Η νέα φοιτητική χρονιά ξεκινάει και τώρα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη απο ποτέ να βάλεις ως φοιτητής την Μαγειρική Οικονομία στη ζωή σου, όχι μόνο για να τρως μόνο πιο φθηνά αλλά να τρέφεσαι και καλύτερα.

Γράφει ο  Ευτύχης Μπλέτσας 

Προτίμησε το γρήγορο σπιτικό φαγητό
Το να παραγγέλνεις φαγητό από έξω είναι πραγματικά χαμένα λεφτά! Σκέψου τα λεφτά που ξοδεύεις κάθε εβδομάδα στο junk food! Αν βαριέσαι να μαγειρέψεις και αυτός που σε απασχολεί είναι ο χρόνος, μπορείς να βρεις συνταγές που γίνονται πολύ γρήγορα ή μπορούν να προετοιμαστούν από πριν.

Βάλε τα όσπρια στην διατροφή σου
Στη λίστα του σούπερ μάρκετ πρόσθεσε εκτός από μακαρόνια, τα πάμφθηνα και πολύ θρεπτικά όσπρια. Μας παρέχουν με πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο κι ασβέστιο. Είναι θρεπτικά, υγιεινά και μαγειρεύονται πιο εύκολα από ότι νομίζεις. Για παράδειγμα, μπορείς να βράσεις φασόλια με σκέτο νεράκι, να τα σουρώσεις και να τα απολαύσεις με χυμό λεμονιού, μαύρο πιπέρι και φρέσκο ελαιόλαδο. 

Προτίμησε την λαϊκή της γειτονιάς σου
Μια μέρα την εβδομάδα, κάνε βόλτα στην λαϊκή της γειτονιάς σου αντί για τους διαδρόμους του σούπερ-μάρκετ. Ειδικά για όσους ξυπνάνε μεσημέρι, είναι η ιδανική επιλογή. Λίγο πριν κλείσει η λαϊκή, οι μανάβηδες ξεπουλάνε και μπορείς να βρεις τα προϊόντα μέχρι και 50% κάτω από την αρχική τιμή.

Αγόρασε λαχανικά εποχής
Τα εποχικά λαχανικά είναι πιο υγιεινά, οικολογικά και οικονομικά. Επέλεξε λαχανικά εποχής, αγόρασε 1-2 κιλά ξοδεύοντας κάτω από 5 ευρώ. Όταν γυρίσεις σπίτι, μπορείς να τα κόψεις σε μικρά κομμάτια και να τα βάλεις σε 3-4 σακουλάκια στην κατάψυξη. Θα σου χρησιμέψουν σε διάφορες συνταγές.

Αυτοσχεδίασε!
Αξιοποίησε στο έπακρο τα αποφάγια. Πολλές φορές τα ξεχνάμε στο ψυγείο και χαλάνε. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε τα γεύματά μας ανάλογα με αυτά. Φτιάχνε μία λίστα με το τι έχει περισσέψει και σκέψου πότε και πως μπορείς να το αξιοποιήσεις. Ο κανόνας είναι απλός: Μην πετάξεις τίποτα! Αυτό σημαίνει καλή οργάνωση και σωστή συντήρηση

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», και της «Θετικής Ενέργειας» παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στο «Food IQ», και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την Υγεία με Εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο bletsas.gr και στο youTube.com/FTBLETSAS όπου ανεβάζει βιντεάκια καθημερινά.
Για να κατεβάσεις το ένα 30σέλιδο εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας μπες στο cookingEconomy.gr