Βιβλίο, παρέα και ανυπέρβλητη θέα. Το μοναδικό αυτό τρίπτυχο θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον οι Καλαμαριώτισσες και οι Καλαμαριώτες, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, καθώς η «Παρέα του Βιβλίου» δίνει ραντεβού στο Remezzo.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλαμαριάς που πλέον μετακομίζει στο εμβληματικό κτήριο στην παραλία της Αρετσούς, το οποίο άλλωστε η δημοτική αρχή της Χρύσας Αράπογλου έχει ήδη δεσμευτεί πώς θα μετατρέψει σε χώρο παιδείας και πολιτισμού, μεταφέροντας εκεί την Κεντρική Βιβλιοθήκη, σε ένα σχέδιο που θα καταστήσει την Καλαμαριά σημείο αναφοράς για τους βιβλιόφιλους και τον πολιτισμό.

H «Παρέα του βιβλίου» καλεί όλους όσοι αγαπούν τη λογοτεχνία και το διάβασμα να πάρουν μέρος στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης, σε ένα μοίρασμα συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών.

«Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλαμαριάς ξεκινάει τις δραστηριότητές της στο Remezzo. Αναγνωστήριο, Δημιουργική γραφή, Λέσχη ανάγνωσης, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Το εμβληματικό κτήριο που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη μας μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Βιβλιοθήκη μας με την τελική στέγασή της στο Remezzo θα αναβαθμίσει όλη την παραλιακή ζώνη και το θαλάσσιο μέτωπο.

Η Καλαμαριά διεκδικεί με αποφασιστικότητα τους ποιοτικούς ζωτικούς της χώρους» αναφέρει σχετικά με την πρωτοβουλία της «Παρέας του βιβλίου» ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Θάνος Γιαννακός.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε τελευταία Τρίτη του μήνα στο χώρο του Remezzo. (Νικόλαου Πλαστήρα), τον συντονισμό της ομάδας θα έχει η συγγραφέας Αγγελική Παπαδοπούλου, ενώ η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ.

Απαραίτητη προϋπόθεση η αγάπη για την λογοτεχνία αλλά και η προεγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdow7aVRA06vX…/viewform

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

Φεβρουάριος

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλαμαριάς, η «Παρέα του βιβλίου», εγκαινιάζει τις συναντήσεις της, προτείνοντας λογοτεχνικές αναγνώσεις της ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας και δημιουργώντας την αφορμή για επικοινωνία, ανταλλαγή ιδεών και μοίρασμα συναισθημάτων.

Συντονισμός ομάδας: Αγγελική Παπαδοπούλου (συγγραφέας)

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε τελευταία Τρίτη του μήνα, στο  Remezzo (Νικόλαου Πλαστήρα 2).

 

Παρουσίαση Βιβλίου

Μεταξύ κουβέντας και καφέ θα δοθεί η ευκαιρία για  γνωριμία με τον μυθικό ήρωα, Αυτόλυκο αλλά και με τον συγγραφέα του, Μιχάλη Σιδηρόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο του.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μυροφόρα Σιδηροπούλου, καθηγήτρια Αγγλικής  Γλώσσας
Μιχάλης Σιδηρόπουλος, συγγραφέας

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλαμαριάς η «Παρέα του βιβλίου» θα συναντηθεί για να συζητήσει και να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννήθηκαν, διαβάζοντας το βιβλίο  « Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Ιρλανδής συγγραφέως  Keegan Claire .

Συντονισμός ομάδας:  Αγγελική Παπαδοπούλου (συγγραφέας)

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε τελευταία Τρίτη του μήνα στο  Remezzo (Νικόλαου Πλαστήρα 2).

Ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος, μέσα από ιστορικά και λογοτεχνικά μονοπάτια.  Γνωριμία με ιστορικά γεγονότα, καθώς και μνημεία της Θεσσαλονίκης, μέσα από παλιές καρτ-ποστάλ αλλά και επιλεγμένα λογοτεχνικά αποσπάσματα συγγραφέων, όπως του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Στρατή  Μυριβήλη και άλλων.

Μια συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλαμαριάς.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι:
Αγαθονικιάδου Πετρούλα, αρχειονόμος-θεολόγος
Χατζηισαάκ Ιορδάνα, αρχειονόμος-ιστορικός
Αντωνίου Μαρία, βιβλιοθηκονόμος

Παρουσίαση βιβλίου

Την Κυριακή 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

Ένα κορίτσι μεγαλώνει ανέμελα στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης μαζί με την οικογένειά του και τους Μικρασιάτες παππούδες, με φόντο τις διηγήσεις από τη «χαμένη πατρίδα» αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της Μακρονήσου.
Με τον ερχομό της χούντας, βιώνει τις αιφνίδιες νυχτερινές εφόδους του Στρατού στο σπίτι, τις φυλακίσεις του πατέρα της, την εξορία. Εκεί, στη Ζάτουνα, σ’ ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο Μίκης και η Μυρτώ ζουν εξόριστοι, δέσμιοι, και το μικρό κορίτσι αλωνίζει τα αρκαδικά βουνά, τρέχει ελεύθερο στις απότομες πλαγιές, μυείται στα μυστικά της μουσικής και χορεύει… χορεύει ασταμάτητα, ρουφώντας τη ζωή! «My my my Delilah»…
Και παντού φρουροί και χωροφύλακες· και μουσική.
Σήμερα, παλεύει με τους δαίμονές της… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)