Αν αγαπάτε το κρασί, η Θεσσαλονίκη θα σας καλομάθει με όσα προσφέρει στους φίλους του οινικού τουρισμού. Επισκέψιμα οινοποιεία, με βραβευμένα κρασιά σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, περιηγήσεις στους πληθωρικούς αμπελώνες, γευσιγνωσίες και Μουσείο Οίνου που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ανοιχτηριών στον κόσμο.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι από την αρχαιότητα, το αμπέλι και το κρασί, θεία δώρα της Ελληνικής γης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη το οινικό σας ταξίδι μόλις έχει αρχίσει!

Κτήμα Γεροβασιλείου 

Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου. Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 950 στρέμματα. Το κλίμα της περιοχής της Επανομής χαρακτηρίζεται μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, που μετριάζονται από τις θαλάσσιες αύρες.

Το Κτήμα και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμα Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 16:00, Τετάρτη από τις 13:00 έως τις 19:00 και Σάββατο, Κυριακή από τις 11:00 έως τις 17:00 (Τρίτη κλειστά). Για τις ομαδικές επισκέψεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση.

Πληροφορίες στο www.gerovassiliou.gr

Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου 

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου βρίσκεται μέσα στο σύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος. Σε ένα φιλικό για τον επισκέπτη μουσείο, οι ιστορίες που αναπτύσσονται εδράζονται σε δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών (μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο με πάνω από 2.600 σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα), φιαλών, αγγείων και σκευών συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Η γειτνίαση του μουσείου με τον χώρο παλαίωσης, αλλά και τον αμπελώνα κάνουν το βίωμα του επισκέπτη να διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή της επίσκεψής του. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ.

Πληροφορίες στο www.gerovassiliou.gr

Domain Florian

Το οικογενειακό, boutique οινοποιείο βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, στη γνωστή οινοπαραγωγική περιοχή της Επανομής. Το Domaine Florian είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Προκειμένου να διατηρήσουν οικονομικά το ήθος της οικογενειακής τους επιχείρησης και να διασφαλίσουν την εργασία όλο το χρόνο για τους υπαλλήλους, η φάρμα παράγει επίσης εκλεκτά ελαιόλαδα, μέλι και ελληνικά αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, λεβάντα και θυμάρι. Κατόπιν ραντεβού, καλείστε να συμμετάσχετε στον εποχιακό τρύγο και είστε ευπρόσδεκτοι να επισκεφτείτε απλώς το μπαρ γευσιγνωσίας κρασιού και να ξεναγηθείτε στο αγρόκτημα.

Πληροφορίες στο www.domainflorian.com

Οίνοι Αδάμ 

Adamah σημαίνει χώμα. Έτσι βάφτισαν τα κρασιά τους, για να χαρακτηρίσουν έναν οίνο πρωτόπλαστο, έναν οίνο που φέρει τη δύναμη και την φρεσκάδα της νεαρότητας σε αρμονία με το χώμα, το terroir για τους πιο μυημένους. Είναι δεμένοι με το αμπέλι, με την καλλιέργεια της γης του, και πιστεύουν σε αυτό για την αλήθεια της οινοποίησης. Ούτε ένα τσαμπί σταφύλι δεν είναι ξένο, ελέγχουν απόλυτα και συνεχώς την πρώτη ύλη τους. Αν μια χρονιά δεν τους αρέσει το σταφύλι που θα πάρουν, όταν ο καιρός δεν έχει βοηθήσει στο μεγάλωμά του, απλά δεν οινοποιούν. Έτσι έγινε το 2008 και το 2014.

Πληροφορίες στο www.adam-oinos.gr

Μεσήμβρια Οινοποιητική

Στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης είναι εγκατεστημένο το οινοποιείο και οι αμπελώνες της «Μεσημβρία Οινοποιητική». Η Νέα Μεσήμβρια βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 20 χλμ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από τον Περικλή Ντράχα και τον Θεόδωρο Παρασκευόπουλο με στόχο την ανάδειξη του αμπελουργικού δυναμικού της περιοχής μέσω της δημιουργίας οίνων ποιότητας. Εδώ και 27 χρόνια καλλιεργούν με μεράκι τους αμπελώνες τους, οινοποιούν τα σταφύλια τους και παράγουν αυθεντικά κρασιά από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.

Πληροφορίες στο mesimvriawines.gr

Κτήμα Αρβανιτίδη 

Το Κτήμα Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα μικρό, ήσυχο χωριό σε υψόμετρο 500 μέτρων στην ανατολική πλαγιά του όρους Βερτίσκος. Σ’ αυτή την όμορφη ημιορεινή περιοχή, στη θέση ενός παλιού αμπελιού της οικογένειας Αρβανιτίδη, δημιουργήθηκε το 1999, από τον γεωπόνο Θανάση Αρβανιτίδη και τον αδελφό του Γιώργο, ένας νέος σύγχρονος αμπελώνας και το Κτήμα Αρβανιτίδη.

Συνδυάζοντας τη βαθιά αγάπη για το αμπέλι με τη γνώση και τη χρήση νέων, καινοτόμων τεχνικών οινοποίησης, το Κτήμα Αρβανιτίδη παράγει κρασιά που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες των ελληνικών ποικιλιών και τον απόλυτο εγκλιματισμό των διεθνών στο terroir της περιοχής. Επισκέψεις στο κτήμα: Καθημερινά και Σαββατοκύριακα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Πληροφορίες στο arvanitidis-estate.gr

Οινοποιείο Μοσχόπολις 

Η ίδρυση του Οινοποιείου έγινε εφικτή χάρη στις πολυετείς προσπάθειες του Δρ. Γεώργιου Γερμάνη, Χημικού Εδαφολόγου με εμπειρία περισσότερη των 30 χρόνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Μέσω της προσπάθειάς τους να οινοποιήσουν ποιοτικά κρασιά, αισθάνθηκαν και την ανάγκη να διατηρήσουν τη συσσωρευμένη γνώση δεκαετιών, να την εξελίξουν και να τη μεταλαμπαδεύσουν τόσο στις επόμενες γενιές όσο και σε όσους επιθυμούν να μαγευτούν από τον πλούτο εμπειριών και συναισθημάτων που μπορεί να έχει η ενασχόληση με το κρασί.

Πληροφορίες στο moschopoliswines.gr

Οινοποιείο Βούλγαρη

Το οινοποιείο Βούλγαρη ιδρύθηκε το 2003 στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιούνται οι ποικιλίες Shauvignon Blanc και Merlot. Όλα τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των κρασιών προέρχονται από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργεια, ενώ η δυνατότητα παραγωγής του οινοποιείου ανέρχεται στις 25.000 φιάλες ετησίως.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 23920 28830 / Νέοι Επιβάτες Οικισμός Πανόραμα 570 19

Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, μπορείτε να συνεχίσετε την οινική σας περιήγηση στους υπόλοιπους Δρόμους του Κρασιού του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, απολαμβάνοντας παράλληλα την πανέμορφη φύση και γνωρίζοντας τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Βόρειας Ελλάδας.