Η Θεσσαλονίκη λίγες μόνο ημέρες προτού ανακοινωθεί ο χάρτης της υγειονομικής ασφάλειας «άγγιξε» το μηδέν, παρουσιάζοντας μόλις 2 κρούσματα στις 5 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων – κάτι που δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την κατάταξη στα 4 επίπεδα επικινδυνότητας – οδήγησε τελικά τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο «Επίπεδο 2» της χώρας.

Ο χάρτης προβλέπει και αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων, ωστόσο, για τη Θεσσαλονίκη του «Επιπέδου 2» αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα μπορούν πλέον να κλείνουν στις 00.30, ενώ η πιο σημαντική αλλαγή που θέτει σε εφαρμογή ο χάρτης είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Αυτό αποτελεί καινούργια εξέλιξη και πρέπει να προσεχθεί, καθώς πλέον θα μπορεί να υπάρξει πρόστιμο για μη χρήση μάσκας σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό.

Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα οι περιοχές βρίσκονται στα κάτωθι επίπεδα συναγερμού:

Επίπεδο 1: Σέρρες, Άγιο Όρος, Καβάλα

Επίπεδο 2: Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Ημαθία, Ξάνθη

Επίπεδο 3: Πέλλα

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Πηγή: typosthes.gr