Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της ειδικής αγωγής μέσα από μία άκρως συγκινητική μουσική εκδήλωση, με έναν δυνατό συμβολισμό αφιερωμένο στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο.

200 μαθητές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και η υπέροχη παιδική χορωδία με 100 μαθητές, θα μοιραστούν τη σκηνή με μία από τις πιο χαρισματικές ερμηνεύτριες, τη μαγευτική Ελεωνόρα Ζουγανέλη, για την οποία θα παίξει  μουσική μόνο με τα μάτια χάρη στο ΕyeΗarp, η πρώτη τετραπληγική Ελληνίδα μουσικός  Αλεξάνδρας Κερλίδου.

Μέσα από αυτήν την άκρως συγκινητική βραδιά θα αναδειχτεί η αξία της ειδικής αγωγής και θα αποδειχτεί με τον πιο όμορφο τρόπο ο τρόπος που η κατάλληλη εκπαίδευση έχει την αξία να αναδείξει τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου, να ενώσει όλους τους μαθητές και να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεπίδρασης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής βραδιάς, μαθητές από ειδικά σχολεία, με κώφωση, με τύφλωση, με νοητική υστέρηση, με κινητικές αναπηρίες, με σπαστική τετραπληγία θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα παίξουν μουσική με τα μάτια χρησιμοποιώντας το επαναστατικό λογισμικό EyeHarp που δημιούργησε ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης.

Λίγα Λόγια  για το Eyeharp:

Το  Eyeharp είναι ένα καινοτόμο λογισμικό. Πρόκειται στην ουσία για ένα  ψηφιακό μουσικό όργανο που ελέγχεται με το βλέμμα και  επιτρέπει στα άτομα με αναπηρίες να μαθαίνουν και να παίζουν μουσική χωρίς εμπόδια. Το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι το EyeHarp προσφέρει τις ίδιες εκφραστικές δυνατότητες με τα συμβατικά μουσικά όργανα.

Το λογισμικό εισήγαγε στην δημόσια εκπαίδευση η Πρέσβειρα του EyeHarp, Δρ. Μαρία Βαρσαμά. Η ίδια είναι Επιστημονική Υπεύθυνη για την αξιοποίηση του λογισμικού και συντονίστρια των μουσικών εκδηλώσεων που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια Πανελλαδικά που ενέκρινε την αξιοποίηση του στην δημόσια εκπαίδευση.

Λίγα Λόγια για τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης:

Στο τραγουδιστικό μέρος συμμετέχουν:

  • Η Παιδική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
  • Η Χορωδία του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
  • Και η Παιδική Χορωδία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

Υπό τη διεύθυνση του Ηρακλή Παναγόπουλου.

Στο μουσικό μέρος μια ξεχωριστή πινελιά θα δώσουν:

  • Ο Λευτέρης Πασσιάς με το ΕΕΕΕΚ Σερρών.
  • Και η συγκλονιστική τυφλή πιανίστρια Λουκία Κασαμάκη η οποία θα μας ταξιδέψει σε ένα κόσμο γεμάτο νότες πώς τίποτα δεν  σταθεί εμπόδιο στα όνειρα ενός ανθρώπου.

Τα τραγούδια θα αποδώσουν  στην ελληνική νοηματική γλώσσα:

  • Το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης. Και το 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών & Βαρηκόων Πανοράματος.

Με τον χορό τους θα ολοκληρώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα:

  • Οι μαθητές/τριες του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών.

Ο  Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος θα υπερτονίσει του λόγους που η εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα εξέλιξης του ανθρώπου και αλλαγής της ευρύτερης  κοινωνίας. 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση, Αντώνης Τσαπατάκης με τη γνωστή δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά. Την μετάφραση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα κάνει η διερμηνέας Σπυριδούλα Κουρτέση.

Η μουσική εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι musictv της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX.

 

info
Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 19:00
Μονή Λαζαριστών
Είσοδος ελεύθερη

 

#SPRING IN THE CITY_ Ζωντανή Μουσική