Μερικές ώρες πριν πετάξει για την άλλη άκρη του κόσμου, τη μακρινή Νικαράγουα για να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Sustainable Cocktail Challenge της Flor De Cana, ο Θεσσαλονικιός bartender, Δημήτρης Καϊταλίδης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο biscotto.gr και μίλησε για το βιώσιμο κοκτέιλ «Tip to Root» (σ.σ. από την κορυφή ως τη ρίζα) που δημιούργησε ο ίδιος αλλά και για τα συναισθήματα του λίγο πριν την αναχώρησή του.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή 

Φωτογραφίες: Νικηφόρος Ντέμπος

Ο Δημήτρης Καϊταλίδης ξεκίνησε να δουλεύει στην εστίαση πριν 19 χρόνια, απ’ όταν ήταν μόλις 18 ετών, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το bartending. Από το 2020 είναι Bar Manager του Nectar Distillery που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έχοντας δουλέψει ως barman σε γνωστά μπαράκια της πόλης, έφτασε η στιγμή του να λάμψει! Όχι μονό στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα (1/02) λοιπόν, αναχωρεί για την Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα τη Νικαράγουα, με σκοπό να «μεθύσει» τους κριτές με το Tip to Root, εκπροσωπώντας την Ευρώπη στον παγκόσμιο διαγωνισμό του brand Flor de Caña, ρούμι από τη Νικαράγουα, το οποίο είναι βιώσιμο και φυσικό. Είναι ρούμι πέμπτης γενιάς, 130 χρόνων.

Ο βιώσιμος χαρακτήρας του Flor de Caña

Το Flor de Caña παράγεται εξ ολοκλήρου από ζαχαροκάλαμα που καλλιεργούνται σε εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ενεργό ηφαίστειο στη Νικαράγουα. Η βιωσιμότητα ως προς το οικολογικό κομμάτι είναι στην πλήρη αξιοποίηση του ζαχαροκάλαμου. Δηλαδή, αντί να βρεθεί κάπου πεταμένο, χρησιμοποιείται και σε άλλα τμήματα της παραγωγής στο χωράφι, ακόμα και να κομποστοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Το Flor de Caña επιστρέφει στην κοινότητα που το παράγει, ενισχύοντας οικονομικά και σε επίπεδο δομών σχολεία και νοσοκομεία που τίθενται στη διάθεση των εργατών, με αποτέλεσμα να διατηρεί την αυτονομία της και η τοπική κοινωνία.

Πάνω και σε αυτή τη φιλοσοφία κινείται και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Το Flor de Caña, μέσα από το Sustainable Cocktail Challenge, αναζητά τον πιο zero waste bartender. Έτσι, ζήτησε από bartenders σε όλο το κόσμο να δημιουργήσουν μια συνταγή με μηδενικό αποτύπωμα και να την παρουσιάσουν μαζί με την ιστορία της.

Από τον τελικό της Ελλάδας στη Νικαράγουα

Όπως μας αφηγήθηκε ο Δημήτρης Καϊταλίδης, τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Αθήνα, όπου και πραγματοποιήθηκε ο ελληνικός τελικός, οι φιναλίστ ταξίδεψαν για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Εκεί, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να βγάλουν εις πέρας δύο challenges, όπου οι πέντε από τους δέκα ξεχώρισαν και με τη διαδικασία του mystery box έχοντας 20 κοινά υλικά, δημιούργησαν ένα cocktail και το παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή.

Νικητής του ελληνικού τελικού αλλά και του ευρωπαϊκού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, αναδείχθηκε ο Δημήτρης Καϊταλίδης, ο οποίος εξασφάλισε το «χρυσό εισιτήριο» για τον παγκόσμιο τελικό στη Νικαράγουα.

«Υπάρχει μία διαδικασία το milk-washed όπου βάζουμε ένα blend ποτών μέσα σε κρύο γάλα που περισσεύει από το αφράγαλο των καφέδων. Την επόμενη μέρα το φιλτράρουμε και βγαίνει ομογενοποιημένο. Με όλο αυτό το γάλα που περισσεύει από τα καπουτσίνο και κρατώντας τις γαρνιτούρες και κάνοντας τις ελαιοσάκχαρα, τα συνδύασα με το ρούμι Flor de Caña 12 ετών. Μετά έκανα soda tamarillo, ένα τροπικό φρούτο από τη Νότια Αμερική, όπου μέσα έγινε cold infusion με λυκίσμο από IPA της ζυθοποιίας Άλη. Στο τέλος όλο το ποτό μαζί ανθρακώνεται. Επίσης, για να βγει δεν καταναλώνεται ενέργεια», εξήγησε χαρακτηριστά για το πως εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Tip to Root.

«Ο συνδυασμός των υλικών, ότι επαναχρησιμοποίησα τα πάντα και ενώ είναι sustainable το Tip to Root είναι ένα ποτό της εποχής που βιώνουμε αυτή τη στιγμή και με οδήγησαν στο να το φτιάξω», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είπε πως «η Ευρώπη ήταν πιο απαιτητική γιατί οι περισσότεροι ήταν γνωστοί. Στη Νικαράγουα ο καθένας μας θα εκπροσωπήσει την Ήπειρο του. Οι διαγωνιζόμενοι είναι από Παναμά, Φλόριντα και Αυστραλία».

Στέλνουμε όλη τη θετική μας ενέργεια και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον παγκόσμιο διαγωνισμό!