Πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη, ιδιαίτερα στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έπεσε, κατά τόπους, κάτω από τους -9 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Φαράγγι Μοιρών Φλώρινας (-9,3 °C), στο Σέλι (-9,1), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-7,4), στα Γρεβενά (-7,1), στο Τέροβο Ιωαννίνων (-6,9), στο Περτούλι Τρικάλων (-6,8) και στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-6,6 βαθμοί).

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης «το βαρομετρικό χαμηλό έχει αρχίσει και μετατοπίζεται προς τα νοτιοανατολικά και καθώς συνδυάζεται με το βαρομετρικό υψηλό στην κεντρική Ευρώπη δημιουργεί τους ισχυρούς βοριάδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, σήμερα θα έχουμε και το φαινόμενο «προς τα δυτικά και βόρεια η θερμοκρασία να είναι κοντά στους 16 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νότια η θερμοκρασία δεν φαίνεται να ξεπερνάει τους 10 βαθμούς».

Για την πορεία της κακοκαιρίας ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι «προς το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένουμε τα πιο έντονα φαινόμενα με βροχές και χιονόνερο ενώ χιονοπτώσεις θα έχουμε από τα περίπου 400-500 μέτρα και πάνω».

Ειδικά για την Αττική εξήγησε ότι «η μέρα ξεκινάει με διάσπαρτες συννεφιές και από το μεσημέρι έρχονται βροχές και χιονόνερο και χιόνια προς τα βόρεια και σε υψόμετρο από 400-500 μέτρα και πάνω».

Για αύριο, Τετάρτη (24/3) «θα έχουμε φαινόμενα στα πιο ανατολικά και νότια τμήματα αλλά από το μεσημέρι θα περιοριστεί η κακοκαιρία προς την Κρήτη ενώ από την Πέμπτη θα επικρατήσουν ανοιξιάτικες συνθήκες αν και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας έρχονται πάλι βροχές με νοτιάδες».

«Έτσι για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου – Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή – θα έχουμε θερμοκρασίες τοπικά έως και 22 βαθμούς Κελσίου και εκτιμούμε ότι δεν θα έρθει ξανά νέα ψυχρή εισβολή», κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.