Μία ακόμη ελληνική ταινία, η πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, προστέθηκε στο Netflix και είναι διαθέσιμη στο κοινό της χώρας μας, μόνο.

Η ταινία έρχεται να προστεθεί στα ελληνικά φιλμ που έχουν ήδη ανέβει στην πλατφόρμα τις τελευταίες μέρες, ορισμένα εκ των οποίων έχουν «φιγουράρει» στο Top 10.

Στον κατάλογο του Netflix για την Ελλάδα, υπάρχουν ήδη η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή και οι τρεις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή: «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», «ΕλΓκρέκο» και «Καζαντζάκης».

Η «Μικρά Αγγλία» κυκλοφόρησε το 2013 και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, η οποία έγραψε και το σενάριο της ταινίας. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο αδελφές, την Όρσα και τη Μόσχα, από την Άνδρο, γνωστή και ως Μικρά Αγγλία λόγω του πλούτου της, οι οποίες αγαπούν και οι δύο τον Σπύρο. Η ιστορία αρχίζει χρονικά στον Μεσοπόλεμο και τελειώνει τη δεκαετία του 1950.

Η ταινία γνώρισε εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, ούσα η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς και η εμπορικότερη από τις ελληνικές ταινίες. Η ταινία γνώρισε επίσης και κριτική επιτυχία, αποσπώντας 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα εφτά. Επίσης, διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγκάης το 2014, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερης ηθοποιού.

Η υπόθεση και οι συντελεστές

Η Όρσα, 20 ετών, αγαπάει κρυφά τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, θέλει να φύγει από την Άνδρο και να μην παντρευτεί ναυτικό, οι οποίοι απουσιάζουν από την οικογένειά τους, όπως οι υπόλοιπες γυναίκες του νησιού. Η μητέρα τους, η Μίνα, η οποία έχει παντρευτεί καπετάνιο, αγνοεί τις επιθυμίες τους και τελικά παντρεύει την Όρσα με τον καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη, και τη Μόσχα με τον πλέον καπετάνιο Σπύρο Μαλταμπέ. Τα δύο ζευγάρια ζουν στο ίδιο σπίτι, το ένα στον πάνω και το άλλο στον κάτω όροφο.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Σεναριογράφος: Ιωάννα Καρυστιάνη

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιακωβίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

Σκηνογράφος: Αντώνης Δαγκλίδης

Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωϊοπούλου

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος