Ενώ ο πόλεμος για τον ψηφιακό φόρο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει μόλις ξεκινήσει, άλλη μια αμερικανική εταιρεία μπαίνει στο στόχαστρο για φοροαποφυγή.

Αποκαλύπτεται ότι και η Netflix, η γνωστή αμερικανική εταιρεία που παρέχει ταινίες και τηλεοπτικές σειρές παγκοσμίως μέσω ίντερνετ εκμεταλλεύεται μια πολύπλοκη εταιρική δομή για να γλιτώνει φόρους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά στις ίδιες χώρες των οποίων αποφεύγει τη φορολογία, εκμεταλλεύεται τις κρατικές ενισχύσεις για κινηματογραφικές παραγωγές.

Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου βρετανικού οργανισμού Τaxwatch το Netflix είχε το 2018 κέρδη 1,2 δισ. δολάρια παγκοσμίως, από τα οποία τα 430 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους.

Τo Taxwatch είναι ένα think tank το οποίο παρακολουθεί τη φορολογική συμπεριφορά μεγάλων εταιρειών και πλούσιων ανθρώπων με σκοπό να ενισχύσει τη δημόσια συζήτηση και να διαμορφώσει προτάσεις για το φορολογικό σύστημα.

Στην έρευνά του για το Netflix το Taxwatch υπολογίζει ότι ειδικά στη Βρετανία, η αμερικανική εταιρεία είχε έσοδα 860 εκατ. λίρες το 2018 από τα 10 εκατομμύρια συνδρομητές στη χώρα, αλλά δήλωσε φορολογικά έσοδα μόλις 48 εκατ. λίρες και κέρδη προ φόρων 2,3 εκατ. λίρες!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά την ίδια στιγμή διεκδικεί φορολογικές επιστροφές της τάξης των 924.000 λιρών στο πλαίσιο των κινήτρων που δίνει η βρετανική κυβέρνηση για οπτικοακουστικές παραγωγές.

Μια διάσημη σειρά του Netflix που επιδοτείται με αυτόν τον τρόπο είναι και το The Crown που δείχνει τη ζωή της βασιλικής οικογένειας και εμπίπτει στις απαιτήσεις επιδότησης, ανάμεσα στις οποίες είναι και το να κοστίζει πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες το επεισόδιο καθώς και να πληροί κάποια πολιτιστικά κριτήρια.

Το εντυπωσιακό είναι ο τρόπος με τον οποίο το Netflix, αλλά και όλα τα άλλα ψηφιακά μονοπώλια «εξαφανίζουν» τον τζίρο και τα κέρδη, χρησιμοποιώντας ένα δαίδαλο εταιρειών, με τις οποίες διοχετεύουν τα κέρδη σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, όπως εν προκειμένω η Ολλανδία.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα φαίνεται η εταιρική δομή, που ξεκινάει από την μητρική εταιρεία στην Καλιφόρνια, η οποία έχει θυγατρική στο Delaware που είναι φορολογικός παράδεισος στις ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της έχει άλλη θυγατρική στη Βρετανία. Η «πυραμίδα» δεν σταματά εκεί, αφού η βρετανική θυγατρική τιμολογεί άλλες πέντε εταιρείες του ομίλου, οι οποίες είναι holding και θυγατρικές άλλης εταιρείες holding η οποία με τη σειρά της είναι θυγατρική της μητρικής στην Καλιφόρνια.

 

Πηγή: thesstoday.gr