Κάθε εβδομάδα στην Αμερική -όπου διεξήχθη το πείραμα- τουλάχιστον ένα παιδί πεθαίνει από θερμοπληξία, μέσα στο αυτοκίνητο όπου ο γονιός το αφήνει συνήθως για να «πεταχετεί» σε μια δουλειά. Επειδή ζούμε σε μια χώρα όπου ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα το συγκεκριμένο πείραμα μας αφορά άμεσα.

Η Kars4Kids προκάλεσε ενήλικες να καθήσουν μέσα σε ένα αυτοκίνητο όταν έξω είχε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά με έπαθλο 100€. To αποτέλεσμα ήταν να αποτύχουν και να πάρουν ένα σοκαριστικό μάθημα για πώς είναι να αφήνεις οποιονδήποτε μέσα στο αυτοκίνητο.

Το παιδικό σώμα δεν έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σωματος όπως αυτό των ενηλίκων. Προσθέστε σε αυτό ότι το εσωτερικό του αυτοκινήτου λειτουργεί ως θερμοκήπιο το καλοκαίρι με συνέπεια να ανεβάζει απαγορευτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασίες μέσα σε λίγα λεπτά. Έχουν σημειωθεί θάνατοι βρεφών από θερμοπληξία ακόμη και με 18 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία.

Οι περισότεροι θάνατοι από θερμοπληξία σε παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο προκαλούνται επειδή οι γονείς τα ξέχασαν στο πίσω κάθισμα. Επείδή κοιμόντουσαν ή ήταν πολύ ήσυχα. Μερικά απλά tips για να μη συμβεί αυτό και σε εσάς είναι:

-Αφήνετε την τσάντα ή και το κινητό σας στον πίσω χώρο του αυτοκινήτου, ώστε να πρέπει να γυρίσετε και να δείτε το παιδί σας πριν φύγετε.

-Βάζετε το παιδί να κάθεται στη θέση πίσω από το συνοδηγό όπου έχετε καλύτερη οπτική.

-Έχετε πάντα ένα αρκουδάκι στο παιδικό κάθισμα, το οποίο θα μετακινείτε στη θέση του συνοδηγού όποτε τοποθετείτε το παιδί σας στο κάθισμα, έτσι πριν φύγετε από το αυτοκίνητο θα σας θυμίζει ότι κάποιος άλλος κάθεται πίσω. Το παιδί σας!

-Κάντε το συνήθεια να τσεκρετε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας πριν φύγετε από αυτό. Σώζει ζωές!

-Μη βασίζεστε οτι ο σύντροφός σας έβγαλε το παιδί από το αυτοκίνητο, τσεκρετε κι εσείς.

-Μην αφήνετε ποτέ ξεκλέιδωτα τα αυτοκίνητά σας όταν τα παρκάρετε, ώστε τα παιδιά να έχυν πρόσβαση σε αυτά για να παίξουν.

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε μαρτυρίες οικογενειών που εζησαν τον εφιάλτη του hot car.