Μεταξύ 24 Μαρτίου και 19 Απριλίου θα πέσει στη γη ο κινέζικος διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ – 1. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά ότι ο κινεζικός διαστημικός σταθμός και πειραματικό διαστημικό εργαστήριο «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1) θα πέσει στη Γη, μεταξύ 24 Μαρτίου και 19 Απριλίου. Η εκτίμηση αυτή είναι πάντως πιθανό να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Που είναι πιθανόν να πέσει

Η ζώνη πάνω στην οποία είναι πιθανόν να πέσει ο 10,4 μέτρων διαστημικός σταθμός είναι τεράστια. Κι ενώ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ακριβώς και με σιγουριά την περιοχή που θα συντρίψει, το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη αυτή μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο άβολα. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, ο Τιανγκόνγκ-1 θα πέσει στη θάλασσα.

Ζώνη πιθανών περιοχών που θα συγκρούσει ο διαστημικός σταθμός

Πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Κατά πάσα πιθανότητα, και σε με μεγάλο βαθμό, ο σταθμός θα καεί, καθώς θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρά του. Θεωρείται όμως πιθανότατο ότι ορισμένα κομμάτια θα γλιτώσουν και τα απομεινάρια αυτά θα πέσουν στην επιφάνεια της Γης. Η ESA θεωρεί πιθανό ότι τα συντρίμμια θα διασπαρούν σε μια μεγάλη έκταση, σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Όμως, εκτιμά ότι η πιθανότητα κάποιο κομμάτι να πέσει στο κεφάλι κάποιου ανθρώπου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό μέσα σε ένα έτος ή μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί από κεραυνό δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος. Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα καμία πτώση διαστημικού «σκουπιδιού» πάνω σε άνθρωπο.