Η οικογένεια Τσατινιάν έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ένα εστιατόριο που συνδυάζει την παράδοση της αρμένικης κουζίνας με την ατμόσφαιρα και την εξυπηρέτηση ενός σύγχρονου αστικού εστιατορίου. Οι γεύσεις και η φιλοξενία τους έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των ηλικιών που αναζητούν νόστιμα πιάτα με καλή πρώτη ύλη, μαγειρεμένα με γνώση της παράδοσης και σπιτική φροντίδα.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Ποικιλία γεύσεων, υφών και αρωμάτων

Η Αρμένικη κουζίνα περιλαμβάνει πολλές οικείες γεύσεις και είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Η επιλογή των προϊόντων και όλη η επεξεργασία γίνεται στο εστιατόριο. Όλα είναι φρέσκα και στα πιάτα κλείνονται προσεκτικά τα μυστικά της αρμένικης μαγειρικής παράδοσης. Οι μερίδες είναι πλούσιες και οι επιλογές ιδανικές για να τις μοιραστείτε με την παρέα σας. Το Erebuni προσφέρεται και για μεγάλα οικογενειακά τραπέζια ή συναντήσεις με φίλους. Άλλωστε το μενού του είναι γεμάτο από σπιτικές γεύσεις και παράδοση. Σου δίνει μια αίσθηση αυθεντικότητας από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί.

Επίσης προτείνει και μία σειρά ethnik street food style επιλογών όπου η τεχνική της αρμένικης παράδοσης συναντά τα bao buns, το burger και όλα αυτά διαθέσιμα και με take away ή delivery. Μία προσθήκη στο σκηνικό του Θεσσαλονικιώτικου street food που τη χρειαζόμασταν.

Χοροβάτζ, τρυφερά κομμάτια χοιρινού στα κάρβουνα

Η επεξεργασία των κρεάτων και το μαρινάρισμα γίνονται ενός του εστιατορίου και με παραδοσιακό τρόπο και ψήνονται σε σούβλες, στα κάρβουνα με μαεστρία. Όλα είναι χειροποίητα και υπάρχει ποικιλία γεύσεων.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με παστουρμά και σουτζούκι, που φτιάχνονται εδώ και συνοδεύονται με αρμένικο τυρί, λαχματζούν σε χειροποίητο ψωμί λαβάς με κρέας ή μόνο με λαχανικά, τα περίφημα ρολάκια μελιτζάνας και τη ρώσικη σαλάτα, που έχει γευστικές διαφορές από τη συνηθισμένη, και το παστουρμαλί, που τυλίγει σε τραγανή πίτα τυρί και παστουρμά.

Ρολάκια μελιτζάνας με γέμιση από sauce μαγιονέζας και ρόδι

Το τραγανό φαλάφελ είναι επίσης ένα από τα πιάτα που συναντούμε στο φετινό μενού. Αυτό που αποτελεί σταθερή αξία και δε λείπει από κανένα τραπέζι είναι το μαντί. Χειροποίητο ζυμαρικό γεμιστό με κρέας που συναντάμε με διάφορες παραλλαγές σε Καύκασο, Μέση Ανατολή και στην ελληνική κουζίνα και εδώ σερβίρεται με μια δροσερή, απαλή sauce γιαουρτιού. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι από τα δημοφιλέστερα γενικότερα στη Θεσσαλονίκη. Να τονίσουμε, ότι η κουζίνα εδώ δεν είναι αυτό που λέμε «βαριά». Κάποια πιάτα είναι ελαφρώς πικάντικα αλλά το βάρος δίνεται στα αρώματα, ένα σημαντικό κεφάλαιο της αρμένικης κουζίνας.

Το διάσημο μαντί με τη σάλτσα γιαουρτιού

Στα κρεατικά προτείνουμε οπωσδήποτε τα τέσσερα είδη κεμπάπ (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο). Χορταστικές μερίδες ιδανικές για να τις μοιραστεί η παρέα. Δοκιμάσαμε, επίσης, το χοροβάτζ, ένα «κοντοσούβλι» με επιλεγμένα ζουμερά κομμάτια χοιρινού που διαφέρουν γευστικά λόγω του μαριναρίσματος και της τεχνικής του ψησίματος.

Χορταστικές μερίδες κεμπάπ και χοροβάτζ

Επίσης μια τρυφερή τηγανιά κοτόπουλου τυλιγμένη σε λαβάς, τη λεπτή αρμένικη πίτα που τη δρόσιζε μια σαλάτα από τριμμένο ωμό παντζάρι, ρόδι, καρύδι και χυμό λεμονιού.

Τηγανιά κοτόπουλου σε πίτα λαβάς

Κρασί και αποστάγματα από φρούτα και Αρμένικο Κονιάκ

Η λίστα κρασιών έχει εμπλουτιστεί και είναι στη διάθεσή σας 25 προτάσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για τα κρασιά της Αρμενίας. Το ιδιαίτερο στοιχείο εδώ είναι και τα κρασιά που φτιάχνονται από φρούτα με πιο χαρακτηριστικό το κρασί από ρόδι.

Η ανάδειξη των φρούτων και με αυτόν τον τρόπο είναι ένα κεφάλαιο της αρμένικης παράδοσης που αξίζει να δοκιμάσετε. Εκτός από τα κρασιά υπάρχουν και αποστάγματα από φρούτα, όπως βερίκοκο και μούρο, ιδανικά τόσο για το ξεκίνημα του γεύματος όσο και για το κλείσιμο.


Επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το Αρμένικο Κονιάκ, το μόνο απόσταγμα εκτός Γαλλίας, που μπορεί να φέρει τον χαρακτηρισμό «κονιάκ» εξ αιτίας της κορυφαίας ποιότητάς του.

Χορταστικές επιλογές και για χορτοφάγους

Το Erebuni, όμως, δεν είναι αποκλειστικά για κρεατοφάγους. Υπάρχουν σταθερά επιλογές για vegetarians ή vegans, οπότε όλοι μπορούν να απολαύσουν όλες τις νόστιμες προτάσεις αλλά και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του. Κάποιες τις αναφέραμε παραπάνω αλλά δεν είναι μόνο αυτές.
Άλλωστε, η ουσία ενός γεύματος που θα μείνει στη μνήμη σου είναι να είναι νόστιμο το φαγητό και καλή η παρέα.

Ο εξωτερικός χώρος ενώνεται με τον εσωτερικό τους ζεστούς μήνες και έτσι όλοι μπορούν με άνεση να απολαύσουν το γεύμα τους ενώ υπάρχει και επιπλέον αίθουσα για εκδηλώσεις.

Το Erebuni είναι μια από τις ιδιαίτερες προτάσεις στο γαστρονομικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και θα το διαπιστώσετε σε κάθε πιρουνιά.

Περιοχή
Ανατολικά

Διεύθυνση
Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 45

T: 2310274744

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ biscotto MEMBERS CARD

biscotto members card
έκπτωση-παροχή

  • Έκπτωση 20% στον τελικό λογαριασμό από Δευτέρα έως Κυριακή (δεν ισχύει για τις γιορτές και τις αργίες). Ισχύει για 1 έως 8 άτομα με την επίδειξη της κάρτας κατά την παραγγελία. Εξαιρούνται από την έκπτωση ειδικές προσφορές της επιχείρησης.
20%