Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ» – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου παίζεται αυτόν τον Μάιο και την παρακολουθούμε στη σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου.

Η Αποστολία Γκούτη, η οποία ερμηνεύει επί σκηνής τα τραγούδια της χαρισματικής ερμηνεύτριας, μιλάει στο biscotto.gr για τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή 

1) Η Ρόζα Εσκενάζυ ήταν μια χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου τραγουδιού. Πώς αισθάνεστε πού θα ερμηνεύσετε τραγούδια εκείνης της εποχής που άφησαν ιστορία;

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και ταυτόχρονα δέος που πρέπει να φανώ αντάξια αυτής της μεγάλης ερμηνεύτριας. Παρόλο που τα τραγούδια της συνδέονται με μια άλλη εποχή, κατέχουν μια διαχρονική αξία. Το μαγικό σε αυτήν την παράσταση είναι πως αναδεικνύει μεν τα δύσκολα εκείνα χρόνια αλλά ταυτόχρονα, με ένα μοναδικό τρόπο τα ομορφαίνει.

2) Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις και συναισθήματα όταν σας έκαναν πρόταση για τη συγκεκριμένη παράσταση;

Παρ’ ότι είμαι χρόνια επαγγελματίας στο χώρο του τραγουδιού, ένιωσα αγωνία, λαχτάρα και μεγάλο άγχος. Ξεκίνησα να μελετάω τη ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ και τα τραγούδια της σε καθημερινή βάση, μήπως και ξεκλέψω λίγο από το νάζι, το σκέρτσο και τον μοναδικό της τρόπο ερμηνείας. Επομένως, οι πρώτες σκέψεις μου είχαν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια, είχα την τύχη της πολύτιμης καθοδήγησης και συνδρομής του Αντώνη Λουδάρου, ο οποίος μετέτρεψε τις σκέψεις μου αυτές σε ερμηνεία, συναίσθημα και απελευθέρωση.

3) Η Ρόζα κατάφερε το αδιανόητο. Να κάνει καριέρα σε μία εποχή, όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν μόνο εκείνος της μάνας και της νοικοκυράς. Πιστεύετε ότι στη σημερινή εποχή είναι απαιτητικό μία γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους, να κάνει καριέρα;

Η Ρόζα στην εποχή της ήταν μάλλον αιρετική και επαναστάτρια. Ο δυναμισμός της προσωπικότητάς της κατέδειξε πρωτίστως το ισοδύναμο των δύο φύλων, ακόμα και στις… καταχρήσεις. Η Ρόζα για μένα είναι μία από τις πρωτεργάτριες, ο συνδετικός κρίκος στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών. Στη σύγχρονη εποχή που οι ανάγκες απαιτούν την ισομερή κατανομή ρόλων ανάμεσα στα δύο φύλα, η Ρόζα Εσκενάζυ αποτελεί την υπόμνηση και την ιστορική συνείδηση ως θεμέλιο για την διεκδίκηση της ίσης αντιμετώπισης της γυναίκας από την κοινωνία, του σεβασμού και την καταξίωσή της ως ανθρώπου. Η γυναίκα μπορεί και πρέπει να καταξιώνεται κοινωνικά και επαγγελματικά. Δυστυχώς όμως στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να αντιμετωπίσει. Ειδικά όταν το επάγγελμά της απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο ένα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει μια σύγχρονη γυναίκα-σύζυγος-μαμά-εργαζόμενη κλπ.

4) Θεωρείτε ότι η παράσταση στέλνει το μήνυμα πως πρέπει να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, χωρίς να υπολογίζουμε αυτό που λένε οι άλλοι;

Ένα από τα μηνύματα που στέλνει η παράσταση είναι πράγματι, πως πρέπει να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και ονειρευόμαστε, ακόμη κι αν πάμε κόντρα σε αυτό που μας υποδεικνύουν ή θέλουν να μας επιβάλλουν οι άλλοι. Πιστεύω πως αν όλοι ακολουθούσαμε την καρδιά μας, με σεβασμό πάντα προς τον συνάνθρωπό μας, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Και η Ρόζα Εσκενάζυ είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.  

Πληροφορίες 

08-09/05
15-16/05
22-23/05

Ώρα έναρξης:
 21.00
Διάρκεια παράστασης: 75’

Εισιτήρια

Προπώληση μέσω viva.gr, στο ταμείο του θεάτρου Σοφούλη & τηλεφωνικά: 2310 423925
Κανονικό: 15€
Μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65): 12€
Για ομαδικές κρατήσεις, επικοινωνήστε με το ταμείο του θεάτρου: 2310 423925
Ειδικές τιμές για Συλλόγους, Γκρουπ, ΚΑΠΗ κ.ά.

Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΑΣΘ: Λεωφορείο 5
Από Δυτικά προς Ανατολικά: Στάση Βερβελίδη
Από Ανατολικά προς Δυτικά: Στάση Ναυτικός Όμιλος

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423925, www.theatrosofouli.gr