προθεσμία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, δηλαδή έως σήμερα ή μέχρι την 30η Απριλίου.

Σε όποιον δεν συμμορφωθεί, θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δερετζής επισήμανε ότι η κίνηση στις λαϊκές αγορές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει επάρκεια αγαθών, καταγράφεται ικανοποιητική αν και παραδέχτηκε ότι «οι καταναλωτές ζορίζονται στις αγορές τους, και αυτό φαίνεται από τις ποσότητες που ψωνίζουν, αλλά και το γεγονός ότι δεν ξεφεύγουν της λίστας που κρατούν στα χέρια».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά που θα αναπτύσσεται στην συμβολή της οδού Κώττα Ρούλια με την οδό Μαζαράκη, έως την συμβολή της με την οδό Δάφνης, ο κ. Δερετζής ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και εκτιμώ ότι στο επόμενο 20ήμερο η υπαίθρια αυτή αγορά θα κάνει πρεμιέρα».

Όπως δηλώνουν οι καταναλωτές, η απογευματινή λαϊκή αγορά θα βοηθήσει τους εργαζόμενους καθώς θα μπορούν να έχουν εναλλακτική λύση για τις αγορές τους μετά την εργασία τους.

Το ωράριο λειτουργίας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι η λαϊκή θα ξεκινά μετά τις 12.00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά θα έχει 80 πάγκους με προϊόντα και θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη.

 

Πηγή: Cityportal