Μία εκπληκτική εκδρομή πεζοπορίας στο ξακουστό φαράγγι του Βίκου προετοιμάζει η Trace Your Eco. Ετοιμαστείτε να γνωρίσουμε την καταπληκτική φυσική ομορφιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου.

Ελάτε να περπατήσουμε στα πανέμορφα χωριά του Ζαγορίου με τα πετρόχτιστα γεφύρια του και το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Βίκου που είναι και το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως!

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness.

Βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου, περιοχή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της. Έχει μήκος 11 περίπου χιλιόμετρα και το διασχίζει ένας χείμαρρος που στην έξοδο του φαραγγιού γίνεται ο πανέμορφος ποταμός Βοϊδομάτης, με τα πεντακάθαρα και διαυγή νερά του.

Το Ζαγόρι είναι περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ηπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 46 οικισμοί τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδο.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 29/4

Δίκορφο-Κήποι

Το ραντεβού μας είναι στις 10.30πμ στην είσοδο του χωριού Ελάτη. Από εδώ θα συνεχίσουμε για 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, μερί το σημείο που θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας.

Η διαδρομή μας διασχίζει το ρέμα της Ντόβρης, περνάει από το παλιό ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Συναντάει ξέφωτα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με τα έλατα να κυριαρχούν στις δασωμένες πλαγιές.

Θα περάσουμε από το γεφύρι της Σιώμενας, το πρώτο πέτρινο γεφύρι της διαδρομής. Το διασχίζουμε και συνεχίζουμε την πορεία μας παράλληλα με την ροή του ρέματος μέσα στην πυκνή βλάστηση. Σε απόσταση 1200 μέτρων και μετά από 25 περίπου λεπτά από το πρώτο, συναντάμε και διασχίζουμε το δεύτερο πέτρινο γεφύρι της Ντόβρης. Στην κοίτη του ρέματος, οι επάλληλες διαστρωματώσεις των πετρωμάτων δημιουργούν εντυπωσιακούς μικρούς καταρράκτες και όμορφες υδάτινες λεκάνες

Μετά από 1200 μέτρα θα περάσουμε και το τρίτο και μεγαλύτερο γεφύρι της Ντόβρης που γεφυρώνει το Μπαγιώτικο ρέμα και όχι το ρέμα της Ντόβρης, που ενώνεται με το Μπαγώτικο 100 μέτρα χαμηλότερα. Πήρε όμως το όνομα αυτό γιατί βρίσκεται πάνω στον παλιό οδικό άξονα που διέτρεχε όλο το μήκος του ρέματος της Ντόβρης.

Στάση στους Κήπους για καφέ-σνακ και επιστροφή με το λεωφορείο μας για να μας επιστρέψει στα σημεία που αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας.

Ώρες πεζοπορίας 3.5

Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος]

Μήκος διαδρομής: 12,2 χιλιόμετρα
Υψομετρική διαφορά κατάβασης 340μ

Κυριακή 30/4

Διάσχιση χαράδρας του Βίκου

Σήμερα ξεκινάμε για να πεζοπορήσουμε στο σπουδαιότερο και εντυπωσιακότερο φαράγγι της Ελλάδας μέσα στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

Θα ξεκινήσουμε από το χωριό Μονοδένδρι και θα καταλήξουμε στο χωριό Βίκος.[Διάσχιση] Το ραντεβού μας είναι στης 8.00πμ στο χωριό Μονοδένρι [Στην πλατεία, μπροστά από την εκκλησία του

Αρχικά κατηφορίζουμε προς την κοίτη του φαραγγιού ενώ στη συνέχεια ανηφορίζουμε και κατηφορίζουμε διαδοχικά πεζοπορώντας μέσα σε δασωμένες πλαγιές. Στη συνέχεια συναντάμε τις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη με το πιο κρύο νερό στην Ελλάδα γύρω στους 9 βαθμούς C όπου μπορούμε να κάνουμε μια δροσιστική βουτιά και τέλος ανηφορίζουμε προς το χωριό Βίκος έχοντας εκπληκτική θέα προς το φαράγγι και στη πλευρά της Αστράκας.

Η διαδρομή είναι εκπληκτική και λόγω της πλούσιας βλάστησης η οποία αποτελείται από μεγάλη ποικιλία και αριθμό φυτικών ειδών, τα οποία σύμφωνα με τις έρευνες είναι γύρω στα 1800 είδη.

Το τέλος της διαδρομής μας θα μας βρει στο χωριό Βίκος .

Αφού κάνουμε στάση για να αναπληρώσουμε τις θερμίδες που χάσαμε, θα μεταφερθούμε με λεωφορείο πίσω στο χωριό Μονοδένδρι για να παραλάβουμε τα αυτοκίνητα μας.

Ώρες πεζοπορίας 5.30

Βαθμός δυσκολίας Β + [Μέτριος με καλή φυσική κατάσταση]

Υψομετρική διαφορά κατάβασης 350μ
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 250μ

Δευτέρα 1/5.Πρωτομαγιά

«Σκάλα της Βίτσας»

Το ραντεβού μας είναι στις 9.30. πμ στο χωριό Βίτσα [στην πλατεία του χωριού]

Από εδώ ξεκινάμε την πεζοπορία μας περνώντας από την εντυπωσιακή πετρόχτιστη «Σκάλα της Βίτσας».

Φτάνουμε στο εντυπωσιακό γεφύρι του Μίσιου που βρίσκεται στην αρχή της Χαράδρας του Βίκου. Στη συνέχεια περνώντας στην απέναντι πλευρά φτάνουμε στο χωριό Κουκούλι.

Εδώ θα κάνουμε την στάση μας για να απολαύσουμε τον καφέ μας και κάποιο σνακ στο παραδοσιακό καφενείο κάτω απο τον Γεροπλάτανο.

Αργότερα κατηφορίζοντας από πλακόστρωτο μονοπάτι φτάνουμε στο γεφύρι του Κόκκορη με ύψος 13 μέτρα και μήκος 23.50 μέτρα .Μέσα από όμορφο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι συνεχίζουμε για να συναντήσουμε το γεφύρι του Μίσιου, και από εδώ ανεβαίνουμε την «Σκάλα της Βίτσας» μέχρι το χωριό της Βίτσας όπου και τελειώνουμε την διαδρομή μας.

Ώρες πεζοπορίας 4.30

Βαθμός δυσκολίας Β [Μέτριος]

Μήκος διαδρομής: 8 χιλιόμετρα

Υψομετρικό διαφορά κατάβασης 250μ
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 250μ

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής σας δηλώστε εγκαίρως την εγγραφή σας!

Καλέστε στο 6949 650 300, ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook Trace Your Eco ή μέσω email στο [email protected].

από έως
Δράσεις