Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αναδείχθηκε φέτος η πρώτη στην Ελλάδα στις Γαλάζιες Σημαίες, καθώς στις ακτές της έχουν τοποθετηθεί 89 γαλάζιες σημαίες. Κι μια τέτοιου είδους πρωτιά, σε μία χώρα με πανέμορφες ακτές και πεντακάθαρα ύδατα, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και αναμένεται να αυξήσει την τουριστική προσέλευση κατά την καλοκαιρινή σεζόν… αλλά κι έπειτα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η χώρα μας, με 519 βραβευμένες ακτές, βρίσκεται παγκοσμίως στη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε 47 χώρες. Και στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα έχει αποσπάσει το 12% των συνολικών βραβεύσεων.

Η Γαλάζιες σημαίες είναι ένα διεθνές οικολογικό σύμβολο

Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν:

  • στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής
  • στην οργάνωση ακτής
  • στην ασφάλεια επισκεπτών
  • στην προστασία της φύσης
  • στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ