Ο Joaquin Phoenix έφτασε στην κορυφή της καριέρας του με το Joker να σπάει τα ρεκόρ παγκοσμίως και να τον κάνει ευρέως πια αναγνωρισμένο στον χώρο του. Η ερμηνεία του ήταν κάτι παραπάνω από συγκλονιστική, όπως και η ζωή του.

Οι γονείς του και η οργάνωση «Τα παιδιά του θεού»

Ο Joaquin Rafael Bottom γεννήθηκε στο Puerto Rico και είχε άλλα πέντε αδέρφια τα οποία εν τέλει ασχολήθηκαν με την υποκριτική. Η οικογένεια του ακόμη και πριν τη γέννηση του ήταν πιστή σε μια παραχριστιανική οργάνωση που ζούσε σε κοινόβια ανάμεσα σε πολιτείες της Αμερικής. Νόμος της ήταν μια πρακτική συμφωνία με την οποία οι γυναίκες είχαν ως στόχο να μαγέψουν τους άντρες και να προχωρήσουν σε σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους για να εξασφαλίσουν την πίστη τους.

Με βάση την οργάνωση αυτή ταξίδεψε μαζί με την οικογένεια του σε όλη την Νότια Αμερική και το 1978, όταν και έφυγαν από την οργάνωση έμειναν στα χαμένα χωρίς χρήματα. Τότε άλλαξαν το όνομα της οικογένειας σε Phoenix, με βάση το πτηνό που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Η οικογένεια επιχειρούσε μια νέα αρχή και αυτή ήταν η αφετηρία της.

 

Στον δρόμο για την επιβίωση

Ο Joaquin άρχισε να κάνει performances στον δρόμο και να τραγουδάει με τα αδέρφια του. Πήγαιναν σε διαγωνισμούς ταλέντων και σε shows προκειμένου να φέρουν χρήματα στην οικογένεια. Έστω κι έτσι, η τέχνη έγινε αρχικά ο τρόπος για την επιβίωση τους.

Το ξεκίνημα

Μία από τις μεγαλύτερες ατζέντηδες του Hollywood για παιδιά-ηθοποιούς, η Iris Burton πρόσεξε τον Joaquin και τα αδέρφια του. Άρχισαν τα διαφημιστικά σποτ και τηλεοπτικά shows τα οποία αυξήθηκαν όσο περνούσε ο χρόνος. Ο ίδιος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα 8 του με τον αδερφό του στο River, sto ‘Βackwards: The Riddle of Dyslexia’. Οι εμφανίσεις στην τηλεόραση είχαν ξεκινήσει.

Ο πρώτος μεγάλος ρόλος έρχεται το 1987 για το ‘Russkies’ του Rick Rosenthal. Μετά από δύο χρόνια εμφανίζεται στο Prenthood με τον Steve Martin, μια ταινία που αναγνωρίστηκε και εμπορικά και από τον κόσμο. Πλέον όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν τέλεια, και ο Joaquin ήταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης καριέρας. Όμως τότε άρχισαν τα δύσκολα.

Ο Joaquin χάνει τον αδερφό του

Ο αγαπημένος αδερφός του, River,  και ο πιο πασίγνωστος της οικογένειας στην κοινότητα πεθαίνει από υπερβολική δόση σε μια βραδιά στην οποία θα έπαιζε σε μια μπάντα με τον Johnny Depp και τον Frusciante των Red Hot Chilli Peppers. Όταν βγήκε έξω από το μπαρ ο ίδιος έπαθε επιληψία και τελικά μπροστά στο βλέμμα του αδερφού του ξεψύχησε όσο ο Joaquin καλούσε το ασθενοφόρο.

O Phoenix χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας για έναν χρόνο. Ο ίδιος δήλωσε σε μια ομιλία του:

“Στα 15 μου, ο River ήρθε σπίτι και είχε μια βιντεοκασέτα του ‘Raging Bull’, με σήκωσε και με έβαλε να τη δω. Την επόμενη μέρα με ξύπνησε και με έβαλε να τη δω και πάλι. Στο τέλος είπε -δεν με ρώτησε- μου είπε ότι ‘αυτό θα κάνεις, θα συνεχίσεις να είσαι ηθοποιός’. Του χρωστάω πάρα πολλά γι’αυτό”.

Κοντά στον θάνατο

Ήταν Ιανουάριος του 2006, όταν ο Phoenix κόντεψε να χάσει τη ζωή του. Οδηγούσε στο Hollywood και εξαιτίας μιας βλάβης στα φρένα έχασε τον έλεγχο από το αυτοκίνητο του και εκείνο αναποδογύρισε. Όταν ο ίδιος βρίσκονταν μέσα στο στραπατσαρισμένο αμάξι άκουσε έναν άνθρωπο να χτυπάει το παράθυρο και να του λέει να χαλαρώσει. Όταν εκείνος πήγε να ανάψει ένα τσιγάρο, ο τύπος τον εμπόδισε. Μια διαρροή από βενζίνη από τη μηχανή προς την καμπίνα έκανε τα πράγματα επικίνδυνα. Ο άγνωστος απεγκλώβισε τον Phoenix αποτρέποντας τον από αυτή τη χαζή πράξη. Όταν ο ίδιος βγήκε από το όχημα κατάλαβε ότι εκείνος που τον έσωσε ήταν ο Γερμανός σκηνοθέτης Werner Herzog.

«Υπήρχε μια περίοδος δυο χρόνων μετά το I’m Still Here και πριν το Master, που μου ερχόντουσαν συνέχεια προσφορές για τρελά λεφτά. Μάλλον θεωρούσαν ότι είμαι απελπισμένος. Όμως εγώ δεν θέλω κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να έχω τέτοια δύναμη της τάξεως των 20 εκ. δολαρίων»

Η αναγέννηση

Μια σειρά μέτριων ταινιών ακολούθησε το βραβευμένο Gladiator του Riddley Scott. Πλέον είχε αρχίσει η αναγέννηση μετά από μια τραγική περίοδο. Ακολούθησαν τα ‘Buffalo Soldiers’, το ‘Signs’, το ‘Ι’m Still Here’ και φυσικά το ‘Walk The Line’ για τη ζωή του Johnny Cash μεταξύ πολλών άλλων, μέχρι που το 2012 ήρθε το ‘The Master’.

Στην ταινία αυτή ο Phoenix υποδύεται έναν διαταραγμένο και δύσμορφο βετεράνο που γυρνάει από τον πόλεμο και ψάχνει τον τρόπο να επανενταχθεί στην κοινωνία. Το καταφέρνει πλάι στον ηγέτη μιας παραθρησκευτικής οργάνωσης. Εδώ βλέπουμε τις μεγάλες υποκριτικές ικανότητες του Phoenix και πλέον περνάει στην αθανασία των σπουδαίων. Λίγο αργότερα, ένας σπουδαίος του Hollywood, ο Philip Seymour Hoffman, θα δήλωνε ότι ο Phoenix θα μπορούσε να τραυματιστεί λόγω του πάθους που έβαζε στην ερμηνεία.

Οι ερμηνείες ενός διαταραγμένου άνδρα

Ακολούθησαν τρεις ερμηνείες ενός διαταραγμένου άνδρα. Το masterpiece αριστουργηματικό ‘You Were Never Really Here’ της Lynne Ramsay, το 2017, και φυσικά το ‘Joker’. Ενώ το Her ήταν για τον ίδιο μια μοναδική ερμηνεία. Ένας μοναχικός άντρας, στο μέλλον που αντιμετωπίζει την ψυχική μεταβολή της ψυχρής κοινωνίας. Ο ίδιος με βάση αυτή την ερμηνεία δήλωσε ότι προτιμάει ρόλους που θα έχει την πλήρη προσοχή του σκηνοθέτη του.

“Έχω ανάγκη της προσοχής του σκηνοθέτη. Μόνιμα. Αν χρειαστεί να την μοιράσω με πολλούς άλλους ηθοποιούς, δυσκολεύομαι. Το ‘Her’ ήταν η μάλλον καλύτερη εμπειρία που είχα ως ηθοποιός. Ήταν τέλεια για μένα. Το είπα και στον Spoke ότι δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο. Είμαι λίγο εγωιστής”.

Μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο Joaquin βίωνε τόσο έντονα τον χαρακτήρα που υποδύονταν, σε σημείο που τον στιγμάτιζε απ’άκρη σ’άκρη και προκαλώντας του νευρωτικά στοιχεία ενώ πάντα εκεί ήταν ένα μεγάλο κενό. Αυτό έγινε εμφανές μετά τον ρόλο του ως Johnny Cash όταν και κατέληξε σε κλινική αποτοξίνωσης για τον αλκοολισμό του.

Πλέον ο ίδιος δηλώνει έμπειρος και ότι του είναι εύκολο να αποκολληθεί από μια ερμηνεία.  “Πάντα είναι δύσκολα αλλά είναι εντάξει, γιατί ξέρω ότι μπορώ να βρω νόημα σε άλλα κομμάτια της ζωής μου και αυτό είναι που πραγματικά με κρατάει. To απολαμβάνω. Αγαπώ τη ζωή μου. Πραγματικά, αγαπώ τη ζωή μου!”.

 

Με πληροφορίες από oneman.gr