Η Αγία Έμυ, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αρασέλης Λαιμού, ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ντεμπούτο με ένα αναπάντεχο θέμα, που μας ταξιδεύει στα άδυτα της φιλιππινέζικης κοινότητας της Αθήνας, κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης υποδεχόμαστε το νέο ντοκιμαντέρ της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου Femicidio, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Τετάρτες στο Λιμάνι με το CineDoc.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

  • Η ταινία Η πόλη και η πόλη των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα. Έξι κεφάλαια από́ τη ζωή́ και τα δεινά́ που υπέστη η εβραϊκή́ κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά́ με την πόλη του σήμερα. Το παρελθόν και το παρόν μιας πόλης, συναντιούνται και συγκλίνουν στις ρωγμές της. (αίθουσα Παύλος Ζάννας).
  • Η ταινία 16 φορές Άνοιξη της Σουζάν Λιντόν ένα ολόφρεσκο φιλμ που αποτυπώνει με ευαισθησία την εύθραυστη εφηβική ηλικία, το πρώτο καρδιοχτύπι και το αναπόφευκτο πέρασμα στην ενηλικίωση (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).
  • Το φιλμ Δεσμοί γυναικών του σπουδαίου εκπροσώπου του αφρικανικού κινηματογράφου, Μαχαμάτ Σαλέχ Χαρούν, μια καθηλωτική ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης σε μια πατριαρχική κοινωνία (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Αγία Έμυ / Holy Emy
(Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021)
Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού / Araceli Lemos. Σενάριο: Αρασέλη Λαιμού, Giulia Caruso. Με τους: Μιχάλη Συριόπουλο, Abigael Loma, Hasmine Killip, Ειρήνη Ιγγλέση. Γλώσσες: Τάγκαλογκ, Αγγλικά, Ελληνικά. Έγχρωμη, 111΄.

H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν μέσα της.

  • Eιδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας, Φεστιβάλ Λοκάρνο
  • Βραβείο WIFT και, εξ ημισείας, Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18:00, 21:00

 

Η πόλη και η πόλη
(Ελλάδα – Γερμανία – ΗΠΑ, 2022)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας. Με τους: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Fritz Fenne, Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Δανάη Πριμάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Βάσια Μπακάκου, Λεονάρδος Μπατής, Γιάννης Δαλαμάγκας, Ανδρόνικος Χρηστάρας, Αθανασία Καλλιμάνη, Νικόλας Χριστόπουλος, Ανδρέας Σταυρακάκης, Νίκος Χορταριάς, Γλυκερία Δήμου, Κώστας Πεντερίδης, Μιχάλης Κοντός, Γιώργος Αθανασιάδης, Άγγελος Κωνσταντίνου, κ.α. Έγχρωμη – Ασπρόμαυρη, 87΄.

Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη Homemade Films και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και μια από τις πιο σημαντικές παραγωγές του επετειακού προγράμματος της ΕΛΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Υποστηρίχθηκε επιπλέον από το Claims Conference – the Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.  Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη και την επιμέλεια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18:30, 21:30.

 

16 Φορές Άνοιξη / Seize printemps / Spring Blossom
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Σουζάν Λιντόν / Suzanne Lindon. Με τους: Suzanne Lindon, Arnaud Valois, Suzanne Lindon. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 73΄.

Η 16χρονη Σουζάν η οποία δεν μοιάζει με τους συνομηλίκους της και τους βαριέται αφόρητα, γνωρίζει έναν 35άρη ηθοποιό έξω από ένα θέατρο και τον ερωτεύεται. Όμως ακόμα και ο έρωτας αδυνατεί να είναι η απάντηση στα πάντα.

Επίσημη επιλογή από τα φετινά φεστιβάλ Καννών και Σαν Σεμπαστιάν για ένα ολόφρεσκο φιλμ που αποτυπώνει με ευαισθησία την εύθραυστη εφηβική ηλικία, το πρώτο καρδιοχτύπι και το αναπόφευκτο πέρασμα στην ενηλικίωση.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τρίτη 19:30

 

Δεσμοί γυναικών / Lingui
(Τσαντ, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, 2021)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Μαχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν / Mahamat-Saleh Haroun. Με τους: Achouackh Abakar Souleymane, Rihane Khalil Alio, Youssouf Djaoro, Briya Comdigue, Hadjé Fatimé Ngoua. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 87΄.

Στα προάστια της Ντζαμένα στο Τσαντ, η Αμίνα ζει μόνη της με την 15χρονη κόρη της, τη Μαρία. Ο ήδη εύθραυστος κόσμος της καταρρέει την ημέρα που ανακαλύπτει πως η κόρη της είναι έγκυος. Η έφηβη δεν θέλει αυτή την εγκυμοσύνη. Σε μια χώρα στην οποία η έκτρωση καταδικάζεται όχι μόνο από τη θρησκεία, αλλά και από τον νόμο, η Αμίνα αντιμετωπίζει μια μάχη που δείχνει εκ προοιμίου χαμένη.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 21:30

 

Femicidio  – Τετάρτες στο Λιμάνι με το CineDoc
(Ελλάδα – Ιταλία – Κύπρος, 2022)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Nίνα Μαρία Πασχαλίδου / Nina Maria Paschalidou. Έγχρωμο, 70΄.

Η Λάουρα Ρόβερι, επιζήσασα άγριας δολοφονικής επίθεσης από τον πρώην φίλο της, τραβάει την κουρτίνα στον σκοτεινό κόσμο της έμφυλης βίας στην Ιταλία και μεταμορφώνεται σ’ ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους. Στην Ιταλία μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες. Η Νούντσια Μαγιοράνο και η Άλμπα Κιάρα Μπαρόνι δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως και η Λορένα Κουαράντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους πενθούν και συντάσσονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της γυναικοκτονίας.

Δείτε το τρέιλερ:

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη 20/4 στις 19:30

Κερδίστε προσκλήσεις!

Κερδίστε δωρεάν προσκλήσεις για τις ταινίες που προβάλλονται στο Ολύμπιον και το Λιμάνι από τη Δευτέρα 18 Απριλίου έως την Τετάρτη 20 Απριλίου!

Δήλωσε Συμμετοχή!
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου (Επίθετο, όνομα, τηλέφωνο, email) στην παρακάτω φόρμα μέχρι και την Παρασκευή 15/4 στις 13:00 και θα λάβεις μέρος στην κλήρωση των τυχερών που θα κερδίσουν από μία μονή πρόσκληση. Θα κληρωθούν 5 μονές προσκλήσεις για τις προβολές στο Ολύμπιον και 5 μονές προσκλήσεις για τις προβολές στο Λιμάνι!

Ο νικητής θα μπορεί να επιλέξει την ταινία που θέλει να δει καθώς και την ώρα προβολής που τον εξυπηρετεί μόνο για τις ημέρες Δευτέρα 18/4, Τρίτη 19/4 & Τετάρτη 20/4 στο Ολύμπιον (αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας) και στο Λιμάνι (αίθουσες Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές). Δεν ισχύει για τα αφιερώματα και τις ειδικές προβολές.

Όνομα*

Επώνυμο*

Εmail*

Τηλέφωνο*

Αποδέχομαι τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που καταχωρώ για τους σκοπούς του παρόντος σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.*

Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Οι τυχεροί είναι οι εξής:

Για τις προβολές στο Ολύμπιον
5 μονές προσκλήσεις
Φουντουκίδης Ηρακλής
Γιαννούλα Μάρθα
Καραλέκου Μαρία
Χύτα Ζωή
Παρθένη Φωτεινή
Για τις προβολές στο Λιμάνι
5 μονές προσκλήσεις
Πουλιέζου Μαριάννα
Γιαπουντζή Ελένη
Γιουβάνης Γιώργος
Εκουτσίδου Σταυρούλα
Μαλασίδου Αλεξία

Οι νικητές δίνουν το όνομά τους στην είσοδο, μισή ώρα πριν την προβολή της ταινίας επιλογής τους, όπου θα υπάρχει guest lst από το biscotto.gr. Απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.