The wild rover hangover bar
φωτογραφίες: Βίκτωρ Μαλκίεβιτς & Γιώργος Ουζούνης

I’ve been a wild rover for many’s the year,
And I’ve spent all me money on whiskey and beer.

Σαν ρυθμός και τραγούδι υπάρχει εδώ και αιώνες στην ιρλανδική παράδοση, το είπαν οι θρυλικοί Dubliners, του έδωσαν αλκοολική πνοή οι Pogues, το απογείωσαν οι Dropkick Murphys. Μιλάει για την ψυχή του bar, τον ταξιδευτή που γύρισε τον κόσμο και επέστρεψε στη βάση του για να δώσει ζωή στις εικόνες και τις εμπειρίες που συνέλεξε. Κάπως έτσι είναι και η ιστορία του Κυριάκου, του Γιώτη, του Αντώνη και του Γιαννάκου, δηλαδή των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το bar που ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας πριν από πέντε και κάτι χρόνια.

«Έχοντας περάσει τη μισή ζωή μας πίσω από τις μπάρες και τα decks θρυλικών μαγαζιών της Σαλονίκης και όχι μόνο, βάλαμε στόχο να κάνουμε το μαγαζί στο οποίο θα θέλαμε να συχνάζουμε», λένε αυτά τα τέσσερα τρελοκομεία και το εννοούν αφού άλλωστε κάθε βράδυ θα τους βρείς εκεί να πίνουν, να συζητάνε για μουσική με τον κόσμο, να μοιράζονται ιστορίες από τις πόλεις που έχουν ζήσει και τα μέρη που έχουν επισκεφθεί.

Κλασσικό μπαρ με όλη την έννοια της λέξης σε ένα υπέροχο επιβλητικό κτίριο που μετράει αισίως 150 χρόνια ζωής με μια υπέροχη αυλή. Μεγάλη ποικιλία σε μπύρες και πεντακάθαρα ποτά στις σωστές τιμές, μουσικές αγαπημένες, κλασσική συνταγή θα μου πείς, αλλά είναι μόνο αυτό; Μόλις μπαίνεις και κάθεσαι στην τεράστια μπάρα καταλαβαίνεις ότι αλλού είναι το μυστικό. Χαμόγελα παντού, μέσα και έξω από τη μπάρα. Εδώ δεν υπάρχουν αφεντικά… «και πως να ήταν διαφορετικά; αφού με τα μπαρμάνια και τις σερβιτόρες του Rover έχουμε περάσει βράδια και βράδια δουλεύοντας μαζί στο Berlin και στο Λούκυ, στον Αρμενιστή και στο Arthouse, στο Partisan και στον Τρυποκάρυδο και τόσα άλλα μαγαζιά της πόλης. Αυτή είναι η ψυχή του μαγαζιού και είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια». Αυτή την οικειότητα και το feel-like-home συναίσθημα λατρεύω και πηγαίνω συνέχεια. Καθώς και όλες τις μικρές εκπλήξεις και λεπτομέρειες που συνθέτουν το puzzle αυτού του μαγικού bar.

Ναι, φυσικά θα ακούσεις μουσικάρες, θα πιείς τα ποτά σου και τίς μπύρες σου (μάλιστα κάθε Δευτέρα και Τρίτη όλες οι μεγάλες βαρελίσιες είναι στο τρίευρω) αλλά θα χαζέψεις και εκπληκτικές εκθέσεις φωτογραφίας από τις καλύτερες σχολές της πόλης, θα απολαύσεις αυτοσχέδια stand-up comedy, θα πίνεις το μεσημεριανό σου καφεδάκι αράζοντας σε vintage καναπέ ή θα ακουμπήσεις το ποτό σου σε πάγκο κρεοπωλείου (!) ή σε φλιπεράκι, θα λιώνεις στην τεράστια μπάρα μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι που αιωρείται απειλητικά και θα σβήσεις το κυριακάτικό σου hangover υπέροχα με τον δωρεάν μπουφέ που θα σου προσφέρει το απόγευμα ο τρελιάρης πάνκης σεφ με τη ρόζ λωρίδα ενώ εσύ πίνεις τα cocktail σου κάνοντας μαθήματα swing-jive χορού ή χαζεύοντας χειροποίητα κοσμήματα κι άλλες δημιουργίες.

Και φυσικά, κάθε Τεταρτη θα ακούσεις υπέροχα live από τις καλύτερες μπαντες της πόλης, πάντα με ελεύθερη είσοδο και με φανταστικό ήχο (supporting your local artists στην πράξη). Γιατί στο Rover η μουσική είναι καταλύτης… θα δεις πίσω από τις μπάρες και τα decks φάτσες γνώριμες από σημαντικές μπάντες της πόλης, αλλά θα δείς και σαν θαμώνες μπάντες από την πόλη και το εξωτερικό. Ποιος να ξέχασει άλλωστε τους Flogging Molly να στήνουν αυτοσχέδιο live με τον κόσμο του μαγαζιού στην αυλή ξημερώματα, τον τραγουδιστή των dEUS να προσπαθεί να έρθει σε περιπτύξεις με λίαν ακατάδεκτη σερβιτόρα και μετά να γράφει τραγούδι για αυτήν, τον Sivert Hoyem να πίνει σφηνάκια μέχρι τελικής πτώσης και τον Mark από τους Levellers να τερματίζει μια διετή περίοδο νηφαλιότητας, τόσοι και τόσοι έχουν περάσει από εδώ μέσα και όλοι νιώθουν σαν το σπίτι τους. Όλοι; Όχι όλοι, γιατί στο Rover δε χωράνε φασίστες, ρατσιστές, σεξιστές και κάθε λογής μισάνθρωποι. Οι τετράποδοι φίλοι σου όμως είναι ευπρόσδεκτοι… Rover! Μόνο αγάπη… και μπύρα!

Περιοχή: Κέντρο
Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα