Την ώρα που, ο FAO προτρέπει τις συνεργασίες μεταξύ εταιρειών τροφίμων και ποτών, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λέγοντας πως οι γεωργικές και περιβαλλοντικές συνεργασίες είναι “κρίσιμες για τον μετριασμό των οικολογικών επιπτώσεων της βιομηχανίας”, ένας  συνασπισμός 25 ζυθοποιείων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης στην COP26 (συνέδριο για τη κλιματική αλλαγή) τον επόμενο μήνα, ενώ κάθε ζυθοποιείο έχει παρασκευάσει μια νέα μπύρα, δημιουργώντας μια περιορισμένης έκδοσης συλλογή από 26 μπύρες που χρησιμοποιούν πλεονάζον ψωμί που διαφορετικά θα είχε καταλήξει στα σκουπίδια.

Η Toast Ale, η οποία συντόνισε την υλοποίηση της καινοτομίας, προμήθευσε τις υπόλοιπες ζυθοποιίες με προπαρασκευασμένα πλεονάζοντα ψίχουλα ψωμιού και μοιράστηκε την τεχνογνωσία της με αυτές – συμπεριλαμβανομένων των Guinness και Adnams – για να επιτρέψει τη δημιουργία της νέας σειράς μπύρας.

Η FoodIngredientsFirst συνομίλησε με τη Louisa Ziane, CoO της Toast Ale, η οποία αναφέρει ότι η βιομηχανία ζυθοποιίας, όπως και άλλοι τομείς, έχουν την ευθύνη να εξετάσουν την κλιματική κρίση και να δράσουν.

“Από τα συστατικά, τις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής μέχρι τη μεταφορά, την ψύξη και τη συσκευασία, τα μικρά βήματα μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Οι τοπικές μπύρες, για παράδειγμα, παράγουν σχεδόν 100 γραμμάρια λιγότερο CO2 από τη διεθνώς παραγόμενη μπύρα», εξηγεί ο Ziane.

Αυτό οφείλεται στις διαφορές  στα συστατικά που έχει μια τοπική αλυσίδα εφοδιασμού,  που μειώνει τις εκπομπές αερίων που προκύπτουν από την παραγωγή και μεταφορά φιαλών και της βύνης.

“Τα δοχεία είναι επίσης ελαφρύτερα και πιο εργονομικά από τα μπουκάλια, οπότε χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια για την μεταφορά τους”, προσθέτει.

O συνασπισμός έχει αποστείλει ανοιχτή επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων συνδέεται άρρηκτα με την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αποψίλωση των δασών.  Παράλληλα με την ανοιχτή επιστολή, κάθε συμμετέχον ζυθοποιείο έχει παρασκευάσει μια νέα μπύρα για το Companion Series, μια συλλογή από μπύρες που χρησιμοποιούν πλεονάζον ψωμί που διαφορετικά θα είχε πάει χαμένο.

Κοινή δράση για την κλιματική αλλαγή

Αυτή την εβδομάδα, το Innova Market Insights αποκάλυψε τις δέκα κορυφαίες τάσεις για το 2022, αναφέροντας ως νούμερο ένα θέμα το “Shared Planet”.

Καθώς οι ανησυχίες για τον πλανήτη ξεπερνούν πλέον την προσωπική υγεία, όσον αφορά τις προτεραιότητες των καταναλωτών για τα τρόφιμα, οι εταιρείες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα προς την υλοποίηση των στόχων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών τους επιπτώσεων.

Οι νέες μπύρες δημιουργήθηκαν από μεγάλα ζυθοποιεία όπως η Guinness, έως μικρότερα, ανεξάρτητα ζυθοποιεία, όπως το Fyne Ales, ένα οικογενειακό σκωτσέζικο ζυθοποιείο στο Argyll.

Η Toast Ale ετοίμασε δύο νέες μπύρες για τη σειρά Companion. Το “For the Planet” Juicy IPA παρασκευάζεται με πλεόνασμα φρέσκου ψωμιού, βιολογικής βύνης και βρετανικής βρώμης και σιταριού.

Ο καφές “For People” παρασκευάζεται σε συνεργασία με το Cafédirect, χρησιμοποιώντας πλεονάζον ψωμί και βραζιλιάνικους κόκκους καφέ.

Η Toast Ale μπύρα παρασκευάζεται με ψωμί από την ίδρυσή της το 2015. Η εταιρεία με τις δράσεις της και τη συνεργασία με άλλα ζυθοποιεία, στηρίζει την κυκλική οικονομία αυτή την κρίσιμη στιγμή.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει η Ziane. “Ωστόσο, ενεργώντας τώρα, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, και να τον κάνουμε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι και η φύση μπορούν να ευδοκιμήσουν.»

Τα περιθώρια στενεύουν

Η τελευταία έκθεση της IPCC υπενθυμίζει στη βιομηχανία ότι έχουμε ένα πλέον στενά περιθώρια για να μειώσουμε την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη , τα οποία στενεύουν ακόμα περισσότερο και πολύ γρήγορα, περιγράφει ο Tristram Stuart, συνιδρυτής της Toast Ale.

«Τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 80% της αποψίλωσης των δασών. Ωστόσο, το ένα τρίτο των τροφίμων του κόσμου δεν τρώγεται ποτέ, η περιττή χρήση της γης και των πόρων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για την παραγωγή της», αναφέρει.

Τα ζυθοποιεία που συμμετέχουν στη Σειρά Συντρόφων, τα οποία έχουν υπογράψει την ανοικτή επιστολή, είναι τα εξής: Toast Ale, Adnams, Beavertown, Bedlam Brewery, Better World Brewery, Brixton Brewery, Five Points Brewery, Fyne Ales, Guinness, Harbour Brewery, Hepworth Brewery, Ignition Brewery, Meantime, Northern Monk, Orbit, Sambrooks, Signature Brew, Stroud Brewery, Tap Social Movement, Tooth & Claw Brewing, Unity BrewIng Co, Utopian Brewery, Wild Card Brewery, Windsor & Eton Brewery και Wold Top Brewery.

Εκτός του χώρου της ζυθοποιίας, η Mars αποκάλυψε πρόσφατα ότι εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα της έως το 2050, ευθυγραμμιζόμενη με τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C.

Πηγή: cibum.gr