Οι δουλειές του του είναι εύκολα αναγνωρίσιμες από την ασπρόμαυρη χρωματική παλέτα με πινελιές από γαλάζιο. Η θεματολογία του εμπεριέχει κοινωνικά και πολιτικά σχόλια και ως κύριες πηγές έμπνευσης παραμένουν διαχρονικά οι πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Όσοι περπατούν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είναι αδύνατον να μην έχουν παρατηρήσει κάποια από τα αριστουργήματά του.

Πλέον, ο INO αποτελεί έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες του είδους του, έχοντας αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Μετακινείται συνεχώς και δουλειές του συναντώνται, επίσης, στα αστικά τοπία της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αμερικής, της Αγγλίας και της Δανίας, ενώ μέχρι και οι New York Times έχουν γράψει ένα περιεκτικό αφιέρωμα για τα επιβλητικά, υπερρεαλιστικά έργα του.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

O INO είναι Έλληνας καλλιτέχνης γνωστός για τις τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας που έχει δημιουργήσει σε κτίρια ανά τον κόσμο. Ανακάλυψε το ταλέντο του σε εφηβική ηλικία και αργότερα σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ασχολείται με την τέχνη στον δημόσιο χώρο από το 2000 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα κυρίως σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Μέση Ανατολή.

Έργα του βρίσκονται σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές όπως και στο αίθριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως Οίκος Δημοπρασιών Christie’s, National Geographic, Ίδρυμα Ωνάση, Τεχνόπολη, Nike, Coca Cola, Converse κ.α.

Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στο εξώφυλλο των New York Times και σε άλλα διεθνή μέσα συμπεριλαμβανομένων των Reuters, Forbes, The Guardian, Los Angeles Times, Vice, PBS, Chicago Tribune, CBC Arts, NBC News, Smithsonian Channel, CNN και Daily Mail.

Το προφίλ του διάσημου street artist παραμένει άγνωστο, επιλέγοντας να μιλάνε τα ίδια τα έργα του αντί για αυτόν. Αρνούμενος να αποκαλυφθεί, έχει αφήσει τα ίδια του τα δημιουργήματα να σκιαγραφήσουν τον χαρακτήρα του. Το όνομα του, το πρόσωπο του, οι ιδέες πίσω από ό,τι κάνει, κρύβονται πίσω από τις απίθανες τοιχογραφίες του.

«Ο INO είναι ένας καλλιτέχνης από την Ελλάδα που έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες και δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας» λέει η επίσημη ιστοσελίδα του. Οι μόνες πληροφορίες για αυτόν τον Έλληνα γκραφιτά, που ακολουθεί τα πρότυπα της ανωνυμίας του Banksy.

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς και τρομερά ταλαντούχους Έλληνες graffiti artists, ο οποίος δημιουργεί εντυπωσιακά, τεράστιας έκταση έργα που αναμφίβολα κερδίζουν το βλέμμα και τον θαυμασμό των περαστικών. Κι αν το όνομά του δεν σας λέει πολλά, τα έργα του σίγουρα έχουν τραβήξει και τη δική σας προσοχή (δεκάδες φορές), ενώ περπατάτε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και γιατί όχι και στης Αθήνας, αφού και η πρωτεύουσα είναι γεμάτη από τα δημιουργήματα του INO.

Έγινε γνωστός μέσα από τις γιγάντιες τοιχογραφίες του (murals) σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο και σημεία αναφοράς. Τα έργα του έχουν φιλοξενηθεί από τους New York Times μέχρι μουσεία στην Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αποτελούν σημείο αναφοράς για την street art σκηνή παγκοσμίως.

Ο ΙΝΟ ανακάλυψε την κλίση του στην ζωγραφική, κάνοντας graffiti στο σχολείο. Στην αρχή σχεδίαζε κυρίως γράμματα αλλά με την πάροδο του χρόνου, θέλοντας να εξελίξει αυτό που κάνει, επικεντρώθηκε στην παραστατική ζωγραφική (figurative painting). Ωριμάζοντας σταδιακά ανέπτυξε το δικό του ξεχωριστό στυλ που τον έχει εδραιώσει στον κόσμο της τέχνης.

Μέσα από τις δημιουργίες του, συχνά αποτυπώνει την προτροπή αλλά και την αλλαγή στάσης που θα πρέπει να υιοθετήσει ο σημερινός άνθρωπος, απέναντι στο καθημερινό «κυνήγι θησαυρού» για τα υλικά αγαθά. Η τέχνη του έχει έντονο κοινωνικό – πολιτικό χαρακτήρα, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο αγαπητό στον κόσμο, εφόσον δεν διστάζει να πάρει θέση και να εκφραστεί από το δικό του καλλιτεχνικό μετερίζι. Χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς.

Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί, σε καμία τέχνη. Αν δεν φροντίζεις να εξελίσσεσαι, τότε η προσπάθειά σου χάνει το νόημά της. Η συνεχής επαφή του με τα σπρέι, τον έκανε ολοένα και καλύτερο. Η δίψα του για συνεχή εξέλιξη σε συνδυασμό με το ταλέντο, την επιμονή και την εργατικότητα, τον βοήθησαν να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα. Kάπως έτσι, γίνεται ιδιαίτερα γνωστός – και σε διεθνές επίπεδο – για τις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες του, τις σουρεάλ απεικονίσεις του και επίσης, την ιδιαίτερη τεχνική με βαλβίδες σπρέι fatcap.

Ο INO εργάζεται κρεμασμένος με σχοινιά από τις σκεπές των κτιρίων που φιλοτεχνεί με τα έργα του. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή μεν, αλλά και εξαιρετικά απαιτητική τεχνική που, όπως αναφέρεται, αυξάνει τη δυσκολία υλοποίησης του έργου, ωστόσο του προσφέρει την ελευθερία να δημιουργεί μοναχός τη νύχτα, αθόρυβα χωρίς ανυψωτικούς γερανούς. Επίσης, αποφεύγει τη σκαλωσιά, η οποία κρύβει σημεία του έργου κατά την εκτέλεση.

Ο ΙΝΟ έχει ως έδρα του την Αθήνα και συμμετέχει σε εκθέσεις και πολυάριθμα καλλιτεχνικά projects και commissions σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως τo 2016 έγινε ο πρώτος visual artist παγκοσμίως που φιλοτέχνησε large scale έργο σε Κοινοβούλιο και μάλιστα με καυστικό μήνυμα. Ζωγράφισε τον Σόλωνα και τον Περικλή στην Κυπριακή Βουλή με γαλάζιο χρώμα στα μάτια τους, έτσι ώστε να μην βλέπουν πως οι μεταγενέστεροι «ηγέτες» χρησιμοποιούν τις ιδέες τους με σκοπό να εξυπηρετούν συμφέροντα στο όνομα της δημοκρατίας.

Το επιβλητικό mural που κοσμεί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Έχοντας τίτλο «Stay Away» το σχέδιο απεικονίζει ένα τεράστιο χέρι να δείχνει προς τα κάτω έναν νέο με σκυμμένο το κεφάλι. Έχοντας την χαρακτηριστική ασπρόμαυρη παλέτα με πινελιές από γαλάζιο, το έργο υπογράφει ο ΙΝΟ.

Η δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με τίτλο «Η Έκφραση της Υγείας Μέσα από την Τέχνη» του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σε ότι αφορά την ηπατίτιδα C, καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος που βαραίνει τους πάσχοντες.

Η Ηπατίτιδα C αποτελεί μια ιάσιμη νόσο που έχει ασυμπτωματικό χαρακτήρα. Στην χώρα μας ζουν πολλοί άνθρωποι με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C, εκ των οποίων μόνο το 20% γνωρίζει για την κατάσταση της υγείας του. Ο αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ, Γιάννης Γουλής επισήμανε ότι σήμερα η νόσος θεραπεύεται με αγωγή 3 μηνών.

Το έργο του ΙΝΟ βρίσκεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Ιπποκράτειου και είχε ως απώτερο σκοπό να κατακρίνει την στιγματισμό ανθρώπων των οποίων η διαφορετικότητα δεν οφείλεται σε επιλογή τους.

Σε μια χώρα όπου η street art και το γκράφιτι βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ο INO κατάφερε να ξεχωρίσει. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με ζωγραφιές από χιλιάδες καλλιτέχνες. Πολλές από αυτές διακοσμούν και ζωντανεύουν την πόλη, ενώ άλλες την «βρωμίζουν» σύμφωνα με κάποιους αδαείς. Αδιαμφισβήτητα όμως, υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι Έλληνες γκραφιτάδες εκεί έξω. Ανάμεσα τους ο INO είναι, αν όχι ο καλύτερος, αυτός που έχει ανεβάσει περισσότερο το επίπεδο. Αυτός που έχει αποκτήσει ένα μοναδικό στυλ παγκοσμίως. Αυτός που έχει κατάφερε να μετατρέψει την τέχνη του σε επάγγελμα.

www.ino.net

Facebook

Instagram

YouTube