Μονόλογος – Μαύρη Κωμωδία

Μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα, η «Στρίγγλα γυναίκα» της Γλύκας Στόιου ανεβαίνει στο θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη για να αφηγηθεί την ιστορία του θανάτου της υποδυόμενη διάφορους ρόλους – κυρίως των γυναικών της οικογένειάς της, που στοίχειωσαν τη ζωή της και διαμόρφωσαν το χαρακτήρα της. Πρόκειται για ένα γυναικείο μονόλογο εμπνευσμένο από το Ημέρωμα της Στρίγγλας του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, το Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς, από προσωπικές και άλλες γυναικείες ιστορίες. Η Κατερίνα προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που μια ζωή φερόταν σαν Στρίγγλα σε αναζήτηση ενός άντρα-σωτήρα, που θα τη λύτρωνε από την οικογένειά της και από μια κοινωνία που ακόμα προσπαθεί να βρει το ρόλο της γυναίκας σήμερα.

*Πριν από την παράσταση της Παρασκευής, θα κεραστεί φίνο κρασί Αϊδαρίνη από τη Γουμένισσα. Ελάτε να πιείτε το ποτό σας στο θέατρο Αθήναιον και να απολαύσετε μετά τη Στρίγγλα σε μια κατάμαυρη κωμωδία!

Τον Ιούνιο η «Στρίγγλα Γυναίκα» θα παρουσιαστεί από Αμερικανούς καλλιτέχνες στο 25ο Συνέδριο Θεάτρου στην Αλάσκα των Η.Π.Α. ως “Greek Nasty Woman”.

Σημείωμα Σκηνοθέτη:
«Οι ιστορίες γυναικών δεν είναι γυναικείες ιστορίες, είναι ανθρώπινες ιστορίες». Αυτή ήταν η σκέψη που έκανα πριν ξεκινήσω καν να διαβάζω το κείμενο της παράστασης, για να υπενθυμίσω στον εαυτό μου να βγει από την όποια – δε θα ντραπώ να το γράψω – σεξιστική προδιάθεση που ίσως θα είχα ως άντρας. Έτσι κατάφερα σιγά-σιγά να διακρίνω όχι την παθητικότητα των γυναικών στις ιστορίες που αφηγείται η Στρίγγλα-Γυναίκα της παράστασης μας, μα την ενεργητικότητα τους, το πώς έπαιρναν τη ζωή στα χέρια τους και δέχονταν τις επιπτώσεις των επιλογών τους συνειδητά. Το δίπολο «άντρας-γυναίκα» αντικαταστάθηκε από το δίπολο «πράττω-πάσχω» και οι ηρωίδες έχασαν το φύλο τους, αποκαλύπτοντας τη μία και πραγματική τους φύση: αυτή του φθαρτού, του πρόσκαιρου, του ανθρώπου.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημόπουλος
Ερμηνεία: Γλύκα Στόιου
Φωτισμοί: Αντώνης Τσέκος
Σκηνικά: Κοραλία Μουαγιέν
Φωτογραφίες: Patrick Knappich

info
Θέατρο Aθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 3 Μαρτίου 12 τα μεσάνυχτα.
Κυριακή 5 Μαρτίου 6 το απόγευμα.
Διάρκεια: 75 λεπτά
Εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος, 8€ φοιτητικό, 5€ ατέλειες-ανέργων

Κρατήσεις:
Στο τηλέφωνο του θεάτρου: 2310 832060
Είτε με μήνυμα στη σελίδα του facebook: https://www.facebook.com/glyka.stoiou/

 

Παραστάσεις