Με την οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, είναι σημαντικό να ανακαλύπτουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να γλιτώσουμε χρήματα διατηρώντας ή και βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής μας. Αυτό το μήνα θα μοιραστώ μαζί σας τρεις απλές ιδέες που σε βοηθάνε να ξοδέψεις πολύ λιγότερα τρώγοντας το ίδιο πράγμα σε διαφορετική μορφή.

Αντί για «δημητριακά πρωινού», φάε δημητριακά!
Βράσε ολόκληρο σιτάρι, πλιγούρι ή ρύζι και ανακάτεψε τα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μέλι και γάλα. Ένα κιλό σιτάρι κοστίζει κάτω από 1 ευρώ. Τα δημητριακά πρωινού κάνουν και 3 ευρώ τα 300 γραμμάρια, δηλαδή 10 ευρώ το κιλό!

Αντί για τσιπς βράσε ή ψήσε ολόκληρες πατάτες.
Πρόσθεσε ελαιόλαδο και αλάτι και μαμ! Οι πατάτες απευθείας από τους παραγωγούς μπορούν να αγοραστούν και με 30 λεπτά το κιλό. Ένα πακέτο τσιπς των 100 γρ. Κοστίζει περίπου 1 ευρώ. Δηλαδή αγοράζεις 10 ευρώ το κιλό. Τεράστια διαφορά!

Αντί για μαργαρίνη βάλε ελαιόλαδο στο ψωμί.
Αυτό μπορεί να είναι και μία από τις πιο σοφές συμβουλές εθνικής μαγειρικής οικονομίας. Είναι και ανώτερο διατροφικά, καλύτερο για την οικονομία της Ελλάδας και πιο οικονομικό για σένα. Οι μαργαρίνες έχουν ως βασική πρώτη ύλη φυτικά έλαια, δηλαδή σογιέλαιο ή ηλιέλαιο. Όταν κάνει 2 ευρώ το κεσεδάκι των 250 γρ, σημαίνει ότι αγοράζεις 8 ευρώ το κιλό. Το σογιέλαιο ή το ηλιέλαιο σε μπουκάλι δεν κάνουν σε μπουκάλι ούτε 1,5 ευρώ το λίτρο. Με 8 ευρώ αγοράζεις το καλύτερο και ακριβότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που υπάρχει στην Ελληνική αγορά. Αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά;

Φυσικά, σε κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις χρειάζεται να κάνεις περισσότερη δουλειά εσύ. Δεν πρόκειται όμως ούτε για κάτι δύσκολο ούτε για κάτι χρονοβόρο. Δεν προτείνω να ξυπνάς το πρωί να βράσεις σιτάρι αλλά αν μία φορά την εβδομάδα βράσεις μία καλή ποσότητα, τότε το έχεις έτοιμο όποτε το χρειαστείς.

Η γνώση είναι δύναμη.
Όσο μαθαίνεις μπορείς να κάνεις και καλύτερες επιλογές. Το τι επιλέγεις είναι δικό σου θέμα. Μπορεί να προτιμάς να τρως μία συγκεκριμένη μάρκα δημητριακών πρωινού ή κάποια αγαπημένα τσιπς. Δικαίωμά σου! Καλό όμως είναι να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να κάνεις οικονομία. Καλή επιτυχία!

Αν θες να δεις βίντεο και συνταγές ή έχεις οποιαδήποτε απορία θα με βρεις στο bletsas.gr
Αν θες να κατεβάσεις το δωρεάν εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας, μπες στο www.cookingEconomy.gr