Αυθεντική κρητική κουζίνα και πνεύμα φιλοξενίας από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις το κατώφλι του. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι μια πραγματικά ανοιχτή κουζίνα όπου πρωταγωνιστεί η φλόγα από τα ξύλα που ζεσταίνει διαρκώς μεγάλες σχάρες. Αυτή είναι η «παραστιά» και έτσι διατηρείται ένας τρόπος μαγειρέματος που έχει τις ρίζες του στη Μινωική Κρήτη. «Έτσι μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας», μου τονίζει ο Μανώλης Αδικημενάκης, ο ιδιοκτήτης, μάγειρας και ο ίδιος. «Εμείς εδώ μαγειρεύουμε στην κίτρινη φωτιά αποκλειστικά».

Η ανοιχτή κουζίνα

Μας υποδέχτηκε με τσικουδιά και μας ξενάγησε στην κουζίνα και τον χώρο μέχρι να έρθουν ορισμένα από τα καλούδια του μενού στο τραπέζι. Το μεράκι του για τα ποιοτικά υλικά και την κρητική κουζίνα είναι εμφανές. Όσα προϊόντα μπορούν να έρθουν από την Κρήτη, όπως κάποια λαχανικά, βότανα, μυρωδικά, καταφθάνουν ανάλογα και με την εποχή, όπως και η τσικουδιά και κάποια κρασιά αλλά και το επιλεγμένο αλάτι. Επίσης, τα παξιμαδάκια και ο ντάκος έρχονται από το νησί και μάλιστα από τον φούρνο του πατέρα του.

Το εσωτερικό χωρίζεται σε δύο τμήματα

Δοκιμάζοντας τις νοστιμιές της Κρήτης

Η αρχή έγινε με κρητικά τυριά και ντάκο. Γραβιέρα αιγοπρόβεια και κεφαλοτύρι παλαιωμένο με παξιμαδάκια και ένας ντάκος με φρέσκια ντομάτα που μύριζε πριν φτάσει στο τράπεζι, ήταν η καλύτερη αρχή. Το μενού είναι πλούσιο σε κλασσικά ορεκτικά και τυριά. Δοκιμάσαμε και εξαιρετική βαρελίσια φέτα από το Ρέθυμνο ενώ μπορείτε να επιλέξετε επίσης χορτοπιτάκια και κολοκυθοκαλιτσούνια.

Χοχλιοί μπουρμπουριστοί

Η συνέχεια είχε Χοχλιούς μπουρμπουριστούς, ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στο τραπέζι με τα αρώματα από το δενδρολίβανο και το ελαιόλαδο, που χρησιμοποιείται εδώ σε όλα τα πιάτα.

Χοχλιοί μπουρμπουριστοί στο τηγάνι

Μαζί με τους χοχλιούς ήρθε κι ένα πιάτο Απάκι. Το Απάκι, το περιβόητο αυτό έδεσμα της Κρήτης, θα το συναντήσετε σε διάφορους συνδυασμούς στο μενού. Στις Παραστιές έχουν δικό τους καπνιστήρι και το απάκι και οι μπριζόλες καπνίζονται εδώ. Αυτό σημαίνει ότι η γεύση τους είναι διαφορετική από αυτή των συσκευασμένων αλλαντικών.

Ντάκος και πιάτο τυριών στο βάθος

 

Εκτός από τα κλασσικά ορεκτικά υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές από παραδοσιακά κρητικά ορεκτικά. Πατάτες με στάκα αλλά και πιάτα με αυγά, από τα οποία δοκιμάσαμε το Σφουγγάτο, με ντομάτα, πατάτες και κολοκύθι να τυλίγονται σε μια χορταστική φουσκωμένη ομελέτα.

Το χορταστικό Σφουγγάτο

Από τα ορεκτικά της σχάρας οι καρδιές αγκινάρας στη σχάρα με βραστά βλήτα και πλούσιο λεμόνι, ένας ιδανικός μεζές για τσικουδιά ή τσίπουρο. Μια καλή ιδέα είναι και τα μαραθοπιτάκια αλλά και το σύγκλινο στο κιούπι.

Το Απάκι σε πρώτο πλάνο

Οι σαλάτες σερβίρονται ακόμη και σε συνδυασμό, όπως η Τριλογία, που περιλαμβάνει σ’ ένα πολύ μεγάλο πιάτο, τη σαλάτα «Παραστιές», τη «Μυρωδάτη» και την «Χωριάτικη». Θα βρείτε και άλλους συνδυασμούς λαχανικών, όπως ψητά λαχανικά αλλά και χόρτα εποχής, ή βραστά με ξύγαλο και λιαστή ντομάτα.

Καρδιές αγκινάρας με βλήτα και γαμοπίλαφο με ζυγούρι

Από τον κατάλογο δε θα έλειπαν και το γαμοπίλαφο, που σερβίρεται με ζουγούρι σιγομαγειρεμένο αλλά και το στριφτούδι με απάκι και ανθόγαλο ή τα Κρητικά ραβιόλια και η ανωγιανή μακαρονάδα.

Τα εκλεκτά κρεατικά

Αρνί αντικριστό και άλλες νοστιμιές στη φωτιά

Όπως καταλαβαίνετε, τα κρεατικά εδώ είναι ένα μεγάλο, ξεχωριστό κεφάλαιο. Πριν δοκιμάσουμε το γαμοπίλαφο με το ζυγούρι, ο Μανώλης μας έφερε ένα τρίποδο πήλινο σκεύος και μας εξήγησε ότι είναι παρόμοιο με αντίστοιχα σκεύη που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές της Μινωικής Κρήτης. Σε αυτά τα σκεύη μαγειρεύονται διάφορα πιάτα με κρεατικά και όπως υποψιάζεστε οι γεύσεις είναι ξεχωριστές. Οι επιλογές σε πιάτα κρεατικών είναι πολλές και εκλεκτές.

Τα τρίποδα πήλινα σκεύη όμοια με αντίστοιχα της Μινωικής εποχής χρησιμοποιούνται για παραδοσιακά πιάτα

Εκτός από την καπνιστή μπριζόλα, που καπνίζεται εδώ, όπως είπαμε, μπορείτε να δοκιμάσετε Αρνίσια παϊδάκια ή αρνί αντικριστό, Μπριζολάκια μαύρου χοίρου, και premium μοσχαρίσιο κρέας, όπως Σταβλίσια μπριζόλα από 12μηνο μοσχάρι Limousine, Ribeye Black Angus αλλά και το φιλέτο Παραστιές από 6μηνο μοσχάρι γάλακτος με στάκα και μυρωδικά.

Ποικιλία εκλεκτών κρεατικών

Κάτι περισσότερο από καλό φαγητό

Οι μπριζόλες του καταλόγου είναι πάντα μια καλή ιδέα

Οι μερίδες στις Παραστιές είναι κάτι περισσότερο από χορταστικές, οπότε εμείς προτείνουμε να παραγγείλετε διάφορα πιάτα και να τα μοιραστείτε με την παρέα σας. Επίσης όλοι οι ζωμοί είτε λαχανικών είτε κρεατικών φτιάχνονται στο εστιατόριο και εμπλουτίζουν τις γεύσεις από τις σάλτσες, το ρύζι και τα σιγομαγειρεμένα πιάτα.

Το γεύμα σας επιβάλλεται να το ολοκληρώσετε με κάποιο από τα επιδόρπια. Εμείς δοκιμάσαμε λαχταριστούς λουκουμάδες με μέλι και παγωτό βανίλια και μυζηθροπιτάκια με μέλι.

Λουκουμάδες με παγωτό βανίλια

Κάθε Πέμπτη θα απολαύσετε εκτός από το γεύμα σας και ζωντανή μουσική ενώ το Σαββατοκύριακο συνιστούμε να κάνετε κράτηση.

Στις Παραστιές, βέβαια, δεν είναι μόνο το φαγητό που κάνει τη διαφορά αλλά και η φιλόξενη ατμόσφαιρα. Νιώθεις ότι πηγαίνεις σ’ ένα σπίτι φίλων για φαγητό και αυτό σημαίνει πολλά και είναι, ίσως, η ουσία ενός γεύματος. Όχι απλά να χορτάσεις αλλά να νιώσεις τις γεύσεις και τη σύνδεση με την παρέα.

Στο υπόγειο μια μικρή συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων

Ειδικό μενού για την Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου

Για παραγγελίες επικοινωνήστε στο 231 040 7338
Βρείτε τις Παραστιές στο:
και στο:

 

Περιοχή
Ανατολικά

Διεύθυνση
Γ. Παπανδρέου 60 (πρώην Ανθέων)