Πολλοί αντιμετώπισαν με αρνητικό τρόπο το νέο μέτρο που έδινε τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες. Ενώ το ποσό των 0,03€ μοιάζει στους περισσότερους μηδαμινό, ήταν μάλλον αρκετό για να γίνει ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης των Ελλήνων.

Μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας

Οι περισσότεροι δεν περίμεναν πως το νέο αυτό μέτρο θα αποφέρει καρπούς. Κι όμως το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), διαπιστώνει μεγάλη μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών από τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του νέου μέτρου της κυβέρνησης.

Αύξηση στην αγορά σακούλας πολλαπλών χρήσεων

Πιο αναλυτικά, και μέσα από μετρήσεις που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, παρατηρήθηκε μια ισχυρή μείωση της τάξεως του 75%-80% στη χρήση πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους για τον Ιανουάριο του 2018 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017.

Ακόμα, σημειώθηκε μια ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση των τσαντών πολλαπλών χρήσεων της τάξεως του 5.000%. Αυτό σημαίνει πως περίπου 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων βρίσκονται στην αγορά και πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά να επιλέγουν αυτή τη λύση για τις αγορές του, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μίας χρήσης.

Νέα αύξηση στην τιμή πλαστικής σακούλας

Σύμφωνα με την ΙΕΛΚΑ, αν και η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεν αξιολογείται ως επαρκής καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περεταίρω μείωση της πλαστικής σακούλας και μεγαλύτερο περιορισμό της ρύπανσης στο περιβάλλον.

Τέλος, και σύμφωνα με τον Νόμο 4496/2017 από 1/1/2019, το περιβαλλοντικό τέλος αυξάνεται από 0,03 ευρώ συν ΦΠΑ σε 0,07 ευρώ συν ΦΠΑ, ποσό που ίσως αποδειχθεί επαρκές για την επίτευξη των στόχων (σε συνδυασμό πάντα με την ανάλογη ενημέρωση) ενώ σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας δεναποκλείεται αργότερα ακόμα και η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

πηγή: Cnn.gr