Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος, αποκλείοντας παράλληλα το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών.

«Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση» προειδοποίησε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» ανέφερε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ακόμη και η απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να συνεχιστεί μετά τις εννιά το βράδυ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

 

Αναφερόμενος στις εκκλησίες δήλωσε:

«Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία, θα περιμένουμε. Είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε, μάλιστα, πως με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση, καθώς η πανδημία μπορεί να ξαναφουντώσει.

«Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα. Μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ένα τρίτο «κύμα» θα ήταν πολύ δύσκολο, όπως εξήγησε, καθώς υπάρχει ακόμη διασπορά, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο και ο κόσμος κουρασμένος.

«Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος εξέφρασε δε, την πεποίθηση πως μετά τις γιορτές –ή ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα- θα μπορούσαμε να δούμε καλύτερα νούμερα.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ένα «καλό μαξιλάρι» το να υπάρχουν τουλάχιστον 30-40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Απηύθυνε δε, νέα έκκληση στους πολίτες:

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι».

Και κατέληξε:

«Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά».

Πηγή: cnn.gr