«Το στοίχημα είναι να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι το έργο ανήκει σε αυτήν»

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα, καθώς παραδίδεται ένα τέτοιο έργο στην κοινότητα».

Είναι τα λόγια του Ρέντζο Πιάνο, αρχιτέκτονα του Κέντρου Πολιτισμού, στο βίντεο. Στην οθόνη παρελαύνουν τρεις πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς, οι άνθρωποι του Ιδρύματος Νιάρχος, οι κατασκευαστές του έργου, οι κατασκευαστές του κήπου, εργάτες και εργαζόμενοι, ο δήμαρχος Καλλιθέας, ο πρώτος που παρέλαβε το καλοκαίρι του 2013 το κομμάτι με το κολυμβητήριο και τους χώρους άθλησης, μέρος της δωρεάς, οι άνθωποι της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

«Αυτό είναι που ονομάζω ένας χώρος για τον κόσμο. Ένας χώρος όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά και γιορτάζουν το ιδεώδες της συνύπαρξης. Καλωσορίσατε σε αυτό τον καινούργιο χώρο για την Αθήνα, την Ελλάδα και κατά κάποιο τρόπο για τον κόσμο» λέει ο Ρέντζο Πιάνο.

Ενώ στις οθόνες βλέπουμε «Καλωσορίσατε στο ΚΠΙΣΝ-καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι», ο κόσμος στην Αγορά, στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη έχει αρχίσει να μαζεύεται από τις 4 το απόγευμα. Όχι μόνο οι 1.200 που κατέκλυσαν την αίθουσα της Λυρικής αλλά και άλλοι που συνδύασαν την απογευματινή τους βόλτα με τη «γιορτή» που θα ακολουθούσε την τελετή παράδοσης. Οι χαριτωμένοι εθελοντές, τα παιδιά του 14ου Καλλιθέας μοίραζαν τα φυλλάδια με το πρόγραμμα, ενώ δεκάδες άλλοι έδιναν στο κόσμο χρήσιμες πληροφορίες. Ο κόσμος που παρακολούθησε τη γιορτή από τις οθόνες που ήταν στημένες στην Αγορά και απόλαυσε στη συνέχεια τα πυροτεχνήματα και το πάρτι, φαινόταν λιγότερο σκεπτικός από αυτούς που βρεθήκαμε μέσα στην αίθουσα.

Συνεχίστε εδώ: www.thetoc.gr