Μετά πολλά χρόνια λειτουργίας κλείνει ένα από τα πιο εμβληματικά μπουγατσατζίδικα του κέντρου της Θεσσαλονίκης η ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ «ΣΕΡΡΕΣ», επί της Εγνατίας, στην καρδιά της πόλης.

Την είδηση γνωστοποίησε ο κ. Δημήτρης Γαλαμάτης Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Όπως σημειώνει, «δεν κλείνει γιατί δεν…βγαίνει, ούτε γιατί δεν μπορεί να σηκώσει τα κόστη λειτουργίας, ούτε γιατί … έχει πέσει η δουλειά…Κλείνει λόγω λήξης της περιόδου ενοικίασης του χώρου και απόφασης της ιδιοκτησίας να το αξιοποιήσει, όχι πια ως μπουγατσατζίδικο, αλλά ως κατάστημα ρούχων, επιλογή που συνδέεται με την επικειμένη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης».

mpougatsa-serres.jpg

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Γαλαμάτη:

Μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, ένα τέταρτο του αιώνα, κλείνει ένα από τα πιο εμβληματικά μπουγατσατζίδικα του κέντρου της Θεσσαλονίκης η ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ «ΣΕΡΡΕΣ», επί της Εγνατίας, στην καρδιά της πόλης. Δεν κλείνει γιατί δεν…βγαίνει, ούτε γιατί δεν μπορεί να σηκώσει τα κόστη λειτουργίας, ούτε γιατί … έχει πέσει η δουλειά…

Κλείνει λόγω λήξης της περιόδου ενοικίασης του χώρου και απόφασης της ιδιοκτησίας να το αξιοποιήσει, όχι πια ως μπουγατσατζίδικο, αλλά ως κατάστημα ρούχων, επιλογή που συνδέεται με την επικειμένη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης. Είναι ίσως από τα ελάχιστα παραδείγματα που μια επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν κλείνει γιατί μπαίνουν λαμαρίνες των εργοταξίων ή λόγω κρίσεων και αναδουλειάς, αλλά κλείνει τη στιγμή που οι λαμαρίνες απομακρύνονται κι ένα μεγάλο έργο παραδίδεται στην πόλη, κλείνει σε περίοδο που κάθε μέρα…ξεπουλάει.

Είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα για το πώς αλλάζουν μαζί με τη ζωή και τη μορφή μιας πόλης και την κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο τα έργα που λιμνάζουν, αλλά και αυτά που υλοποιούνται.

Στην προκειμένη περίπτωση το στενόχωρο είναι ότι θύμα αυτής της νέας συνθήκης είναι ένα γευστικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, που ιστορικά έλκει και τον επισκέπτη, αλλά και τον κάτοικο.

Όποιος επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδιώξει να γευτεί μπουγάτσα, είτε με κρέμα, είτε με τυρί (…για να βάζουμε και τα πράγματα στη θέση τους…), πριν ανοίξει τους οδηγούς πόλης και αναζητήσει τα 10 κορυφαία σημεία επίσκεψης, τις 10 καλύτερες ταβέρνες, τους 10 κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, κοκ. Η μπουγάτσα είναι μια κορυφαία ομάδα από μόνη της!

Και βέβαια, όποιος μένει στη Θεσσαλονίκη, είναι από τα καταστήματα που, χειμώνα – καλοκαίρι – θα…ψωνίσει πολλές φορές την εβδομάδα…

Τροφή για σκέψη λοιπόν!

Πώς αλλάζει τις ζωές μας, ποια τα θετικά και ποια τα ενδεχόμενα αρνητικά, από την υλοποίηση ενός κατά τεκμήριο απαραίτητου και σπουδαίου έργου, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης;..

Πόσο μας δυναμώνει ως πόλη και ως προορισμό και πόσο ενδεχόμενα δύναται να μας σμικρύνει;..

Πώς, ενώ θα απολαμβάνουμε την ταχύτητα και την ευκολία των μετακινήσεών μας στους συρμούς του, δεν θα εκτροχιαστούμε από τις ράγες της ιστορίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς;..

UPDATE από Nikos Chytiroglou:

Κοντά στα 40 χρόνια λειτουργίας το συγκεκριμένο κατάστημα, που ξεκίνησε από τον Σερραίο προκάτοχό του, Θανάση (Σάκη) Ράπτη. Ακόμα παλιότερα, ήταν βιβλιοπωλείο ρωσικών εκδόσεων