Αν ανοίξεις τους χάρτες της Google και πληκτρολογήσεις τη διαδρομή «Βελβεντό, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη» θα δημιουργηθεί ένα δρομολόγιο διάρκειας 2 ωρών. Περίπου. Με τους τωρινούς δρόμους. Κι αν προσθέσεις στάση ανεφοδιασμού γλυκύτητας στο κατάστημα της Κοζάνης, το δρομολόγιο μεγαλώνει. Κι αυτή είναι η καθημερινή «βόλτα» του Αντώνη, που βάλθηκε να νοστιμέψει αρχικά τη Δυτική Μακεδονία κι αμέσως μετά, τη Θεσσαλονίκη. Κουβαλώντας την κάθε του μέρα, Παραδοσιακές Τουλούμπες Ζανδέ.

Κάποτε στο Βελβεντό

Θα ‘χουν περάσει 40 χρόνια από τον καιρό που η κυρία Κατερίνα ξεκίνησε να κάνει τουλουμπάκια για τους θαμώνες του καφενείου, στην κεντρική πλατεία του Βελβεντού. Μεράκι, νοστιμιά, αγάπη. Και τα τουλουμπάκια αυξάνονταν, όσο ένας-ένας, οι πελάτες, τα ζήταγαν, ζεστά και μελωμένα. Και τα δεκάδες τουλουμπάκια έγιναν εκατοντάδες, κουτιά με δαύτα έμπαιναν στοιχήματα σε αγώνες τάβλι, και ο καφενές μετατράπηκε σ’ εργαστήριο. Κι όταν το ΚΤΕΛ έστησε το εκδοτήριο του στο καφενείο της Κατερίνας, τα κουτιά με τις τουλούμπες άρχισαν να ταξιδεύουν…

Το επίσημο εργαστήρι ανοίγει στην είσοδο του χωριού και λίγο αργότερα, έρχεται το πρώτο κατάστημα στην Κοζάνη. Οι Παραδοσιακές Τουλούμπες Ζανδέ φτάνουν εκεί που ανήκουν. Στον κόσμο τους. Βήμα το βήμα, το κατάστημα ανοίγει και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, κι ο Αντώνης, κουβαλά μια οικογενειακή παράδοση, κάθε μέρα από το οροπέδιο του πανέμορφου Βελβεντού, στο κέντρο της πόλης.

Τουλούμπες, τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια και λουκουμάδες 

Αυτή είναι η γκάμα των γλυκών της Ζανδέ. Γιατί αυτά επέλεξαν, αυτά ξέρουν καλύτερα να φτιάχνουν, αυτά κουβαλούν μνήμες, ιστορία και νοστιμιά, από τη Δυτική Μακεδονία, 170 χιλιόμετρα πιο ανατολικά. Τουλούμπες, τουλουμπάκια, κουρκουμπίνια και λουκουμάδες. Μόνο για τα Χριστούγεννα, προσθέτουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Ο νομός Κοζάνης και τα διαλεχτά του, έστησαν μια υπέροχη γωνιά, Εγνατίας με Πρασακάκη, και σε περιμένουν να γλυκαθείς, να κλείσεις για λίγο τα μάτια, κι ίσως να κάνεις ένα ταξίδι στιγμιαίο, στα μέρη τους τα παραμυθένια.

Παραδοσιακές Τουλούμπες Ζανδέ

Εγνατίας 108 με Πρασακάκη γωνία, Θεσσαλονίκη
2310.222286
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 9, Κοζάνη
24610.22444
Εργαστήριο: Αγ. Νικολάου 11, Βελβεντό Κοζάνης
24640.32501

Facebook, ΖΑΝΔΕ Παραδοσιακές Τουλούμπες Βελβενδού
Instagram, touloubeszande