Ο Νίκη Πάνου είναι μια φωτογράφος με μία… ιδιαίτερη άποψη. Ένα ιδιαίτερο στυλ και ύφος. Όπως η ίδια περιγράφει, η φωτογραφία για εκείνη είναι ο τρόπος τον οποίο επιλέγει για να επικοινωνήσει σκέψεις, συναισθήματα και έννοιες που της είναι αδύνατο να εκφράσει διαφορετικά.

Κι εδώ που τα λέμε, αυτό είναι τέχνη. Να περνάς μέσα από τις δημιουργίες σου, που τόσο δουλεύεις για εκείνες, όσα δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια. Από εκεί που μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, να πολλαπλασιάζεις αυτόν τον αριθμό κάθε φορά που πατάς το κλικ σε ότι σε ευχαριστεί.

Η Νίκη Πάνου

Για την Νίκη η έμπνευση μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε: ένα τραγούδι, μια ιστορία, μια συνομιλία που άκουσα στο δρόμο, μια τυχαία καθημερινή εικόνα ή οτιδήποτε μπορεί να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Μια μόνο λέξη μπορεί να γίνει η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια ολόκληρη ιστορία, την οποία στη συνέχεια αποτυπώνω μέσα σε μια εικόνα.

Η λήψη των φωτογραφιών γίνεται αφού έχω αποφασίσει όλες τις λεπτομέρειες: την τοποθεσία, τα ρούχα, τα αντικείμενα, τη στάση του σώματος, τη γωνία λήψης και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζω από πριν, προκειμένου να μπορέσω να αποτυπώσω την εικόνα ακριβώς όπως την έχω φανταστεί.

Η «Unseen Thessaloniki» της Νίκης

Μέσα από λίγα λόγια της Νίκης Πάνου στην Athens Voice, η ίδια αναφέρει πως ζώντας στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 18 χρόνια, γνώριζε ότι πρόκειται για μια πόλη με τεράστια ιστορία στα βάθη των αιώνων. Η πολυπολιτισμικότητα που τη χαρακτήριζε ανέκαθεν, δημιούργησε σε αυτήν την πόλη μια μαγική μίξη χαρακτήρων και της έδωσε ένα στίγμα μοναδικό. Όμως δεν είναι όλες της οι ιστορίες γνωστές, δεν είναι όλα τα μνημεία της καλοφωτισμένα.

Υπάρχουν σ’ αυτήν την πόλη καλά κρυμμένα μυστικά που ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Όταν η ίδια άρχισε να τα ανακαλύπτει, αποφάσισε ότι έπρεπε να τα μάθουν κι άλλοι. Κι έτσι αποφάσισε να δημιουργήσω τη σειρά “αθέατη Θεσσαλονίκη”.

Οι 9 μαγικές φωτογραφίες της «Αθέατης Θεσσαλονίκης» είναι οι παρακάτω: