Η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία – σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Προβλέψεων για το Περιβάλλον- ήταν η Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.

Πιο αναλυτικά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας έτσι το ρεκόρ του Αυγούστου του 2016, όταν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είχε φτάσει τους 16,92 βαθμούς Κελσίου.

Η μέτρηση της Δευτέρας είναι η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση του καιρού το 1979, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι η υψηλότερη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι νότιες ΗΠΑ βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα. Το ίδιο και η Κίνα που κατέγραψε τη Δευτέρα θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών Κελσίου. Την ίδια στιγμή, σε διάφορα μέρη της Βόρειας Αφρικής η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν είναι προφανώς ένα ρεκόρ που θα πρέπει να το γιορτάσουμε» τονίζει στο Reuters η περιβαλλοντολόγος Friederike Otto. «Είναι σαν μία θανατική καταδίκη για ανθρώπους και οικοσυστήματα».

Πηγή: insider.gr