Στην ανάρτηση που ακολουθεί σας παραδίδουμε προορισμούς, κοντινούς στην Θεσσαλονίκη, που απαιτούν έως και μιάμιση ώρα αυτοκινητάδα από το κέντρο της πόλης. Όσο κρατάει ένας μπαμπάτσικος καφές δηλαδής. Δεν θέλουμε να ξενιτευτείτε. Θέλουμε να πεταχτείτε εδώ κοντά και να απολαύσετε της γωνιές του τόπου μας. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει χωριά-κοσμήματα για όσους από εσάς επιλέξουν να κινηθούν ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

01&02. Μουσθένη και Μεσορόπη, Νομός Καβάλας

Απόσταση, 122 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 22 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps.

Με κοινό χαρακτηριστικό τους την πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά σας εισάγουμε στο «Πήλιο του νομού Καβάλας». Η Μουσθένη με τα τοξωτά της γεφύρια να ενώνουν τις γειτονιές της και τα παραδοσιακά, λιθόκτιστα σπίτια στο χρώμα του μπλε ή της ώχρας σε ταξιδεύουν στον χρόνο. Όπως και το παλιό τουρκικό σχολείο με την επιγραφή του στα… αραβικά.

Φωτογραφία, ο μυθικός Ηρακλής Μήλας.

Η Μεσορόπη, παραμένει κυριολεκτικά κρυμμένη στην αγκαλιά του Παγγαίου, συντηρεί τα επιβλητικά αρχοντικά της που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και θα σε κατακτήσει με τον νερόμυλο της, τις πέτρινες βρύσες και τα γεφύρια της, τις σκιερές πλατείες με τα λατάνια της και τη λιμνούλα στη θέση Νιβριός. Μπορείς να διασχίσεις το Παγγαίο, ανάμεσα σε μικρούς καταρράκτες, μέσω μονοπατιού.

03. Άνω Πορόια, Νομός Σερρών

Απόσταση, 97 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 19 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps.

Τα Άνω Πορόια, και οι 1.000 κάτοικοί τους, είναι σκαρφαλωμένα στο Μπέλλες, σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων. Το βουνό, ορθώνεται πίσω τους, ντύνοντάς τα με νερά, καταρράκτες, πλατάνια, οργιώδη βλάστηση, καθαρό αέρα. Πολλοί, κάνουν λόγο για το ομορφότερο χωριό της χώρας μας, ενώ στα πόδια του, απλώνεται η λίμνη Κερκίνη. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βλαχόφωνοι της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, των ορεινών Τρικάλων και της αλβανικής Μοσχόπολης. Και έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Έφτιαξαν μια φωλιά, ανάμεσα στο δάσος και την έπνιξαν με αρχοντικά μακεδονίτικης τεχνοτροπίας. Περπατήστε τις γειτονιές του χωριού, αφουγκραστείτε την ιστορία του, μιλήστε με τους κατοίκους, δοκιμάστε τα προϊόντα και την κουζίνα τους. Δεν πρόκειται να ξεχάσετε λεπτό της εμπειρίας σας, όποια εποχή κι αν επιλέξετε για την απόδρασή σας.

Αν κατορθώσεις και βρεθείς στα Άνω Πορόια με χιόνι, κλείσε όσο πιο γρήγορα μπορείς ξενοδοχείο. Φωτογραφία, Views of Greece.

04. Ταξιάρχης, Νομός Χαλκιδικής

Απόσταση, 70 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 11 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps.

Ο Ταξιάρχης είναι η Χαλκιδική που δεν έχεις συνηθίσει. Έίναι ένα ορείνο, παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στην καρδιά του Χολομώντα.  Η διαδρομή για να βρεθείς στους δρόμους του, σε υψόμετρο 670 μέτρων, γίνεται κυριολεκτικά μέσα από δασωμένες πλαγιές. Τις δασωμένες πλαγιές που γεμίζουν έλατα, πριν τα Χριστούγεννα, τις γωνιές της Θεσσαλονίκης, ένα επάγγελμα στο οποίο επιδίδονται οι κάτοικοι του χωριού των χιλίων κατοίκων.

Θα βρείτε υπέροχες ταβέρνες, πετρόκτιστα σπίτια, προσεγμένους ξενώνες, ξωκλήσια και μια όμορφη πλατεία, όπου κάθε χρόνο, στις αρχές του Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται η γιορτή των μανιταριών.

Τα δάση του Χολομώντα, που περικυκλώνουν τον Ταξιάρχη, στην καρδιά της ορεινής Χαλκιδικής.

05. Αρναία, Νομός Χαλκιδικής

Απόσταση, 76 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 12 λεπτά σύμφωνα με το Google Maps.

Η Αρναία, πρωταγωνιστεί στο σύνολο αφιερωμάτων για αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη. Και να σου πω και κάτι; Εντελώς δίκαια. Χτισμένη στους πρόποδες επίσης του Χολομώντα, στα 600 μέτρα, και διαθέτωντας 2.300 κατοίκους, η Αρναία είναι ένα υπέροχο παράδειγμα κωμόπολης που προσπαθεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα της. Προσεγμένα αρχοντικά, χτισμένα πλάι-πλάι, δίχως αυλές, για να παραμείνει ζεστός ο αέρας του χειμώνα, σε καλούν να την επισκεφτείς.

Άλλωστε, αν κάποιος φροντίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα κτίρια του χωριού, αν η αναστήλωσή τους έχει γίνει αποστολή των κατοίκων, αξίζει την επίσκεψή σου. Είτε ως χειμερινή απόδραση, είτε ως ανάσα δροσιάς. Για να μάθεις μια Χαλκιδική αλλιώτικη. 

Αν ωστόσο διαλέξεις να κινηθείς δυτικά, οι επιλογές σου για τα πιο όμορφα χωριά προς τα εκεί, είναι εδώ!