Μέσα σε μερικές δεκαετίες, το graffiti μετατράπηκε από μια μορφή τέχνης συνδεδεμένη με την παραβατικότητα, σε ένα αυθόρμητο κίνημα ελεύθερης έκφρασης, φαινόμενο της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας και των μεγάλων αστικών γειτονιών. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, παρατηρούμε μεγάλα έργα τέχνης να κοσμούν, να εναρμονίζονται και εν τέλει να αναδεικνύουν τεράστιες γκρίζες επιφάνειες του αστικού τοπίου.

Σε πείσμα εκείνων που επιμένουν να βλέπουν την (υπαρκτή, μάλλον) ασχήμια της τσιμεντένιας, γκρίζας, απρόσωπης, πολλές φορές αδυσώπητης Θεσσαλονίκης, υπάρχουν οι άνθρωποι που επιλέγουν να εστιάζουν στη γοητεία της, να ανακαλύπτουν την αξία της και να δημιουργούν την ομορφιά της. Ένας από αυτούς ο Ηλίας Στύλος, γνωστός με το ψευδώνυμο Hayate, ο οποίος είναι graffiti, streetartist και muralist.

Συνέντευξη στην Ασημίνα Τούνα 

Ο Hayate ζει στην Θεσσαλονίκη και με τα έργα του κοσμεί τοίχους, σχολεία, καταστήματα, σπίτια και ξενοδοχεία, ενώ ταυτόχρονα φτιάχνει και τη μέρα σε όσους περνούν από εκεί. Όπως ο ίδιος μας λέει, δίνει χρώμα εκεί που ο κόσμος θα το εκτιμήσει και θα χαίρεται κάθε φορά, γιατί όχι και καθημερινά, που θα βλέπει κάτι δικό του.

Η Merilyn Monroe, στο στόρι του Moutidis Jewellery στην Kαλαμαριά

Από μικρή ηλικία, μόλις στα δεκατέσσερά του, ξεκίνησε να ασχολείται με την street art και το graffiti, ενώ τα τελευταία χρόνια το κάνει επαγγελματικά, ακόμη πιο εντατικά και έτσι έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε και οι ίδιοι τα έργα του, που τα βρίσκουμε σε ολόκληρη την πόλη και δίνουν χρώμα τόσο στις επιφάνειες που κοσμούν, όσο και στις ίδιες τις ζωές μας.

«Ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται πια το πόσο σημαντική είναι η τέχνη του δρόμου και το πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας». Έτσι, συναντάμε όλο και συχνότερα μεγάλες τοιχογραφίες και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Γεγονός το οποίο τον χαροποιεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας πως παρατηρεί μεγάλη κινητικότητα στον χώρο της street art σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην χώρα μας;

Streetart flower girls, στο Shelter Bar στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Δεν εντοπίζω διαφορές στο street art ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθότι πιστεύω ότι η τέχνη πρέπει να ενώνει, πάρα να διαχωρίζει τους ανθρώπους» αναφέρει. Επιπλέον, το graffiti και εν γένει το street art μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση των περιοχών όπου δημιουργείται ή να ευνοήσει την εκάστοτε επιχείρηση στα πλαίσια της οποίας γίνεται. Μία συλλογική προσπάθεια με street artists της πόλης, πιστεύει ότι πραγματικά θα μπορούσε να ευνοήσει τις γειτονιές και να ενισχύσει την τοπική οικονομία. «Τα περισσότερα έργα μου έχουν φωταγωγηθεί, σε κάποια μάλιστα έχουν τοποθετήσει και κάμερες και ο κόσμος θαυμάζει και φωτογραφίζει ό,τι όμορφο υπάρχει σε έναν τουριστικό προορισμό, όπως είναι η Θεσσαλονίκη!».

H τραγουδίστρια Camilla Cabello, στο Noir Barbershop στην Καλαμαριά

Με τι κριτήριο επιλέγεις τους τοίχους – καμβάδες σου; Από πού αντλείς, συνήθως, έμπνευση;

Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με το μέγεθος της εκάστοτε επιφάνειας, το σημείο στο οποίο βρίσκεται και το τι θα μπορούσα να ζωγραφίσω, ώστε να δώσω ζωή στον άψυχο τοίχο.

Είναι, για σένα, ένα βασικό κομμάτι έμπνευσης η καθημερινότητα; Μπορείς να θυμηθείς ένα περιστατικό που σε οδήγησε όντως σε έργο;

Το street art είναι ακριβώς αυτό που με κάνει να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και να δημιουργώ μία καινούρια!

Υπάρχουν κάποιοι street artists που να σου αρέσει πολύ η δουλειά τους;

Ναι, υπάρχουν. Κάποιοι που ξεχωρίζω προσωπικά είναι οι abys_osmoz, jeks_nc, smoenova, studiogiftig, kiptoe roosartpaintings, αλλά και άλλοι.

Το mural της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, στο Magic Park (με την Αντιγόνη στην φωτογραφία)

Ποιες είναι οι προκλήσεις όταν μιλάμε για τόσο μεγάλα έργα στον δημόσιο χώρο; Τι απαντάς σε όσους («αφελείς» και μη) αντιμετωπίζουν την τέχνη του δρόμου ως «βανδαλισμό» του δημοσίου χώρου;

Να γίνει κάτι όμορφο και αποδεκτό από τον κόσμο που θα το βλέπει κάθε φορά που περνά από εκεί όπου βρίσκεται. Δεν θα τους χαρακτήριζα αφελείς, καθώς υπάρχει η όμορφη πλευρά της τέχνης που προσπαθώ καθημερινά να δείξω και ο ίδιος στον συγκεκριμένο κόσμο.

Καθημερινά, μπορείς να επηρεάζεις τη διάθεση εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα έργα σου. Σε επηρεάζει αυτή η σκέψη; Δεν σε αγχώνει;

Δεν με αγχώνει, ίσα ίσα με χαροποιεί ιδιαίτερα. Η αγάπη που έχει δείξει ο κόσμος για τα έργα μου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα.

Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out), στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς

Υπάρχει κάποιο έργο σου που να ξεχωρίζεις; 

Το  έργο που ξεχωρίζω είναι αυτό με τον Μαραντόνα. Δεν περίμενα να πάρει τόσο μεγάλη διάσταση, να κοινοποιηθεί και να γίνει viral στα social media και στα Μ.Μ.Ε. γενικότερα, να το μάθει, αλλά και να το αγαπήσει τόσο πολύ ο κόσμος!

Μαραντόνα, στο 3o Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς
Πώς αντιλαμβάνεσαι τη δεδομένη χρονική στιγμή την local κοινότητα του street art; Βλέπεις να αντιδρά με κάποια κοινά αντανακλαστικά στα κοινωνικό – πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα;

Προσωπικά, μέχρι στιγμής, η αλήθεια είναι πως δεν βλέπω κάποια αντίδραση στα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μέσω των τοιχογραφιών.

Στην Αθήνα συναντάμε πλέον και γυναίκες artists, ενώ παλαιότερα η κοινότητα έτεινε να αποτελείται κυρίως από άνδρες. Έχει εξελιχθεί η συμπεριλιπτικότητα και σε αυτόν τον τομέα τέχνης; Βλέπουμε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη;

Δεν πιστεύω ότι η τέχνη του δρόμου είναι καθαρά «αντρική υπόθεση», καθώς υπάρχουν και γυναίκες street artists που έχουν διαπρέψει στον χώρο. Παραδείγματα αυτών είναι η mad_c1, η jdlstreetart, η aura.aerosol και πολλές ακόμη.

Ο Super Mario, στο νέο στούντιο τον Ράδιο Αρβύλα «The Boomers»

Η Θεσσαλονίκη είναι άγρια ή φιλική πόλη για όσους την ζουν; Τι θα άλλαζες σε αυτήν για να γίνει πιο βιώσιμη και φιλική;

Με συλλογικότητα και ομαδική προσπάθεια, πολλά μπορούν να αλλάξουν και αυτό είναι – νομίζω – το μοναδικό πράγμα που λείπει αυτήν την στιγμή από την πόλη μας.

Υπάρχει κάποιο σημείο της πόλης, στο οποίο θα ήθελες να ζωγραφίσεις μελλοντικά;

Έχω εντοπίσει πολλά σημεία μέσα στην πόλη και θα ήθελα να ζωγραφίσω, ελπίζω στο άμεσο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία και να το κάνω πράξη.

O Kobe Bryant, στην Kαλαμαριά

O Hayate θα βρίσκεται στο κορυφαίο comic convention της Θεσσαλονίκης, το Comic Con, που επιστρέφει για τρεις ολόκληρες ημέρες, από τις 17 έως τις 19 Μαΐου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» – Περίπτερο 6, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo. Παράλληλα, ετοιμάζει και άλλα project που θα γίνουν εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, αλλά δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμα.

Ακολουθήστε τον και μείνετε συντονισμένοι! Δείτε τα έργα του και αναμένετε για πολλά ακόμη δημιουργικά projects του καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη που – είμαστε σίγουροι – θα συνεχίσει να μας απασχολεί με το ταλέντο και την τέχνη του.

Βρείτε τον Hayate στα social media του και γνωρίστε τη δουλειά του:

 

Πίνακας χειροποίητος – Colourful Lion 1,5 x 1,2

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Το κορίτσι με τα πολύχρωμα χέρια, στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς