Το θεατρικό έργο «Κάποιος να με Προσέχει» του Frank McGuinness, επιστρέφει στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο, με νέο κύκλο παραστάσεων.

Το έργο μετέφρασε και σκηνοθετεί, η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Someone who’ll watch over me

«Ήταν ένας Άγγλος, ένας Ιρλανδός και ένας Αμερικανός σ’ ένα κελί στο Λίβανο. Τι; Το ξέρετε; Όχι ε;… Λοιπόν. Όλοι μπορούν να φανταστούν γιατί είχαν βρεθεί σ’ αυτό το κελί αλλά κανένας, εκτός από αυτούς τους τρεις, δεν μπορεί να φανταστεί γιατί είχαν βρεθεί στο Λίβανο…»

Ένα έργο που έγραψε ο Ιρλανδός δραματουργός, Φρανκ ΜακΓκίνις και εξερευνά την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά όσοι είναι όμηροι, οι οποίοι μπορούν αντλήσουν δύναμη  μόνο μέσα από την εύθραυστη επικοινωνία, το χιούμορ, την εξυπνάδα τους και φυσικά την πίστη.

Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους.

Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.

Υπόθεση: Η ιστορία μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων και περιγράφει προσεχτικά το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς μπορείς να επιβιώσεις μέσα από μια αδιανόητα τραυματική ταλαιπωρία.

Το Κάποιος να με προσέχει διαδραματίζεται στο Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές.

Στην έναρξη του έργου βλέπουμε τον Ιρλανδό (Αντίνοος Αλμπάνης) και τον Αμερικανό (Πήτερ Ραντλ) στο κελί και αργότερα φέρνουν και τον Άγγλο (Δημήτρης Μάριζας).

Ο Frank McGuinness περιγράφει τους μηχανισμούς που υιοθετούν για να αντέξουν την πλήξη του ατέρμονου εγκλωβισμού τους, τη φιλία και την εξάρτηση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον τρόπο που και οι τρεις συμπεριφέρονται σαν μητέρα και πατέρας μαζί για τους άλλους, καθώς και τη συνταραχτική πραγματικότητα όταν ο αναπόφευκτος χωρισμός θα έρθει.

Το έργο ανήκει στην εποχή μας: Μια εποχή εξεγέρσεων, τρομοκρατίας αλλά και επαναπροσδιορισμού της ανδρικής συμπεριφοράς.

Είναι μια ιστορία για κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αλλά μιλά για όσα έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καρδιά τους.
Οι δραματικοί διάλογοι φτάνουν στο σημείο του παραλογισμού, όπου τα όρια ανάμεσα στην παραφροσύνη και το χιούμορ γίνονται δυσδιάκριτα. Είμαστε θεατές σε μια χιουμοριστική κατάσταση που οφείλεται στην φρικτή απώλεια του ορθολογισμού.

Το θεατρικό έργο «Κάποιος να με Προσέχει» του Frank McGuinness ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1992, στο Hampstead Theatre του Λονδίνου.
Στο Μπρόντγουέι, έριξε αυλαία αφού συμπλήρωσε 292 παραστάσεις, τον Ιούνιο του 1993.
Το 2005 ανέβηκε από το West End New Ambassador Theatre.
Το 2009 παρουσιάστηκε στη σκηνή του Carolina Actors Studio Theatre. Συνέχισε στις θεατρικές σκηνές το 2010 αλλά και το 2011.
Το 2013 που συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την πρώτη παράσταση στην Ιρλανδία, το έργο ξανανέβηκε κερδίζοντας κριτικές 5 αστεριών!
Ενώ το 2017 η παράσταση παίχτηκε στην Δυτική Αυστραλία, από τους Irish Theatre Players in Perth.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της παράστασης: Αφορά τον καθένα από εμάς, τους φύλακες μας και τον φύλακα – άγγελό μας.

Η μεγάλη επιτυχία του Μακγκίνες “Κάποιος να με προσέχει”, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μιλά για τον καθένα από εμάς, τους φύλακες μας και τον φύλακα -άγγελό μας.

«Κανένας δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς την άδειά μου» – Μ. Γκάντι

Συντελεστές:

 • Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
 • Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
 • Σκηνικά- Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη
 • Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
 • Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
 • Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
 • Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
 • Επικοινωνία: Γιάννης Δαλάκας
 • Ερμηνεία:
 • Αντίνοος Αλμπάνης
 • Δημήτρης Μάριζας
 • Πήτερ Ραντλ

Πληροφορίες 

Παρασκευή 12 Μαΐου στις 21.00
Σάββατο 13 
Μαΐου στις 18.00 & 21.00
Κυριακή 14 
Μαΐου στις 18.00 & 21.00

Τηλέφωνο: 2310 230013/ Διάρκεια Παράστασης: 100 λεπτά/ Εισιτήρια: 18€ κανονικό, 16€ φοιτητικό/ανέργων/ Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, 2107234567, ticketservices.gr

*Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών, καθώς περιλαμβάνει γυμνές σκηνές