Η Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 είναι μία γεμάτη μέρα για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο χώρο θα φιλοξενηθούν 4 εκδηλώσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο. Με πολλή μουσική, μπαλέτο, ορχήστρες και φωτογραφικές προβολές, κανείς δεν έχει δικαιολογία να το χάσει!

Γράφει η Νικολέτα Λασκίδου

Contemporary Music / Chamber Music

Στο πλαίσιο του καινούργιου φεστιβάλ πολιτισμού SKG Bridges Festival Uprising Art & Culture Festival, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 9-13 Μαΐου 2018, και σε συνεργασία του ΟΜΜΘ με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μια όμορφη εμπειρία στο χώρο του Μεγάρου.

Την Πέμπτη 10/05 και Παρασκευή 11/05 το Φουαγιέ του Μ2 θα στολιστεί με διάφορες μουσικές δημιουργίες από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Τεχνών Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Μουσικής Σχολής “Davorin Jenko”. Τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία) θα συνεργαστούν ώστε να προσφέρουν στο κοινό μία διαφορετική μουσική εμπειρία στον φωτεινό χώρο του Φουαγιέ με την υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Έναρξη: 11:00
(ΦΟΥΑΓΙΕ M2)

11 Μαΐου 2018
11:00 – 13:00 (ΦΟΥΑΓΙΕ M2)

Ορχήστρα πνευστών του ΤΜΕΤ

Η Ορχήστρα Πνευστών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποστηρίζοντας τις δράσεις του Εργαστηρίου Συνόλων Πνευστών Οργάνων (ΠΝΟΕΣ), εμφανίζεται στο Μέγαρο στις 10 Μαΐου 2018. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κάποια από τα σημαντικότερα έργα της κλασικής μουσικής (πρωτότυπα ή ποιοτικές διασκευές για ορχήστρα πνευστών).

Η παρουσία των παραπάνω συνόλων στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της λόγιας μουσικής πνευστών με έμφαση στην ανάδειξη λησμονημένων έργων υψηλής αισθητικής αξίας Ελλήνων και ξένων συνθετών. Στην ορχήστρα εκπαιδεύονται φοιτητές του ΤΜΕΤ και σπουδαστές της πόλης δίπλα σε καταξιωμένους σολίστ και καθηγητές του Τμήματος.

Έναρξη: 21.00
(ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

Τιμές εισιτηρίων:
10€ (κανονικό), 5€ (μειωμένο)

Ίγκορ Στραβίνσκι: Το πουλί της φωτιάς

Ένα εμβληματικό έργο τέχνης του 20ού αιώνα, το ρηξικέλευθο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Το πουλί της φωτιάς», αποτελεί τη συμμετοχή του Μεγάρου Μουσικής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο SKG Bridges Festival. Θα δοθούν δύο παραστάσεις, στις 9 και 10 Μαΐου, και όπως σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η σκηνοθέτης και χορογράφος Ester Ambrosino, διευθύντρια του Χοροθεάτρου της Ερφούρτης καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χοροθεάτρου της Ερφούρτης, επιθυμεί να φτάσει στο συναίσθημα που προκαλεί η μουσική και μέσω του χορού να το μεταδώσει στο κοινό. Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν 22 χορευτές κάθε ηλικίας, με διαφορετικές καταβολές και από όλα τα χορευτικά στιλ. Την εκτέλεση της μουσικής έχει αναλάβει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Έναρξη: 21.00

Διάθεση εισιτηρίων:
Διάθεση των δωρεάν δελτίων εισόδου από Δευτέρα 7 Μαΐου, ώρα 10:00, από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια: 25 λεπτά

Κοινοί τόποι και παράλληλες ιστορίες ΙΙ και ΙΙΙ

Ένα ακόμη event στο πλαίσιο του SKG Bridges Festival διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση με audiovisual υλικό θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την παράσταση “Το Πουλί της Φωτιάς”, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτιρίου Μ1.

Η σειρά φωτογραφικών προβολών που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης επιχειρεί μέσα από μια πολυεπίπεδη φωτογραφική αφήγηση να ανιχνεύσει τις κοινές παραστάσεις και τις ποικίλες διαφορές στα μήκη και στα πλάτη του ευρωπαϊκού νότου και της βαλκανικής χερσονήσου. Συνολικά 38 φωτογράφοι από δέκα χώρες μάς ξεναγούν στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, σε τόπους οικείους ή ανοίκειους, που μεταλλάσσονται κοινωνικά και πολιτικά, έχοντας για πρώτη φορά ίσως τον ίδιο προσανατολισμό, αυτόν της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο Μάνος Μυλωνάκης (ως DJ-SET ) επενδύει την προβολή με μουσικές επιλογές από τη δική του δισκογραφία. Μουσικά θέματα από το θέατρο και τον κινηματογράφο που γεννούν ή γεννιούνται από τις εικόνες συνθέτουν μία ακόμη παράλληλη ηχητική ιστορία.

Επιμέλεια:
Κοσμάς Παυλίδης – Εμμανουήλ Παπαδόπουλος
(Φωτογραφική Ομάδα STEREOSIS)

Έναρξη: 21:15
Δωρεάν Είσοδος