Η φετινή διοργάνωση των Αιγυπτίων ακυρώθηκε μετά από ανακοίνωση και των οργανωτών οι οποίοι τόνισαν πως ο λόγος βρίσκεται στο «εμπόδιο» που προέκυψε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ένα φεστιβάλ που κάθε χρονιά αποτελεί την ψυχή της πόλης φέτος δε θα γίνει. Μέσα από τις δηλώσεις του Δήμου και των οργανωτών μπορούμε να δούμε και τη θέση και των δύο πλευρών. Αλήθεια ποιος φταίει;

Αναλυτικά η ανακοίνωση των διοργανωτών:

«Αγαπητοί φίλοι της οδού Αιγύπτου και των Αιγυπτίων, Με μεγάλη λύπη αναγκαζόμαστε να ανακοινώσουμε, με όχι δική μας υπαιτιότητα, την ακύρωση των φετινών Αιγυπτίων. Πιστοί στο ραντεβού μας, από καιρό αρχίσαμε τις ετοιμασίες για τα Αιγύπτια 2019. Και ενώ αυτή η “μαγική” συνεννόηση μεταξύ των μαγαζιών της Αιγύπτου κατάφερε να ολοκληρωθεί ακόμη μια χρονιά, και ετοιμάστηκαν οι χώροι, έγιναν οι συμφωνίες με τους τεχνικούς, και κυρίως ενώ προσκλήθηκαν οι μουσικοί και καλλιτέχνες, ξαφνικά και την τελευταία στιγμή ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη διοργάνωσή μας!

Ως γνωστόν 8 χρόνια τώρα, το πάρτι αυτό διοργανώνεται σαν μια πηγή πολιτισμού με ζωντανή μουσική από πολλά συγκροτήματα απ’όλη την Ελλάδα, που προσκαλούνται ειδικά για τα Αιγύπτια! Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, περαστικοί και θαμώνες, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟ, ενώ το κάθε κατάστημα διαθέτει τα ποτά του στο ελάχιστο κόστος, ώστε να δημιουργηθεί σε όλο το δρόμο ένα μεγάλο πάρτι!

Και ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης έως φέτος αναγνώριζε τις προσπάθειες μας και παρείχε σε εμάς, αλλά και εσάς, τον (μη χρησιμοποιούμενο) χώρο της Αιγύπτου για το stage μας, εντελώς απρόσμενα η νέα διοίκηση του δήμου αποφάσισε φέτος να μην εγκρίνει την αίτηση μας, με το πρόσχημα της κατάληψης δημόσιου χώρου, απαιτώντας την πληρωμή υπέρογκου ποσού, δυσβάστακτου για τη διοργάνωση μας! Μετά από συναντήσεις, εξηγήσεις και προσπάθειες συμβιβασμού, δυστυχώς η απέναντι πλευρά, του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποδείχθηκε άκαμπτη στο “γράμμα” ενός νόμου (που όμως θα αποδείξουμε στο μέλλον ότι δεν αφορά αυτή την ιδιαίτερη διοργάνωση) και μας αναγκάζει εμμέσως να την ακυρώσουμε! Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς για την υποστήριξή σας, καθώς και τους GIG ME UP για τον ήχο και, βέβαια, το Kako Synapantima και Mithridatis που ήταν δεσμευμένοι να μας χαρίσουν εξαιρετικές στιγμές στο φετινό πάρτι!

Επειδή όμως τα Αιγύπτια είναι ένας θεσμός που όλοι αγαπάμε και περιμένουμε κάθε χρονιά, σύντομα θα επανέλθουμε με τα Αιγύπτια ανανεωμένα και καλύτερα, με το ίδιο κέφι και την ίδια ζωντάνια! Το πάρτι δε σταματάει ποτέ!».

H απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Η διάθεση κοινόχρηστου δημοσίου χώρου ρυθμίζεται από κανονιστική απόφαση που έχει εγκριθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι κανόνες υπάρχουν για να ισχύουν έναντι όλων και η παρούσα διοίκηση σκοπεύει να τους τηρήσει».

Όσον αφορά το κόστος που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι διοργανωτές, σύμφωνα με τον δήμο, αφορά στην τοποθέτηση εξέδρας και προκύπτει αντικειμενικά από το μέγεθος αυτής.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την επιχειρηματικότητα, όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και αντιμετωπίζει όλα τα αιτήματα με βάση τους σχετικούς νόμους και κανόνες. Καθήκον του Δήμου είναι να υπερασπίζεται το συμφέρον όλων των πολιτών και να διασφαλίζει το σεβασμό του δημοσίου χώρου»

Παράλληλα, η «Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου» εξέφρασε τη στήριξη της στους οργανωτές με δύο βασικά ερωτήματα προς τον Δήμο, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην ανάρτηση τους.

«Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε ότι το Αιγύπτου Street Λαδάδικα ακυρώνεται για φέτος. Από ότι φαίνεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλάζει πολιτική σχετικά με τη χρήση του δημόσιου χώρου, ενώ θεωρεί ότι ένα μικρό φεστιβάλ μουσικής κάνει κατάληψη του. Πραγματικά είναι κρίμα, γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί από τις ελάχιστες εξαιρέσεις συνεργατικότητας μεταξύ καταστημάτων και δωρεάν πολιτιστικής έκφρασης. Θα ζητούσαμε από τον Δήμο να μας πει πως ορίζει την “κατάληψη του δημόσιου χώρου” σε μία πόλη όπου θεωρείται πια νόμιμο να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου πάνω σε ράμπες αναπηρικών αμαξιδίων ή να καταλαμβάνεις με τα τραπεζοκαθίσματα σου ολόκληρους πεζόδρομους. Σε μία πόλη όπου καταστηματάρχες κόβουν ανενόχλητοι δέντρα γιατί τους χαλάνε τη βιτρίνα. Σε μία πόλη όπου οι μουσικοί του δρόμου συλλαμβάνονται ως επαίτες.

Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει την δημιουργικότητα, την έκφραση και την συνεργασία των κατοίκων της πόλης και να μην αποτελεί εμπόδιο.

Υ.γ: Οι προετοιμασίες για το Δείπνο της Άνοιξης ξεκινάνε σύντομα!