Με μαθητικές παρελάσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες και εκδηλώσεις μνήμης γιορτάζει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη την επέτειο της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου κατά του Οθωμανικού ζυγού. Κορυφαίες εκδηλώσεις της ημέρας οι παραδοσιακές μαθητικές παρελάσεις, ενώ θα πραγματοποιηθούν πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης και φωταγώγηση δημοτικών κτιρίων σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

με το πρόγραμμα του εορτασμού οι πανηγυρικές εκδηλώσεις της Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής επετείου, αρχίζουν στις 10.00 π.μ. με επίσημη Δοξολογία στους κατά τόπους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου στις δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Χορτιάτη, Φιλύρου και στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Εξοχής, στις 10.10 στο Πανόραμα με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στις 10.30 στην Πυλαία στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία.

Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων στα τοπικά μνημεία των Ηρώων ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τις μαθητικές παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 10.45 το πρωί στο Πανόραμα, στις 11.00 στις Δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Χορτιάτη, Φιλύρου και Εξοχής, ενώ στην Πυλαία η εκκίνηση της μαθητικές παρέλασης θα δοθεί στις 11.45, με τη διοίκηση του δήμου να δίνει το «παρών» παντού, καθώς στις παρελάσεις θα παραβρίσκονται ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και εκπρόσωποι του δήμου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού το βράδυ της Κυριακής 24 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση των Δημοτικών Κτιρίων: Δημαρχείο Πανοράματος, πρώην Δημαρχείο Πυλαίας και πρώην Δημαρχείο Ασβεστοχωρίου.

Ακόμη, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 20.00 στην αίθουσα Πολιτισμού Ασβεστοχωρίου ο δήμος διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, επετειακή εκδήλωση την οποία θα πλαισιώσουν τα Τμήματα παραδοσιακών χορών του δήμου, ο Σύλλογος Γυναικών Ασβεστοχωρίου, το Χορευτικό της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, ο Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου και η Χορωδία του Δημήτρη Κεχαγιά Την επιμέλεια – Παρουσίαση της εκδήλωσης έχει η χοροδιδάσκαλος Ιωάννα Σαμαρά.

«Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη κάθε χρόνο αυτή τη μέρα ξυπνούν οι ιστορικές μνήμες και τα γεγονότα, τιμούμε τα ιστορικά πρόσωπα και τον αγώνα τους, τιμούμε τους μάρτυρες που έχυσαν το Αίμα τους για την ελευθερία, τιμούμε τους ήρωές μας. Με ομοψυχία και ενότητα, θα χειροκροτήσουμε τη νέα γενιά της πατρίδας μας να παρελαύνει. Με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό τιμούμε την εθνική μας επέτειο που οδήγησε στην απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ειρήνης αλλά και αποφασιστικότητας, σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.