Σύµφωνα µε στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), οι καταγεγραµµένες πηγές θερµοµεταλλικών νερών στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 822, από τις οποίες οι 750 είναι αξιοποιήσιµες σε σχέση µε τις ιαµατικές ιδιότητές τους, για το ενεργειακό δυναµικό τους ή την καταλληλότητά τους για πόση ύδατος και από αυτές µόνο 74 είναι ανακηρυγµένες ιαµατικές πηγές.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι οι πηγές αυτές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αρχαιότητα διότι είχαν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες. Πλέον, οι ιαματικές πηγές είναι ένας προορισμός, που προσελκύει μεγάλη μερίδα ανθρώπων, που επιθυμεί να νιώσει αυτή την ευεξία σε όλο του το σώμα και τις επισκέπτεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εμείς, επισκεφθήκαμε τα Ιαματικά Λουτρά της Βόρειας Ελλάδας και σας τα παρουσιάζουμε.

Ιαματικές πηγές του Αγκίστρου Σερρών

Άγκιστρο Σερρών

Κρατήσεις:  23230 41420

Οι θερμές Ιαματικές πηγές του Αγκίστρου Σερρών  αποτελούν ιδανικό προορισμό  για όσους επιζητούν στιγμές  χαλάρωσης και ευεξίας , αλλά και για όσους επιθυμούν ανακούφιση σε προβλήματα αρθροπάθειας, σπονδυλοαρθρίτιδας, ρευματοπάθειας, ισχυαλγίας, οσφυαλγίας, δερματικών παθήσεων, χολολιθίαση κλπ.

Εντάσσονται στις αναγνωρισμένες από το κράτος λουτροπηγές με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.).

Τα λουτρά Αγκίστρου, διαθέτουν συνολικά οκτώ πισίνες, κάθε μία με το δικό της ξεχωριστό ύφος. Οι πυκνοί υδρατμοί, σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους φεγγίτες των θόλων, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον για τις αισθήσεις και εξασφαλίζουν  μοναδικές στιγμές απόλαυσης. Το νερό, σε θερμοκρασία που φτάνει τους 37,5 βαθμούς C, χύνεται με πίεση από τους κρουνούς, προσφέροντας ένα τέλειο υδρομασάζ.

Το Βυζαντινό λουτρό χρονολογείται από το 950μ.χ και θεωρείται το παλαιότερο στην Ελλάδα. Η μυστηριακή του ατμόσφαιρα παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

Όλες οι πισίνες είναι ιδιωτικές. Έτσι, σας δίνετε η δυνατότητα να απολαύσετε το χαμάμ σας, μόνοι σας, με την οικογένειά σας, ή με την παρέα σας.

Στον χώρο των Ιαματικών Λουτρών, μέσα στην φύση, λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα έντεκα δωματίων, με άνετο parκing, που σας επιτρέπει να συνδυάσετε το λουτρό σας με τη διαμονή σας. Μπορείτε ν’ απολαύσετε το πρωινό σας ή απλά τον καφέ σας και να νοιώσετε «σαν στο σπίτι σας» μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα μοναδικής φιλοξενίας και οικογενειακού περιβάλλοντος. Επαναλάβετε το χαμάμ σας όσες φορές επιθυμείτε, είτε για θεραπευτικούς λόγους, είτε για να νιώσετε τι σημαίνει πραγματική χαλάρωση.

Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά

Λαγκαδάς, Θεσσαλονίκη

Κρατήσεις: 2394 022221

Τα Λουτρά του Λαγκαδά προσφέρουν χαλάρωση και λύση στις θεραπευτικές ανάγκες του κόσμου που τα επισκέπτεται, ανελλιπώς, από τα Βυζαντινά χρόνια έως σήμερα. Μόλις 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη αποτελούν μια πολύ καλή ιδέα για εκδρομή.

Λουτήρες

Για τους λουόμενους στο χώρο του υδροθεραπευτηρίου διατίθενται οι εξής ομαδικοί και ατομικοί λουτήρες:

Ιουστινιανός Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 900 μ.Χ με το θόλο, τις μαρμάρινες βρύσες και με τον απαλό φωτισμό να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Μυγδονία  Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 1400 μ.Χ.

Θερμία Άρτεμις. Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος.

Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος. Στη Θερμή Άρτεμις, μπορείτε να δεχθείτε τις ευεργετικές επιδράσεις του ιαματικού ύδατος, κατάλληλο για τις παθήσεις των κάτω άκρων, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να θαυμάζετε τον ουρανό μέσα από τον περίτεχνο θόλο της αίθουσας. Είναι πλήρως ανακαινισμένη εγκατάσταση, με σύγχρονες υποδομές αποδυτηρίων και ντούζ, αλλά και με αναψυκτήριο στον υπαίθριο χώρο. Για τη χαλάρωσή σας, αφήστε τον εαυτό σας στην φυσική φροντίδα των ιαματικών υδάτων.

Κορώνεια. Σύγχρονος ομαδικός λουτήρας που προσφέρεται, κατόπιν ραντεβού, για ιδιωτική χρήση από παρέες και οικογένειες.

O Λουτήρας Χαμάμ Κορώνεια είναι σύγχρονης κατασκευής και αντανακλά αισθητική και Λουτροθεραπεία και λειτουργεί μόνο κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (prive).

Μια απόδραση στη φύση

Οι φροντισμένοι χώροι πράσινου, με τα ψηλά δέντρα, τα φροντισμένα παρτέρια, αποτελούν κίνητρο για μικρές αποδράσεις στη φύση.

Για τους μικρότερους φίλους, υπάρχει άπλετος χώρος παιχνιδιού και δραστηριοτήτων, υπαίθριος παιδότοπος καθώς και χώροι αθλοπαιδειών και ενασχολήσεων ενώ για τους μεγαλύτερους, (γονείς και φίλους) υπάρχει υπαίθριο αναψυκτήριο όπου μπορούν να απολαύσουν το ρόφημα ή το σνακ που επιθυμούν.

 

Ιαματικά Λουτρά Αγίας Παρασκευής

Κασσάνδρα, Χαλκιδική 

Κρατήσεις: 6976 805946‬

Πάνω στα βράχια, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στον παραθαλάσσιο οικισμό Λουτρά στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής, με θεά το Αιγαίο Πέλαγος θα βρείτε το υπερσύγχρονο υδρο-θεραπευτήριο (spa) της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό με πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφέ-μπαρ, μια περιοχή με μοναδική θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Από τα έγκατα της γης αναβλύζουν τα Ιαματικά νερά της Αγίας Παρασκευής. Με τη μοναδική σύσταση των χημικών στοιχείων που περιέχουν και τις σπάνιες θεραπευτικές τους ιδιότητες αναζωογονούν το σώμα και το πνεύμα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα χωριά κοντά στα Λουτρά, να γευτείτε φρέσκο ψάρι και δείτε πολλά αξιοθέατα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας στην περιοχή της Κασσάνδρας.

Η απόσταση είναι 120 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 100 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Υπηρεσίες και παροχές

  • Πισίνα Εξωτερική (ιαματικό θαλασσινό νερό)
  • Πισίνα Εσωτερική (ιαματικό θαλασσινό νερό)
  • Ατομικές μπανιέρες
  • Καταιωνιστήρες
  • Υδρομασάζ
  • Σάουνα
  • Χαμάμ
  • Μασάζ – Φυσιοθεραπεία
  • Πολυθρόνες Μασάζ
  • Ναυαγοσώστης
  • Ιατρική Υποστήριξη
  • Έμπειρο Προσωπικό
  • Αναψυκτήριο – Café bar

 

Ιαματικά Λουτρά Σιδηρόκαστρου

6ο χλμ Σιδηρόκαστρου – Προμαχώνα

Κρατήσεις: 23230 22422 

Στο Δήμο Σιντικής και μόλις επτά χιλιόμετρα από την πόλη του Σιδηροκάστρου, σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα, βρίσκονται τα ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου.

Οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου είναι γνωστές από τα Βυζαντινά χρόνια. Επί τουρκοκρατίας ήταν εν χρήσει, αναφέρονται από τον Ελβιά Τσελεμπί, που πέρασε από αυτά το 1667. Επίσης, το 1886 αναφέρονται στις Οδοιπορικές Σημειώσεις του Νικολάου Σχοινά.

Τα λουτρά διαθέτουν ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο με έναν παραδοσιακό ομαδικό λουτήρα τύπου χαμάμ που ανακαινίστηκε πρόσφατα (επένδυση όλου του χώρου με γυάλινη ψηφίδα vitro).

Η θερμοκρασία του νερού είναι 40-42 βαθμούς κελσίου σχεδόν σταθερά.

Διαθέτουν επίσης 3 πισίνες SpaForm με ομαδικά υδρομασάζ και αερομασάζ με ελεγχόμενη θερμοκρασία, επίσης 15 σύγχρονες ατομικές μπανιέρες με υδρομασάζ και ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Προσφέρονται υπηρεσίες μασάζ με διάφορα είδη όπως μασάζ αναζωογονητικό ή θεραπευτικό, πηλοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, σοκολατοθεραπεία και διάφορες θεραπείες σώματος και προσώπου. Υπάρχει ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο. Στον χώρο λειτουργεί και καφέ – μίνι μπαρ.

 

Λουτρά Πόζαρ

Λουτράκι Αριδαίας

Κρατήσεις: 2384 091300

Μια εκδρομή αναψυχής και αναζωογόνησης που αξίζει να προγραμματίσετε είναι τα Λοuτρά Λουτρακίου ή Λοuτρά Πoζαρ Αλμωπίας. Βρίσκονται σε απόσταση 13 χλμ. από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

Το έντονο φυσικό ανάγλυφο κυριαρχεί στην περιοχή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με γνώμονα τις ελάχιστες δυνατές μεταβολές στη γλυπτική του τοπίου. Για την εξυπηρέτηση των λουομένων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, εσωτερικές ομαδικές πισίνες και μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι. Περίπατοι, ορειβασία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Το πάρκο αποτελείται από σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και σηλαιομορφών και τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους είναι μάρτυρες της κατοίκησης της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Φυσιογραφικό – Λαογραφικό Μουσείο των Λουτρών, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού.
Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν ένας προορισμό που συνδυάζει αρμονικά δύο από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης: Λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές και φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Α.ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
• Η Ιαματική Λουτροθεραπεία λειτουργεί θεραπευτικά σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών από τα περισσότερα συστήματα (κυκλοφοριακό, νευρικό, μυοσκελετικό, δέρμα κλπ.) Πιο συγκεκριμένα θεραπεύει:
1. Ρευματικές Παθήσεις
2. Παθήσεις κυκλοφοριακού συστήματος (αρτηριακή υπέρταση, ανεπάρκεια στεφανιαίων αρτηριών ενδαρτηρίτιδες κάτω άκρων).
3. Παθήσεις δερματικές (έκζεμα, δερματίτιδες κλπ.)
4. Παθήσεις Γυναικολογικές (χρόνιες μεταφλεγμονώδεις καταστάσεις των σαλπίγγων και της μήτρας, λευκόρροια, ανεπάρκεια των ωοθηκών)
5. Παθήσεις Περιφερειακών Νεύρων (νευρίτιδες, ριζίτιδες, νευραλγίες)
6. Σύνδρομα από διαταραχές του νευροφυτικού συστήματος

• ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Προλαμβάνει μόνιμες βλάβες (όπως είναι οι παθολογοανατομικές αλλοιώσεις, οι ατροφίες, οι παραμορφώσεις, οι αγκυλώσεις) και συμβάλλει στην αποκατάστασή τους.

Εσωτερικές Πισίνες και Χαμάμ

Στο εσωτερικό της Λουτρόπολης, ο επισκέπτης συναντά το «Αλεξάνδρειο» υδροθεραπευτήριο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο που περιλαμβάνει 8 πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες, χωρητικότητας εως 6 ατόμων η κάθε μία. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, έτοιμο να ενημερώσει όλους τους επισκέπτες δίνοντας τους κάθε πληροφορία.
Στη συνέχεια της διαδρομής, βρίσκεται το μικρό παλαιοντολογικό μουσείο των Λουτρών όπου εκτίθεται η συλλογή από απολιθώματα του σπηλαίου και και μία μικρή λαογραφική συλλογή. Εκεί υπάρχει και το πρώτο εν λειτουργία υδροθεραπευτήριο. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 48 ατομικοί λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες που λειτουργούν ατομικά αλλά και ομαδικά χωρητικότητας εως και 12 ατόμων και 2 μικρά χαμάμ χωρητικότητας εως 6 ατόμων.

Καταρράκτες και Εξωτερική Πισίνα

Ξεχωριστή ομορφιά στον τόπο προσδίδουν οι φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού, με ιαματικό νερό, όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους αναψυχής.
Επίσης, ειδυλλιακά καφέ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην καρδιά της καταπράσινης φύσης. Ένα από αυτά βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη εξωτερική πισίνα η οποία λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του έτους με ιαματικό νερό και είναι κατάλληλη για την ίαση, την άθληση και την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών. Διαμορφωμένα μονοπάτια, μετά την πισίνα, επιτρέπουν την εξερεύνηση του φαραγγιού και οδηγούν στο μεγάλο καταρράκτη, ύψους 22 μέτρων, σε υψόμετρο 400 μέτρα.

Σε όλη την περιοχή του Λουτρακίου υπάρχουν οργανωνμένες εγκαταστάσεις και υπέροχα παραδοσιακά και μοντέρνα καταλύμματα τα οποία αξιοποιούν τα δώρα της φύσης και σας παρέχουν παράλληλα υπηρεσίας ευεξίας, μασάζ, σπα, χαμάμ, περιποιήσεις.