Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια πολλά, αλλά ουδείς έχει ξεχάσει ότι στο απόγειο της ευρωκρίσης οι Έλληνες εργαζόμενοι είχαν κατηγορηθεί για τεμπελιά.

Έκτοτε πολύ νερό έχει κυλίσει στο αυλάκι και σήμερα επιβεβαιώνεται ξανά ότι είμαστε ο λαός που εργάζεται τις περισσότερες ώρες υπερωρία από οποιονδήποτε άλλον εντός της ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της Eurostat.

Υπερωρίες στο κόκκινο

Για την ακρίβεια τις περισσότερες υπερωρίες κάνουν οι Έλληνες με ποσοστό 13% και ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Κύπριοι με 10%.

Οι λιγότερες υπερωρίες καταγράφονται στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία όπου το σχετικό ποσοστό είναι μόλις 1%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 7% των εργαζομένων στην ΕΕ εργάζονται υπερωρίες. Το εβδομαδιαίο ωράριο τους είναι συνήθως από 49 και περισσότερες ώρες για την κύρια δουλειά τους.

Αυτοαπασχολούμενοι vs μισθωτοί

Περισσότερες υπερωρίες κάνουν όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι σε ποσοστό 30%, ενώ οι μισθωτοί δουλεύουν υπερωρίες σε ποσοστό 4%.

Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες ώρες εργασίας είναι οι εργαζόμενοι στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία σε ποσοστό 28%, οι μάνατζερ σε ποσοστό 24%, ενώ όλες οι άλλες εργασιακές ομάδες εργάζονται υπερωρίες σε ποσοστό 8%.

Με βάση τα παραπάνω δικαιολογείται το συμπέρασμα άλλης ευρωπαϊκής έκθεσης για την αποκρουσμένη εργασία, που δείχνει ότι μετά την πανδημία του κοροναϊού τα δύο τρίτα των εργαζομένων προτιμούν να εργάζονται από τα σπίτια τους μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 25% αυτών θέλουν  τηλεργασία δύο με τέσσερις μέρες την εβδομάδα.

Πηγή: in.gr