Η εταιρεία θεάτρου ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ και η ομάδα πολιτιστικών διαδρομών THESSALONIKI WALKING TOURS διοργανώνουν το βιωματικό project «Λίγο φαΐ για τον δρόμο», προσεγγίζοντας με ανατρεπτικό και συμπεριληπτικό τρόπο μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της πρόσφατης, σκοτεινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης: τον εκτοπισμό και τη δολοφονία των Εβραίων συμπολιτών μας στο Άουσβιτς.

Στις 9 Απριλίου του 1941, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη, με την πόλη να βιώνει την πρωτοφανή γερμανική κατοχική τρομοκρατία και τον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό του «διαφορετικού» στοιχείου. Αντί να γίνει κραυγή, το μεγάλο αυτό τραύμα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σαν ψίθυρος και χάνεται μέσα σε θραυσματικές αφηγήσεις και αοριστολογίες, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να μην γνωρίζουν σε ποια πόλη ζουν και ποια γεγονότα την άλλαξαν για πάντα.

Ετοιμάζοντας με φροντίδα «Λίγο φαΐ για τον δρόμο» και στοχεύοντας στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της πόλης, η ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ και η THESSALONIKI WALKING TOURS ενώνουν τα κομμάτια της χαμένης ιστορίας και προσκαλούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε μια μοναδική, βιωματική διαδρομή που περιλαμβάνει 3 σταθμούς:

Σταθμός Πρώτος: Δυτικά του κέντρου της πόλης

Η βιωματική διαδρομή ξεκινά με μια περιπατητική αφήγηση στα δυτικά του κέντρου της πόλης από τη δημοσιογράφο Εύη Καρκίτη, αναζητώντας τα ορατά αλλά και τα αόρατα ίχνη του εκτοπισμού των Εβραίων συμπολιτών μας προς το γκέτο Χιρς και τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου, τον Μάρτιο του 1943, αναχώρησαν τα πρώτα τρένα για το Άουσβιτς. Με τη χρήση ατομικών ακουστικών μέσων και τη βοήθεια της τεχνολογίας ΑΙ, μεταφερόμαστε νοερά στη συνταρακτική εκείνη εποχή, μέσα από τις φωνές των ανθρώπων: εκείνων που έφυγαν, εκείνων που έμειναν και εκείνων που δεν ήθελαν να γνωρίζουν. Έτσι, το χαμένο στις σκιές και τη λήθη παρελθόν ζωντανεύει στο παρόν και γίνεται κάτι που μπορούμε να αγγίξουμε, να νιώσουμε, να κατανοήσουμε.

Σταθμός Δεύτερος: Λεωφορείο

Επιβιβαζόμαστε σε ένα λεωφορείο-χώρο μνήμης, το οποίο μας μεταφέρει από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό σε μια σκοτεινή βιομηχανική αποθήκη στα δυτικά της πόλης. Με τη χρήση των ατομικών ακουστικών, ακολουθούμε νοερά την πορεία των συμπολιτών μας προς το Άουσβιτς.

Σταθμός Τρίτος: Μια σκοτεινή αποθήκη στα δυτικά της πόλης

Η αποθήκη είναι ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της διαδρομής μας, η οποία ολοκληρώνεται με μια ξεχωριστή παράσταση, σε πρωτότυπο κείμενο του Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου και σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου, που αναδεικνύει την οικουμενικότητα όχι μόνο του Ολοκαυτώματος, αλλά συμπεριληπτικά των φυλετικών, ταξικών και κοινωνικών διαχωρισμών.

Πιστό στα γεγονότα, το «Λίγο φαΐ για τον δρόμο» αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για τον θεατή και στοχεύει στη διαχείριση του τραύματος που άλλαξε διά παντός την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

*Κατά τη διάρκεια της βιωματικής διαδρομής, ακούγονται αποσπάσματα από την «Τζιοκόντα» του Νίκου Κοκάντζη,  καθώς και έργων των Γιώργου Ιωάννου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Dante Alighieri, Friedrich Nietzsche, Γιτσχάκ Κατσνέλσον κ.ά.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρωτότυπο Κείμενο: Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Χρύσα ΛαζαριώτουΧρήστος Γκουγκούμας
Τεχνική Επιμέλεια – Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος
Φωτογραφίες – Trailer: Γιώργος Κόγιας
Σχεδιασμός αφίσας: Can Temizgezek
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ ΑΜΚΕ
Το project «Λίγο φαΐ για τον δρόμο» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Under the auspices and with the financial support of the Ministry of Culture.
Αρωγός – Συμπαραστάτης: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

 

Ερμηνεύουν:
Διονύσης Καραθανάσης
Μαρία Κατσιά
Ιωάννα Λαμνή
Στάθης Μαυρόπουλος
Ιωάννα Σιδηροπούλου
Σάββας Τραπεζάνογλου
Τραγούδι – Φωνητικά: Χρύσα Λαζαριώτου
Μουσική επί σκηνής: Χρήστος Γκουγκούμας
Αφήγηση: Εύη Καρκίτη

 

info
Ημερομηνίες & ώρα: Από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2024, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 19:30
Διάρκεια διαδρομής: 125 λεπτά
Σημείο συνάντησης/εκκίνησης: Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10
Σημαντικό: Μετά την ολοκλήρωση της βιωματικής διαδρομής, το λεωφορείο θα επιστρέψει τους συμμετέχοντες στο σημείο εκκίνησης.
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ligo-fai-gia-ton-dromo-1/
Σημαντικό: Σε κάθε διαδρομή μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά 50 άτομα. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων και η προαγορά εισιτηρίων μέσω more.com. Δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από το σημείο συνάντησης/εκκίνησης της διαδρομής.
Πληροφορίες: 6986818052, [email protected], [email protected]  

Περισσότερα:
Website: https://granginioltheatro.gr/
Facebook page: https://www.facebook.com/granginiol
Instagram: https://www.instagram.com/granginioltheatro/

 

 

από έως
#SPRING IN THE CITY_ Παραστάσεις